Παντελεήμων Φωστίνης ένας Παραξηγημένος Ιεράρχης των Ενόπλων δυνάμεων Μητροπολίτης Χίου Ψαρών και Οινουσσών

Λες και ήταν χθες η 12 Μαρτίου 1962 που αποδήμησε εις Κύριον ο Αξέχαστος και δραστήριος σε όλους τους χώρους και σε όλες τις ανθρώπινες εκδηλώσεις και πάνω απ όλα την προσφορά του στα φτωχά παιδιά της εποχής τόσο με τα πλουσιοπάροχα συσσίτια που γινόταν στο εκκλησάκι πίσω από την Μητρόπολη του Χρηστού (Σωτήρος) 6 Αυγούστου εορτή του αλλά και με το οικοτροφείο στο Ιερό Τάγμα στην παραλία με την ονομασία του.
Θυμάμαι εγώ τουλάχιστον μέχρι τότε πήγαινα μαζί με εκατοντάδες παιδιά μαθητές αλλά και εργοταξίων πού μάθαιναν τέχνες καθημερινά στα γεύματα που ήταν πλουσιοπάροχα με γιουβέτσι με κρέας, παστίτσιο, ψάρια και μπακαλιάρο πλακί στο φούρνο και φυσικά κρέας με διαφορετικούς τρόπους ψημένο με τραπεζοκόμες και μαγείρισσα την κυρία Ζηνοβία και τις αδελφές της Άννα και Καίτη με επιδόρπιο και γλύκισμα τις περισσότερες φορές!
Ήταν πρόεδρος σε όλα τα Ιδρύματα και οργανώσεις, δεινός ρήτορας και κάθε χρόνο έκανε την έναρξη στις φιλολογικές ομιλίες και εορταστικές εκδηλώσεις του Φιλοτεχνικού Ομίλου Χίου!
Ήταν πανταχού παρόν!
Γεννήθηκε το 1888 στο Κρανίδι!
Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου από το 1922 έως το 1943
Μετά την λήξη της κατοχής των Γερμανών ήρθε Μητροπολίτης Χίου Ψαρών και Οινουσσών και πέθανε 12 Μαρτίου 1962 στην ηλικία μου 74 χρονών!
Στις φωτογραφίες είναι η εξόδιος περιφορά στην Απλωταριά και συνοδεία Αδελφών του Ερυθρού Σταυρού και νοσοκόμων του Σκυλιτσείου Νοσοκομείου Χίου με πρωτοπόρους τον Γιάννη Κουτουκίδη και Νίκο Φωτεινό και οι δύο νοσοκόμοι και μάλιστα πρακτικοί ναρκωτές της εποχής με αιθέρα και χλωροφόρμιο!
Το φέρετρο ήταν πάνω σε κιλλιβαντα και ακολουθούσε σύσσωμη η Χιακή κοινωνία!
Ας είναι ΑΙΏΝΙΑ η ΜΝΉΜΗ του!
Εγώ τον Θυμάμαι πάντοτε ως έναν από τους Ιεράρχες που άφησε ανεξίτηλη την διακονία του στον Νομό Χίου!
Χίος 12 Μαρτίου 2021
Λευτέρης Πυκνής Μαλλιάς Καλλιμασιώτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.