ΠΕΡΙΚΛΗΣ Γράφει ο Κώστας Γραμματικόπουλος.

 

Να,ποιον θεωρώ την σημαντικότερη προσωπικότητα της Ελληνικής ιστορίας (μια άποψη βέβαια υποκειμενική) για τους παρακάτω λόγους:

Πρώτον: Γιατί εγκαθίδρυσε στην Αθήνα το πολίτευμα της Δημοκρατίας,που πρώτος ο Κλεισθένης είχε επινοήσει.

Δεύτερον:Γιατί επί της θητείας του (κυβέρνησε τριάντα χρόνια) άκμασαν οι Τέχνες και οι Επιστήμες.Μετά δε την ειρήνη του Καλλίου (449πχ) με την οποία οι Πέρσες αναγνώριζαν την Αθηναική συμμαχία,κατασκευάστηκαν ο Παρθενώνας, τα Προπύλαια,ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο και πολλά άλλα έργα,παγκόσμια μνημεία του ανθρώπινου πολιτισμού.

Τρίτον:Στην Αθήνα εκείνη την εποχή του Περικλή γεννήθηκε το Θέατρο.Το θέατρο είναι παιδί την Δημοκρατίας.Πρώτο σωζόμενο θεατρικό έργο είναι οι Πέρσες του Αισχύλου.Κατά τον πέμπο αιώνα π.χ.υπολογίζεται ότι γράφτηκαν 1200 θεατρικά έργα,απο τα οποία διασώθηκαν ελάχιστα.

Προικισμένος με ευέλικτο πνεύμα,με το χάρισμα να συγκρατεί και να εξισορροπεί τις αντίθετες πολιτικές δυνάμεις,προικισμένος με ισχυρό καλλιτεχνικό αίσθημα (έπαιζε τρια μουσικά όργανα,με δάσκαλο και φιλόσοφο τον Δάμωνα) χαρισματικός ηγέτης,έντιμος και ανιδιοτελής διαχειριστής των κοινών,δεν είναι τυχαίο που ο αιώνας που έζησε ονομάστηκε “ο χρυσούς αιώνας του Περικλέους”.

Θα παραθέσω ένα μικρό απόσπασμα από τον “Επιτάφιο”,λόγο προς τους Αθηναίους,την πρώτη χρονιά του Πελοποννησιακού πολέμου,ένα ζωντανό μνημείο της πολιτικής σκέψης.

“γιατί μόνο εμείς θεωρούμε αυτόν που δεν μετέχει καθόλου στα πολιτικά όχι φιλειρηνικό αλλά άχρηστο,και εμείς οι ίδιοι η διατυπώνουμε κρίση και παίρνουμε αποφάσεις πάνω σε προτάσεις άλλων η σκεφτόμαστε σωστά και υποβάλλουμε προτάσεις στην κρίση άλλων πάνω στα δημόσια πράγματα, επειδή δεν θεωρούμε τα λόγια βλάβη για τα έργα,αλλά πιο πολύ θεωρούμε βλάβη να μη διαφωτιστούμε με τον λόγο απο πριν, προτού επιχειρήσουμε αυτά που πρέπει”.

Κώστας Γραμματικόπουλος

Συγγραφέας-ποιητής, μέλος ΠΕΛ.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.