ΠΕΣ/ΝΑΤ ΧΙΟΥ: ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ, ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 10ΗΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

 

 

Το Δ.Σ της ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου, συμπαραστέκεται στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία που κήρυξε η ΠΝΟ για την Πέμπτη 10 Ιούνιου 2021, χαιρετίζει και θα συμμετέχει στην από κοινού απεργιακή συγκέντρωση( Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χίου και ΝΤ ΑΔΕΔΥ Χίου) στην πλατεία Βουνακίου την Πέμπτη 10 Ιούνιου 2021 και ώρα 10:30 π.μ.,  δεχόμενη το κάλεσμα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Χίου, και καλεί όλους τους συναδέλφους ναυτικούς εν ενεργεία και συνταξιούχους να δώσουν δυναμικό παρών.

Είναι ώρα ευθύνης όλων μας να αντισταθούμε στον νομοσχέδιο τερατούργημα που έφερε για ψήφιση στην Βουλή η Κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων για να γκρεμίσει βασικές κατακτήσεις πολλών χρόνων, όπως το 8ωρο, το δικαίωμα να πληρωνόμαστε την υπερωριακή απασχόληση, το δικαίωμα να αποφασίζουμε τον τρόπο, το χρόνο και την μορφή των διεκδικήσεων μας.

Είναι φόρος τιμής σε όλους τους ναυτεργάτες που έδωσαν ακόμη και την ζωή τους ή εξορίστηκαν για να έχουμε καλύτερες συνθήκες βίωσης στα πλοία και ωράρια εργασίας, τα οποία δυστυχώς εμείς βλέπουμε με «σταυρωμένα τα χέρια» να χάνονται.

Είναι ώρα ευθύνης της Ναυτικής Οικογένειας της Χίου να ξυπνήσει από τον λήθαργο που μας έριξε η Κυβέρνηση με πρόσχημα την πανδημία, και να δώσει την δική της απάντηση για την απελπιστική κατάσταση που μας έχουν φέρει οι Κυβερνώντες των μνημονίων και όχι μόνο, έχουμε χορτάσει από υποσχέσεις στα καυτά προβλήματά μας τόσο από τους τοπικούς άρχοντες όσο και από την Κυβέρνηση.

Το αντεργατικό νομοσχέδιο αποτελεί συνέχεια προηγούμενων αντεργατικών νόμων, σε μια περίοδο καπιταλιστικής κρίσης και με πρόσχημα την πανδημία, να διευρύνουν τις ευέλικτες μορφές εργασίας, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Στους ναυτεργάτες αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο αποτελεί συνέχεια του ν.4714/2020, που δίνει τη δυνατότητα και κατά την κρίση του εφοπλιστή, να μην εφαρμόζει τη ΣΣΕ στα υπό ελληνική σημαία ποντοπόρα καράβια σε Γ’ Πλοίαρχο, Γ’ Μηχανικό και πλήρωμα, αλλά μισθολόγια πείνας της ITF – ILO, όπως εφαρμόζονται στους αλλοδαπούς ναυτεργάτες και περιλαμβάνουν στο βασικό μισθό 48 ώρες εργασία την εβδομάδα!!!

Παρεμβαίνει προκλητικά στη λειτουργία των ναυτεργατικών οργανώσεων, ενώ δίνει την δυνατότητα ακόμα και για την θέση του Α’ Πλοίαρχου να ναυτολογείται αλλοδαπός ναυτεργάτης, χωρίς να εφαρμόζεται η ΣΣΕ και η κοινωνική ασφάλιση.

Η ίδια αρνητική κατάσταση είναι και για τους συνταξιούχους Ναυτεργάτες οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τις πολύχρονες καθυστερήσεις στις προσωρινές και στις κύριες συντάξεις τους, στο επικουρικό και στις εφάπαξ παροχές.

Οι διάφορες υποσχέσεις της κυβέρνησης και του ΥΕΝ σχετικά με την επιτάχυνση στην απόδοση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους δεν έχουν κανένα έως τώρα ουσιαστικό αντίκρισμα.

Με εντολή του ΔΝΤ κατάργησαν το ΕΚΑΣ και έφεραν το μεγαλύτερο ποσοστό των συνταξιούχων σε απελπιστική κατάσταση….στην φτωχοποίηση, στα δύο χρόνια της διοίκησή μας γινόμαστε αποδέκτες χιλιάδων παραπόνων και κραυγών απελπισίας των χαμηλοσυνταξιούχων και χήρες συναδέλφων, εκατομμύρια ευρώ όμως υπάρχουν για εκεί που θέλουν!!

Οι ΣΣΕ στην φορτηγό ναυτιλία επί μία δεκαετία δεν έχουν ανανεωθεί ενώ για την επιβατηγό δεν έχουν ακόμη εγκαινιαστεί οι διαπραγματεύσεις τόσο για το 2020 αλλά ούτε και για το 2021.

Αποτελεί και αυτό ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα τίνος συμφέροντα υπηρετεί η ασκούμενη κυβερνητική ναυτιλιακή πολιτική….

Λέμε ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση της Υγείας, στο Ασφαλιστικό και στην παιδεία.

. Ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ με αυξήσεις, υποχρεωτική ασφάλιση στο ΝΑΤ, για όλους τους ναυτεργάτες από όποια χώρα και αν προέρχονται.

. Άμεση επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι ναυτεργάτες από ΝΑΤ/ΕΦΚΑ, σε κύριες – επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ.

. Υπεράσπιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

. Πλήρη, επαρκή κι αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος Υγείας.

. Πλήρη – σταθερή εργασία, με μείωση του εργάσιμου χρόνου, προσαρμογή των οργανικών συνθέσεων (με κατάργηση του ν.4150/2013) στις αυξημένες ανάγκες των πλοίων  και  της  προστασίας  της  ανθρώπινης  ζωής  στη  θάλασσα.

. Ουσιαστική προστασία των ανέργων, αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ, για όλους τους ανέργους, για όσο διαρκεί η ανεργία. Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανέργων και των οικογενειών τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

. Άμεσα μέτρα για τον επαναπατρισμό των χιλιάδων ναυτεργατών, στα ποντοπόρα καράβια

Η ελπίδα είναι στους καθημερινούς αγώνες, σε σύγκρουση με την πολιτική του κεφαλαίου και τους εκπροσώπους του, για μια κοινωνία, που θα υπηρετεί τις δικές μας ανάγκες.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 10 ΙΟΥΝΗ 2021 ΣΤΙΣ 10:30 ΠΜ, ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΟΥΝΑΚΙΟΥ.

 

Με Αγωνιστικούς Χαιρετισμούς

Δ.Σ ΠΕΣ/ΝΑΤ ΧΙΟΥ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.