ΠΕΡΙ «ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟΥ» (ΚΑΙ ΠΑΛΙ) (και Χίων ευεργετών… γενικώς)

 

 

«Όλα τα έχει η Μαριωρή μόνο ο φερετζές της λείπει!…». Ξεκινάω και πάλι με… χιώτικες κουβέντες (της γιαγιάς μου) γιατί οι πρόγονοί μας ήταν σοφοί άνθρωποι και τοποθετούσαν το κάθε πράγμα, την κάθε φράση, εκεί που έπρεπε, ή όπως έπρεπε!

Είχαμε λοιπόν τον κορωνοϊό, ήλθε και το χιόνι κι… έδεσε η συνταγή. Δευτέρα πρωί λοιπόν, 15-02-2021, κι ετοιμαζόμουν να πάω στο «Δρομο­καΐτειο» για δουλειές… ρουτίνας. Δεν είχα κάτι επείγον υπ’όψιν μου, άλλωστε ο Αντιπρόεδρος κ. Αντώνιος Χλωρός[1] (ο γνωστός Χιώτης δικη­γόρος) και ο Διοικητικός Διευθυντής κ. Μανώλης Οικονομάκης, κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους και δεν χρειάζονται τη βοήθεια κανενός, πλην εκτάκτων περιπτώσεων που χρειάζονται τη συμπαράστασή μας – και την έχουν όταν μας τη ζητήσουν.

Ευρισκόμενος λοιπόν αναγκαστικά κλεισμένος στο σπίτι μου περι­βαλλόμενος από το όμορφο άσπρο… «σάβανο» του χιονιού (μένω στο Μαρούσι) και μέσα σε νεκρική ησυχία, σκέφθηκα να… νοικοκυρέψω λίγο τον… «οίκο» μου, τα χαρτιά μου δηλαδή, που είναι απλωμένα σε όλη την έκταση του σπιτιού μου. Μέσα στα χαρτιά μου λοιπόν, βρίσκω μια «μελέτη» του κ. Ισίδωρου Πρώιου, νυν Προέδρου του Δ.Σ. του «Δρομο­καϊτείου», που αποτελείται από 20 σελίδες υπό τύπον φωτογραφικού «άλμπουμ» περισσότερο, με πολλές περιγραφές και πάρα πολλά στατι­στικά στοιχεία.

Αυτό το κείμενο – αν θυμάμαι καλά – το είχε φτιάξει ο κ. Πρόεδρος γιατί περιμέναμε επίσκεψη από το αρμόδιο Υπουργείο (Υγείας) που πράγματι έγινε. Το κείμενο έχει τον γενικό τίτλο «Παρουσίαση του ΨΝΑ Δρομοκαϊτείου» (όπου ΨΝΑ: Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών) και ξεκινάει με μια γενική εικόνα, τη διεύθυνσή του[2] και μερικές πληρο­φορίες.

«Δρομοκαΐτειο» λοιπόν: ΝΠΔΔ (Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου) υπαγόμενο στο ΕΣΥ (από το 1986). Κληροδότημα του άρθρου 109 του Συντάγματος. Διοικείται από 9μελές Δ.Σ., τα πέντε μέλη του οποίου εκλέγονται σύμφωνα με τους όρους της διαθήκης και επιλέγουν τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο. Οργανικές θέσεις: 1.042, κατηλειμμένες: 384, κενές οργανικές θέσεις: 658[3]. Σύνολο υπηρετούντων: 578. Κλίνες βραχείας νοσηλείας: 230, λοιπές: 224. Σύνολο οργανικών κλινών: 593 (σ.σ.;).

Το νοσοκομείο μας εφημερεύει 2 φορές την εβδομάδα για τα επεί­γοντα περιστατικά, διαθέτει Εξωτερικά Ιατρεία και Εργαστήρια, καθημε­ρινές εξωνοσοκομειακές δομές (Κοινοτικό Δίκτυο Ψυχικής Υγείας), Σχολή Νοσηλευτών Ψυχικής Υγείας, πρακτική άσκηση φοιτητών επί ψυχια­τρικών θεμάτων, και χορηγεί και την Ψυχιατρική Ειδικότητα. Το ημερή­σιο κόστος νοσηλείας είναι 25,42€ και ο προϋπολογισμός του ευρίσκεται εντός ορίων και είναι περί τα 4.120.000€. Διαθέτει Ιερό Ναό (Αγίων Αναρ­γύρων), ο οποίος είναι Προστατευόμενο Μεταβυζαντινό Μνημείο[4].

Το ίδιο το «Δρομοκαΐτειο» είναι ιστορικός τόπος (ΦΕΚ Τ. ΑΑΠ 377/2009) και διαθέτει ένα από τα καλύτερα Νοσοκομειακά Μουσεία που υπάρχουν στην Ελλάδα. Εκεί θα δείτε εκτός από ιατρικά μηχανήματα και το.. τυπογραφείο του Όθωνος! Ίσως σε μια ημέρα να μην προλάβετε να μελετήσετε όλα τα αντικείμενα, τα μηχανήματα και τα βιβλία που φυλάσσονται με επιμέλεια και στοργή εκεί μέσα.

