Πληθώρα αιτημάτων για θέματα καθημερινότητας κατατίθενται στον Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη

Την τελευταία χρονική περίοδο, ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη έχει δεχθεί πληθώρα αιτημάτων (κυρίως προφορικών) που αφορούν ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών.

Προκειμένου να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας και να αποτρέψουμε την πρόκληση οποιουδήποτε δυσάρεστου φαινομένου (π.χ. ταλαιπωρίας, αναρμοδιότητας, κλπ), αλλά και για να ενημερώσουμε σχετικά -ευρύτερα- την τοπική μας κοινωνία, γνωστοποιούμε τα ακόλουθα:

 

Α. ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΕ ΕΥΑΛΩΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

 

Πολλοί συμπολίτες μας απευθύνονται στον Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη, για να ζητήσουν τη διαμεσολάβησή του, προκειμένου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την επανασύνδεση της διακοπείσας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος λόγω οφειλών. Η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στις Δημοτικές Προνοιακές Υπηρεσίες. Σε κάθε Δήμο συγκροτείται Επιτροπή (τα μέλη της οποίας απαρτίζονται από την Δ/νση Πρόνοιας του Δήμου, τον πάροχο του ηλεκτρικού ρεύματος -ΔΕΗ- και τον διανομέα του -ΔΕΔΔΗΕ-) οι οποίοι συναποφασίζουν για την επανασύνδεση της διακοπείσας παροχής σε ευπαθή και ευάλωτα νοικοκυριά, σύμφωνα με τα κριτήρια που η Πολιτεία έχει ορίσει για την προστασία και ενίσχυση των εμπερίστατων συμπολιτών μας. Συνεπώς, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στον οικείο τους Δήμο.

 

 

Β. ΑΥΞΗΜΕΝΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ & ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ

Οι αυξημένοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος και κινητής τηλεφωνίας αφορούν στις επιμέρους σχέσεις των καταναλωτών με τις εταιρείες συναλλαγής τους και στους όρους συμφωνίας μεταξύ τους, που έχουν συνάψει. Για οποιαδήποτε διαφωνία ή διαφορά, πέραν της επικοινωνίας με τον πάροχο (εταιρία συνεργασίας) που θεωρείται επιβεβλημένη, ανεξάρτητη Αρχή στην οποία μπορεί να απευθύνεται κάθε ενδιαφερόμενος είναι ο Συνήγορος του Καταναλωτή (Λεωφόρος Αλεξάνδρας 144- 11471 Αθήνα, Τηλ.: 2106460612, 2106460862, 2106460814, Email: grammateia@synigoroskatanaloti.gr).

 

 

Γ. ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ- EMAIL, ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑΤΑ

Αρκετοί συμπολίτες μας δέχονται στην ηλεκτρονική τους αλληλογραφία (email) μηνύματα με τα οποία φέρονται δήθεν τράπεζες και οργανισμοί να αιτούνται την γνωστοποίηση προσωπικών τους στοιχείων, προκειμένου να διεκπεραιώσουν κάποια υπόθεσή τους. Τα μηνύματα αυτά είναι ψευδή και παραπλανητικά, στέλνονται σχεδόν καθημερινά και στοχεύουν την υποκλοπή προσωπικών δεδομένων. Ποτέ και σε καμία περίπτωση δεν δίνουμε κωδικούς και προσωπικά στοιχεία (Ταυτότητα, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, Τηλέφωνα, κλπ) μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος, εάν δεν γνωρίζουμε επακριβώς ποιος μας καλεί και για ποια χρήση τα αιτείται. Κυρίως δεν χορηγούμε-γνωστοποιούμε ηλεκτρονικούς κωδικούς ! Το αυτό συμβαίνει και όταν δεχόμαστε τηλεφωνικές κλήσεις από άτομα που δεν γνωρίζουμε, ακόμη και εάν μας αναφέρουν το όνομά τους ή τον φορέα εκ μέρους του οποίου καλούν, αφού μπορεί όσα αναφέρουν να είναι ψευδή. Όμως, ακόμη και εάν δεν είναι ψευδή, δεν επιτρέπεται να γνωστοποιούμε κωδικούς και προσωπικά στοιχεία σε τρίτα πρόσωπα (και μάλιστα μέσω τηλεφώνου ή email).Σε περίπτωση που κάποιος διαπιστώσει ότι έχει πέσει (ή κινδυνεύει να πέσει) θύμα υποκλοπής στοιχείων ή παραπλάνησης, οφείλει να ενημερώσει αμέσως την Αστυνομία και τον φορέα ή το πιστωτικό ίδρυμα ή το πρόσωπο που φέρεται να τον κάλεσε (π.χ. Τράπεζα, επιχείρηση, κατάστημα, άτομο, κλπ).

 

 

Γιώργος Φωτ. Παπαδόπουλος

Περιφ. Συμπαραστάτης του Πολίτη & της Επιχείρησης Περιφέρειας Βορ. Αιγαίου

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.