ΠΕΡΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Η Ενιαία Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Χίου από:

  • 21/11/2021 έως 28-2-2022 δέχθηκε και διεκπεραίωσε 43 αιτήματα σχολικών μονάδων καταναλώνοντας 45700 λίτρα με μέση τιμή περίπου 1,03€/l δηλ. πληρώθηκαν 47071€ από την ΕΣΕΔΕ του Δήμου Χίου.
  • 10-3-2022 έως 23-3-2022 δέχθηκε και διεκπεραίωσε 32 αιτήματα σχολικών μονάδων καταναλώνοντας 16000 λίτρα με μέση τιμή περίπου 1,5€/l δηλ. πληρώθηκαν 24000€ απευθείας από τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Συνολικά εξυπηρετήθηκαν 75 αιτήματα σχολείων 61700 λίτρων συνολικής αξίας περίπου 71071€.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πετρέλαιο θέρμανσης στη Χίο και σε επικοινωνία που είχαμε με τον προμηθευτή μας προϋπολογίζεται στο 1,8€/l. Επομένως θα απαιτηθούν για τα την ίδια κατανάλωση δηλ. 61700 λίτρων 111060€. Επομένως προβλέπεται μια αύξηση περίπου 55%

Με την χρηστή διαχείριση των προηγούμενων ετών από τους  διευθυντές των σχολείων , της δεκαπενταμελούς επιτροπής της ΕΣΕΔΕ του Δήμου Χίου και του προέδρου της που έχει την κύρια ευθύνη, τα χρήματα αυτά σήμερα υπάρχουν στην επιτροπή προκειμένου με τα συγκεκριμένα δεδομένα να αντιμετωπισθεί το κόστος πετρελαίου θέρμανσης των σχολικών μονάδων και ως εκ τούτου οι μαθητές, οι γονείς και κηδεμόνες αλλά και οι εκπαιδευτικοί δεν πρέπει να ανησυχούν.

Όμως, επειδή το  budget της επιτροπής και των σχολείων είναι της τάξης των 500000€, γίνεται κατανοητό πως δεν είναι δυνατόν να καταναλωθεί το 1/5 του, μόνο για το πετρέλαιο θέρμανσης και ως εκ τούτου απαιτείται η ¨γενναία¨ οικονομική ενίσχυση από τον κρατικό κορβανά και συγκεκριμένα από το Υπουργείο Εσωτερικών που τροφοδοτεί οικονομικά τις Σχολικές Επιτροπές όλης της χώρας. Άλλωστε δεν υπάρχουν μόνον τα έξοδα για πετρέλαιο θέρμανσης τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπισθούν από τις Σχολικές Επιτροπές και τον Δήμο Χίου αλλά και των υλικών και αναλωσίμων, της κατανάλωσης νερού, πληρωμής των λογαριασμών τηλεφώνου, κυρίως όμως, της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος όπου τα ποσά που απαιτούνται και θα απαιτηθούν είναι ακόμη μεγαλύτερα.

Προς αυτή την κατεύθυνση του αιτήματος για ¨γενναία¨ χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών προς τα Υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών αλλά και την ΚΕΔΕ κινούνται και οι κινήσεις του Δημάρχου Χίου κου Σταμάτη Κάρμαντζη, οι δηλώσεις του Αντιδημάρχου Παιδείας του Δήμου Χίου κου Νικόλαου Ξυλά περί ¨αχαρτογράφητων νερών¨ έχουν τους ίδιους αποδέκτες  αλλά και οι πρόσφατες δηλώσεις  του Προέδρου της ΕΛΜΕ κου Σταύρου Σταυρινούδη προς τα εκεί πρέπει να κατευθύνονται και είναι προς την σωστή κατεύθυνση.

 

Χίος 14-9-2022

 

Με εκτίμηση

 

Κωνσταντίνος-Βίκτωρ Χατζησταμάτης

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.