Ποιος φταίει για τη μαύρη τη ζωή μας

Γράφει ο Παντελής Κυδώνης:

Στο μεγάλο πρόβλημα των σκουπιδιών που αφήνουν πίσω τους οι Χιώτες κατά τις εξορμήσεις τους στα βουνά και τα λαγκάδια θα αναφερθώ φίλοι μου, κρούοντας ταυτόχρονα το καμπανάκι για την ρύπανση του περιβάλλοντος καθώς και για τον κίνδυνο πυρκαγιάς από τυχόν ανεξέλεγκτο άναμμα της φωτιάς.

Πρέπει να  καυτηριάσουμε την κακή συνήθεια που έχουμε ως λαός αλλά σαν  τοπική μας κοινωνία, να αφήνουμε σκουπίδια από όπου περνάμε λέγοντας ότι «είναι από όλους αποδεκτό ότι οι Χιώτες αφήνουν στοίβες από σκουπίδια παντού, είτε πρόκειται για άδεια μπουκάλια, είτε πρόκειται για πλαστικά ή διάφορα άλλα απορρίμματα».

Απηύθυνε έκκληση για συμμόρφωση των πολιτών και ο γνωστός συμπολίτης μας Παντελής Ξυδιάς, μέσα από την Χιώτικη Διαφάνεια,  για τις επισκέψεις τους, μέσα σε βουνά και λαγκάδια την σεζόν όπου υπήρχαν οι αμανίτες σε πληθώρα.  Ωραία είναι να τρέχουμε στα βουνά και να κάνουμε το χόμπι μας αλλά…. υπάρχει και ένα αλλά..να μην αφήνουμε πίσω μας σκουπίδια, κάτι που μπορεί να προκαλέσει άθελα μας φωτιά, προειδοποιώντας ότι η παράβαση του νόμου τιμωρείται πλέον πολύ αυστηρά.

Σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των πυρκαγιών θέλω να τονίσω ότι «χρόνο με το χρόνο γίνεται όλο και πιο δύσκολο το θέμα γι’ αυτό θα πρέπει να βελτιωνόμαστε συνεχώς, στην πρόληψη και την ετοιμότητα για την καταστολή των πυρκαγιών».

Στο πλαίσιο αυτό, μια από τις βασικότερες προτεραιότητες του κράτους είναι η εισαγωγή και χρήση της τεχνολογίας όπως εναέρια drones, ή νέες κάμερες, τα οποία θα καλύπτουν τις ανάγκες σε αγροτικές και δασικές εκτάσεις, για τον έγκαιρο εντοπισμό των πυρκαγιών και των δραστών, όπως και τη σύλληψη αυτών που εκ προθέσεως θέτουν πυρκαγιές.

Αναρωτιέμαι τελικά για πολλοστή φορά: Ποιος φταίει για τη μαύρη τη ζωή μας και τη φύση που πεθαίνει γύρω μας; Είναι η υπερθέρμανση του πλανήτη, οι εμπρηστές, οι οικοπεδοφάγοι, οι “αρμόδιες” κρατικές και αυτοδιοικητικές υπηρεσίες, η αυθαίρετη δόμηση, ή όλοι εμείς που εξακολουθούμε να μην αποψιλώνουμε τις αυλές και τους αγρούς μας, να μην ανακυκλώνουμε τα σκουπίδια, να εκσφενδονίζουμε τις σακούλες σκουπιδιών όπου να ‘ναι, ανάμεικτα με αποτσίγαρα, μπουκάλια, χαρτιά και πλαστικά;… Αναρωτηθείτε και σεις και σκεφτείτε την επόμενη φορά που θα πάτε στα βουνά για το χόμπι σας τι είναι καλό για τον εαυτό σας, τους γύρο σας και το περιβάλλον μας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.