Παρουσίαση των έργων στην νότια Χίο από την Δημοτική Αρχή Κάρμαντζη (Βίντεο)

 

Παρουσίαση έγινε στους δημοσιογράφους των τοπικών ΜΜΕ από την Δημοτική Αρχή Κάρμαντζη των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη ή ολοκληρώθηκαν στην Νότια Χίο.

Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Χίου κος Στ. Κάρμαντζης, οι Αντιδήμαρχοι Τεχνικών υπηρεσιών κος Γ.Ξενάκης και Μαστιχοχωρίων & Ιωνίας κος Α.Βεργίτσης, αλλά και οι μηχανικοί που σχεδίασαν και επέβλεψαν τα έργα κα Β. Δαλαβάγκα και κα Μ. Λυκουρίνα.

Η περιήγηση ξεκίνησε από το έργο παρέμβασης – στήριξης του δρόμου που οδηγεί στο Θολοποτάμι από την βορεινή πλευρά (των Μύλων). Ένα έργο προϋπολογισμού 50.000 Ευρώ στο οποίο έγινε αποκατάσταση (σε ένα τμήμα του) των ρηγματώσεων του δρόμου και το οποίο σύμφωνα με την κα Δαλαβάγκα πέρασε το μεγάλο τεστ του σεισμού που έγινε στην Σάμο λίγες ημέρες μετά από την τσιμεντόστρωση και την ασφαλτόστρωση, λαμβάνοντας υπόψιν ότι το σκυρόδεμα θέλει 28 ημέρες για να “πάρει” τις αντοχές που πρέπει. Το έργο θα συνεχιστεί σε όλο το μήκος του δρόμου, εκεί που υπάρχει πρόβλημα.

Επόμενο έργο το οποίο βρίσκεται στην ολοκλήρωσή του είναι αυτό του παρεκκλησίου του  Τιμίου Σταυρού στην Βέσσα όπου χρηματοδοτήθηκε από το κληροδότημα Μάμα με 115.000 Ευρώ τελική τιμή.

Το κληροδότημα έχει και άλλα χρήματα, από τα οποία πολύ μπορεί να ωφεληθεί η Βέσσα, με την προϋπόθεση του κτισίματος αυτής της Εκκλησίας, όπερ και εγένετο.

Επόμενο έργο, αυτό της ενεργειακής αναβάθμισης του Δημοτικού Σχολείου Πυργίου, τελικού προϋπολογισμού 230.000 Ευρώ στο οποίο έγιναν παρεμβάσεις στην στέγη, αλλαγή κουφωμάτων, εργασίες θερμομόνωσης μέσα και έξω και τοποθέτηση αντλίας θερμότητας.

Ανάλογες παρεμβάσεις έγιναν και στο Δημοτικό Σχολείο Νενήτων, το οποίο είχε αρχικό προϋπολογισμό από το ΕΣΠΑ 370.000 Ευρώ, αλλά τελικά με μια έκπτωση της τάξης του 41%, πήγε περίπου στα 219.000 Ευρώ. Παρόμοιες παρεμβάσεις έγιναν και στο πρώην σχολείο και νυν Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αρμολίων.

Ο κος Ανδρέας Βεργίτσης στο σημείο αυτό ευχαρίστησε και δημόσια τον κο Αντώνη Φεγγουδάκη, ο ποίος πλήρωσε τις δύο προμελέτες για την ενεργειακή αναβάθμιση των δύο σχολείων, με αποτέλεσμα να τρέξουν τα έργα πολύ γρήγορα μιας και αδυνατούσε η Τεχνική Υπηρεσία να τις επισπεύσει.

Επόμενο έργο η ασφαλτόστρωση του δρόμου Ολύμπων – Σαλάγωνα μήκους τριών περίπου χιλιομέτρων και  προϋπολογισμού 410.000 Ευρώ, στον οποίο έγιναν προσθήκες μπαρών ασφαλείας στα επικίνδυνα τμήματά του καθώς και ρείθρα απορροής των όμβριων υδάτων.

Ανάλογες παρεμβάσεις έγιναν και στον δρόμο Πυργίου –  Καρίντας όπου έγινε ασφαλτόστρωση και τοποθέτηση κάποιων στηθαίων ασφαλείας στα επικίνδυνα σημεία. Το έργο ήταν τελικού προϋπολογισμού 165.000 Ευρώ αλλά σύμφωνα με την κα Λυκουρίνα  χρειάζονται ακόμη κάποιες εργασίες συντήρησης λόγω βλαβών στα σημεία που διασταυρώνεται με τους χειμάρρους της περιοχής.

Όπως δήλωσε ο κος Ξενάκης μέσα σε δύο χρόνια βρίσκονται σε εξέλιξη έργα  5,4 εκατομμυρίων Ευρώ εκ των οποίων τα 2/5 έχουν υλοποιηθεί πλήρως.

Παραμένουν προς υλοποίηση το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο των Μεστών προϋπολογισμού 2,8 εκατομμυρίων ευρώ, η ανάπλαση της Κώμης και οι παρεμβάσεις στον δρόμο Κώμης – Λιλικά τα οποία θα “τρέξουν” στο άμεσο μέλλον.

Ο κος Βεργίτσης δήλωσε πολύ ικανοποιημένος με την εξέλιξη των έργων στην νότια Χίο όταν μάλιστα αρκετά από αυτά τα είχε οραματιστεί στην προηγούμενη θητεία του σαν Αντιδήμαρχος Μαστιχοχωρίων και τώρα τα βλέπει να υλοποιούνται.

Τέλος, ο Δήμαρχος Χίου κος Σταμάτης Κάρμαντζης αφού ευχαρίστησε τους υπηρεσιακούς παράγοντες, τους αιρετούς και γενικά όλους τους εμπλεκόμενους στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των  έργων  δήλωσε ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια και τον αγώνα αδιαλείπτως. “Θα γίνουν πολλά ακόμη! Με τα έργα αυτά δίνουμε ζωή στην νότια Χίο και όχι μόνο! Θα συνεχίσουμε! Ξέρετε εμείς θέλουμε να κριθούμε  εκ του αποτελέσματος. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Τα έργα και οι πράξεις δείχνουν το αποτέλεσμα.”

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.