Παράπονα στον υπουργό Ανάπτυξης για τις καθυστερήσεις των προγραμμάτων ΕΣΠΑ

 

Επιστολή προς τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Σκρέκα   αναφορικά με την καθυστέρηση έκδοσης Εγκριτικών Αποφάσεων σε Προγράμματα ΕΣΠΑ 2021-2027, απέστειλε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Παντελής Λεγάτος.

Η επιστολή αναφέρει:

 «Καθυστέρηση έκδοσης αποφάσεων έγκρισης σε χρηματοδοτικά προγράμματα ΕΣΠΑ

Τον Μάρτιο του 2023 προκηρύχθηκαν οι δέσμες δράσεων με την ονομασία «Πράσινη Μετάβαση» καθώς και «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜΜΕ», με βασικό στόχο την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε αυτές να καταστούν ψηφιακά ωριμότερες αλλά και περιβαλλοντικά πιο ευαίσθητες.

 

Ωστόσο, η διαδικασία αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων αποδεικνύεται ιδιαίτερα μακρά, με αποτέλεσμα οκτώ μήνες μετά να έχουν εκδοθεί ελάχιστες εγκριτικές αποφάσεις.

 

Τούτο όπως αντιλαμβάνεστε έχει πολλαπλές βλαπτικές συνέπειες:

 

  • Επενδυτικά σχέδια πολλών εκατομμυρίων ευρώ έχουν «παγώσει» με αποτέλεσμα να μην κινείται η αγορά (προμηθευτές, κατασκευαστές, ελεύθεροι επαγγελματίες κ.ά)
  • Οι επιχειρήσεις χάνουν το όποιο συγκριτικό πλεονέκτημα, καθώς, ιδιαίτερα στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα, ο χρόνος έχει «άλλη διάσταση» και η τεχνολογία αιχμής αλλάζει ταχύτατα.
  • Δημιουργείται μία αρνητική διάθεση των μικρομεσαίων να «εμπλακούν» σε διαδικασία υποβολής επενδυτικών σχεδίων σε χρηματοδοτικά προγράμματα ΕΣΠΑ λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων.

Παραμένουμε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση απαιτηθεί», καταλήγει η επιστολή του Προέδρου του Επιμελητηρίου Παντελή Λεγάτου.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.