Το Ψυχιατρείο ξεκίνησε από το ζεύγος Δρομοκαΐτη[5] με 5 κτίρια και έχει τώρα… 45, εκ των οποίων τα 21 είναι μεν στην Αττική, ευρίσκονται όμως εκτός της Ιεράς Οδού (διάβαζε: Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, μεγάλη ιστορία εις την οποίαν θα επανέλθομεν). Τα εντός της Ιεράς Οδού κτίρια φέρουν τα ονόματα των δωρητών των και είναι κτισμένα σε μια έκταση πάνω από 400 στρέμματα[6]. Ένα κομμάτι του κτήματος είναι δάσος, ένα άλλο φιλοξενεί (περί τα 840) ελαιόδεντρα, και ένα τρίτο φιλοξενεί καλλιέργειες όπου οι ασθενείς μας υποβάλλονται σε εργασιοθεραπεία!…

Όπως προανέφερα, το Νοσοκομείο διοικείται από 9μελές Δ.Σ. όπου το 5μελές (εκ του Κληροδοτήματος) Δ.Σ. «κάνει κουμάντο». Όσα χρόνια υπηρετώ στο Δ.Σ. (στις 17 Φεβρουαρίου του 2021 συμπληρώνω 40 χρόνια – άμισθος – εθελοντής βέβαια) όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν (επα­ναλαμβάνω ΟΛΕΣ) μας βοηθούν «με το ζόρι», διότι δεν είμεθα χειρο­κροτητές[7]!… (ο νοών νοείτω).

Για να επανέλθω όμως στο ωραίο έντυπο του κ. Πρώιου, ο κ. Πρόεδρος περιγράφει τη δομή (διάρθρωση) των Ενδονοσοκομειακών Υπηρεσιών, αναφέρεται ιδιαιτέρως στο Ειδικό Γηροψυχιατρικό Τμήμα των 40 κλινών, το οποίο μαζί με τη Νοσηλευτική Σχολή είναι η τελευταία μεγάλη ΔΩΡΕΑ, των Αδελφών Μιχαήλ και Ιωάννη Γεμέλου, αναλύει τις υποστηρικτικές δομές (Παθολογική-Νευρολογική Κλινική 20 κλινών, Μικροβιολογικό, Ακτινολογικό, 2 Οδοντιατρεία, Φαρμακείο, Ειδικό Τμήμα Πολλαπλών Ψυχοθεραπειών, Ενδονοσοκομειακοί Ξενώνες, Νοσοκομείο Ημέρας, και τέλος το Τμήμα Χρονίων). Μετά αναλύει και περιγράφει τις εξωνοσο­κομειακές δομές και τις λοιπές δραστηριότητές μας (καταστήματα).

Οίκοθεν νοείται ότι το Νοσοκομείο μας[8] έχει – όπως όλα τα μεγάλα νοσοκομεία – τις υποστηρικτικές του υπηρεσίες (πλυντήρια, μαγειρεία, τεχνική υπηρεσία, διοικητική υπηρεσία). Έχει ακόμα γυμναστήριο, εργοθεραπεία και κοινωνική υπηρεσία δι’ευνόητους λόγους. Ακόμα διαθέτει το Μουσείο, το Αμφιθέατρο, τα γήπεδά του, την Εκκλησία του και το Υπαίθριο Θέατρό του(!) για τις ανάλογες εκδηλώσεις και τελετές!… Το δε σύνολο των υπηρετούντων υπαλλήλων είναι 384, ενώ υπάρχουν 658 κενές οργανικές θέσεις(!!!). Χωρίς να συμπεριλάβουμε 32 θέσεις αο­ρίστου χρόνου και 188 ορισμένου χρόνου (οι μόνιμοι, όπως ήδη αναφέ­ραμε, είναι 384 άτομα, το δε σύνολο των υπηρετούντων είναι 604 άτομα).

Δεν θα σας απασχολήσω με λεπτομέρειες[9], αυτό όμως που θα τονίσω είναι ότι από τις 35 θέσεις των Ψυχιάτρων, οι 14 είναι ΚΕΝΕΣ, το δε ποσοστό κάλυψης στη Νοσηλευτική Υπηρεσία είναι… 38%, δηλ. από τις 100 θέσεις νοσηλευτών λείπουν οι 62(!!!). Προσφάτως είχα δημοσιεύσει κείμενό μου με το θέμα του συνδρόμου της «επαγγελματικής εξουθενώσεως» (ο νοών νοείτω!…).

