Ποιοι σέβονται τους υπαλλήλους των Σούπερ Μάρκετ & των ντελίβερι;

Η άδεια ειδικού σκοπού, λόγω κορονοϊού θα δοκιμάσει τα όρια λειτουργίας και των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων που δουλεύουν με ντελίβερι.

 Πώς πρέπει να συμπεριφερθούμε ως καταναλωτές, απέναντι στους υπαλλήλους των Σούπερ Μάρκετ;

Στο νησί μας και όχι μόνο με το άκουσμα του πρώτου κρούσματος κορονοϊού, τρέξαμε όλοι στα σούπερ μάρκετ, με αποτέλεσμα να μην σκεφτούμε καθόλου τους υπαλλήλους αυτών, αφού ακόμη και το νοσηλευτικό προσωπικό επισκέπτονταν τα κοντινά σούπερ μάρκετ του νοσοκομείου με τα ρούχα και τις στολές εργασίας τους, χωρίς να γνωρίζουν εάν τα δύο κρούσματα που είχαν ακουστεί στο νησί μας είναι θετικά ή αρνητικά.

Από την Παρασκευή ήδη τα σούπερ μάρκετ της χώρας έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού. Καθώς από την Πέμπτη ψηφίστηκε νόμος του κράτους σχετικά με την άδεια ειδικού σκοπού η οποία δίνει την δυνατότητα σε όσους γονείς έχουν παιδιά στο σχολείο έως και την Γ’ Γυμνασίου να μένουν στα σπίτια τους.

Έτσι λοιπόν, το 1/4 έως το 1/3 του προσωπικού των σούπερ μάρκετ βγαίνει εκτός εργασίας. Τι σημαίνει αυτό;

Λιγότερο προσωπικό θα πρέπει να εξυπηρετήσει περισσότερους πελάτες.

Οι διοικήσεις των αλυσίδων προσπαθούν με κάθε τρόπο, να κάνουν αυτή την έλλειψη όσο γίνεται λιγότερο αντιληπτή. Αυξάνουν τις ώρες εργασίας σε τετράωρους και εξάωρους που δεν δικαιούνται ή δεν κάνουν χρήση της άδειας και σε ορισμένες περιπτώσεις συζητούν με τους εργαζόμενους τους για υπερωριακή εργασία και σε άλλες περιπτώσεις οι εργοδότες ίσως να μην δίνουν την ειδική άδεια σε όσους και όσες την δικαιούνται.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους, και κυρίως από τους καταναλωτές, ότι με τις συγκεκριμένες συνθήκες το σύστημα των σούπερ μάρκετ θα δοκιμαστεί. Θα πρέπει να σεβόμαστε τους υπαλλήλους που βρίσκονται εκεί για την δική μας εξυπηρέτηση βάζοντας σε κίνδυνο τόσο την δική τους υγεία, αλλά και των οικογενειών τους, μεταφέροντας μικρόβια από το χώρο εργασίας τους στην οικία τους. Μην προκαλείτε πανικό. Δεν θα υπάρξουν ελλείψεις στα βασικά αγαθά από την αγορά. Υπάρχουν αρκετά αποθέματα και η αγορά τροφοδοτείται συνεχώς με τις ελλείψεις να εμφανίζονται όταν κάποιοι προκαλούν πανικό. Ψυχραιμία, σεβασμός και υπομονή. Σεβασμός στους εργαζόμενους.

Σκεφτείτε ότι οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ και τα ντελίβερι, έρχονται σε επαφή με εκατοντάδες πελάτες και χιλιάδες αντικείμενα καθημερινά.

Ελάτε για λίγο στη θέση τους, μήπως καταλάβετε το άγχος το δικό τους και των οικογενειών τους.

Διότι αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να μείνουν σπίτι. Αντί αυτών λοιπόν, μείνετε σπίτι εσείς.

Οι εταιρίες που εργάζονται έχουν ενημερωθεί υπεύθυνα από τον ΕΟΔΥ για τα μέτρα που πρέπει να πάρουν, ασχέτως αν κάποιες εταιρίες ή Σούπερ Μάρκετ της γειτονιάς σας δεν τα έχει λάβει υπόψη του. Μην μεταφέρετε τον πανικό σας στους εργαζόμενους.

Φιλικά Π. Κυδώνης

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.