Θα τελειώσω χωρίς να αναφερθώ σε κτιριολογικά (συντήρηση κτιρίων), μηχανολογικά και οικονομικά θέματα, για να μη σας κουράσω! Όμως χρειαζόμαστε ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ 4-5 Ψυχιάτρους, από τους 14 που μας λείπουν, 2 Μικροβιολόγους, 1 Ακτινολόγο, 1 Παθολόγο λόγω COVID-19, 30-40 Νοσηλευτές, 8 τουλάχιστον Διοικητικούς, και περί τους 15 – τουλάχιστον – εργάτες, θυρωρούς, κλητήρες και τεχνίτες όλων των ειδικοτήτων. Επίσης, κάλυψη των Κέντρων Ψυχικής Υγείας με προσωπικό και αύξηση του προϋπολογισμού μας, διότι κατά το 2020 και το 2021 εμειώθη παρά τις αυξημένες ανάγκες που είχαμε λόγω κορωνοϊού!…

Τέλος, παρακαλώ προσωπικώς το Υπουργείο και την αρμόδια και ευαίσθητη Υφυπουργό που είναι εντεταλμένη επί των ψυχιατρικών θεμάτων κ. Ζωή Ράπτη[10] να ολοκληρώσουν τον εκσυγχρονισμό του ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ του Νοσοκομείου μας, ο οποίος είναι ημιτελής από το 1989 και του οποίου η περάτωση… πελαγοδρομεί (για διάφορους λόγους) από το 2010 που… ξεκίνησε!…

Τελειώνω (επιτέλους θα λέγουν κάποιοι) με μια απορία: Παρά την οικονομική δυσπραγία (κλείσιμο μαγαζιών, ανεργία κλπ.) και λόγω COVID-19, ΔΕΝ παρατηρώ στις στατιστικές αναλύσεις που έχω στα χέρια μου κάποια (μεγάλη) αύξηση στις εισαγωγές μας! Ίσως (επαναλαμβάνω, ίσως) κάποιοι προτιμούν να κρατούν στα σπίτια τους κάποια (ελαφριά) περιστατικά, φοβούμενοι μήπως μολυνθούν από τον κορωνοϊό!…

Ξεκίνησα αγαπητοί μου (και αγαπητές μου βέβαια), με μια φράση για τη Μαριωρή. Τελειώνω πάλι με μια λαϊκή έκφραση, μήπως και… χαμογελάσουμε… ολίγον: «Ήτανε στραβό το κλίμα, το’φαγε κι ο γάιδαρος».

Ευχαριστώ που ακούσατε τη «Φωνή του Δρομοκαϊτείου».

 

Πάντα με ΑΓΑΠΗ,

Α.Ι. Τριπολίτης

Ιατρός

 

 

Υ.Γ.: Τα κτίρια τα εντός του «οικοπέδου», φέρουν τα ονόματα των Ευεργετών (αυτών που τα έφτιαξαν).

[1]     Ο νυν Πρόεδρος και Ισίδωρος Πρώιος, φυλάγεται από τον κορωνοϊό.

[2]     Δυστυχώς οι περισσότεροι συγγενείς… «ξεχνάνε» πού κείται το «Δρομοκαΐτειο», μετά την εισαγωγή του προσφιλούς (;;;) τους προσώπου!…

[3]     Τονίζω τις ελλείψεις μας!…

[4]     Δωρεά Μιλτιάδου Λεωνή Καλβοκορέση. Το έφτιαξε το 1901 όταν η πατρίδα μας η Χίος ήταν ακόμη υπό τουρκική κατοχή (ηλευθερώθη το 1912).

[5]     1883 θεμέλιος λίθος, 1887 εγκαίνια (το Κρατικό Ψυχιατρείο «Δαφνί» έγινε το… 1934!).

[6]     Δεν γράφω 420 στρέμματα που αναφέρουν τα κλασικά βιβλία, διότι αρκετά στρέμματα «καταπατήθηκαν» από γείτονες (π.χ. ο Δήμος Χαϊδαρίου έφτιαξε γήπεδο ποδοσφαίρου κλπ.)

[7]     Δεν αναφέρω πόσες μας κατεδίωξαν, 4 (τέσσερεις) φορές μας «απέλυσαν» (το Κληροδότημα εννοώ), και 4 φορές κερδίσαμε στο ΣτΕ (Συμβούλιο της Επικρατείας) και επανήλθαμε!…

[8]     Το «μας» το γράφω γιατί εμείς οι Χιώτες το νιώθουμε δικό μας και το υπηρετούμε αμισθί (εγώ συμπληρώνω οσονούπω 40 χρόνια υπηρεσίας σε διάφορες θέσεις, έτσι που οι φίλοι μου με αποκαλούν «Ιατρόν Ψυχών και Σωμάτων»).

[9]     Οι λεπτομέρειες είναι διαθέσιμες στο ωραίο και πλήρως κατανοητό κείμενο του νυν Προέδρου του Δ.Σ. κ. Ισιδ. Πρώιου.

[10]    Μας επεσκέφθη και τη γνωρίσαμε εκ του σύνεγγυς (και εύγε της)!

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.