Πολλαπλές εξαπατήσεις των συνταξιούχων!! Μόνο στην κύρια σύνταξη τα περιορισμένα αναδρομικά στους συνταξιούχους και «τίποτα άλλο»!

Είναι να γελάς ή να κλαις με τον τρόπο που πλασάρουν τα ΜΜΕ την απόφαση για τα αναδρομικά στις συντάξεις, και τι εννοούμε;;

Ακούμε και διαβάζουμε από τα “προσκείμενα” στην Κυβέρνηση κανάλια εφημερίδες και Σάιτ, “ΕΦΑΠΑΞ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2020” και πετάμε από χαρά, ετοιμάζουμε καινούργιο πορτοφόλι, αλλά στην πραγματικότητα….

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, ανακοίνωσε ότι θα καταβάλλει εφάπαξ στους συνταξιούχους εντός του 2020 τα περιορισμένα αναδρομικά μόνο στις κύριες συντάξεις,

Ο κύριος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι το ποσό υπολογίζεται στο 1,4 δις ευρώ και αφορά κύριες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα, που επεκτείνεται και στον δημόσιο τομέα. Δεν υπολογίζονται αναδρομικά σε δώρα και επικουρικές. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το ποσό που υπολογίζεται ότι θα έπρεπε να καταβληθεί ως εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ αγγίζει τα 3,94 δις ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη τα αναδρομικά τόσο σε κύριες, όσο και σε επικουρικές και δώρα.

Ανακοίνωσε, δηλαδή, «πετσόκομμα» ακόμα και σε αυτά τα περιορισμένα αναδρομικά των 11 μηνών – τα οποία όφειλε να δρομολογήσει η κυβέρνηση σε όλους τους συνταξιούχους, από τη μέρα που ανακοινώθηκε η απόφαση του ΣτΕ. 

Φυσικά ο κύριος Μητσοτάκης έσπευσε να διευκρινίσει ότι το ποσό αυτό «αγγίζει τα όρια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του τόπου» και να ξεκαθαρίσει: «Δεν υπάρχουν περιθώρια για την ικανοποίηση πρόσθετων αιτημάτων».

Είπε, με άλλα λόγια, στους συνταξιούχους να κάνουν «γαργάρα» τις απώλειες του εισοδήματός τους από το 2012 και να πουν «ευχαριστώ» για ό,τι τους δίνεται σήμερα. Ταυτόχρονα, ο Κ. Μητσοτάκης θέλοντας να βάλει «φρένο» στις διεκδικήσεις, επιχείρησε να «τσιγκλήσει» αντιδραστικά αντανακλαστικά και είπε ότι οι συνταξιούχοι προστατεύθηκαν πλήρως την περίοδο της πανδημίας σε αντίθεση με εργαζόμενους (λες και ευθύνονται οι συνταξιούχοι γι’ αυτό…) επίσης είπε, αν οι συνταξιούχοι διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματά τους για να λάβουν πίσω ό,τι έχουν χάσει, αυτό θα ήταν «άδικο για ανέργους, για εργαζόμενους, ο κόπος των οποίων χρηματοδοτεί το ασφαλιστικό σύστημα, άρα τις επόμενες γενιές»!!

Με έκπληξη βέβαια ακούσαμε και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρας που εμφανίστηκε ως όψιμος υπερασπιστής των απόμαχων της δουλειάς, τις συντάξεις των οποίων πετσόκοψε δραματικά με το νόμο Κατρούγκαλου, και επέκρινε τον πρωθυπουργό ότι κάνει κούρεμα 60% σε αυτά που δικαιούνται να εισπράξουν οι συνταξιούχοι, ενώ «εμείς, σε πιο σκληρές συνθήκες και με υποχρεώσεις για πλεονάσματα, δώσαμε τα χρήματα για ειδικά μισθολόγια».

Θυμίζουμε ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, αξιοποίησε ως «μήτρα νομιμοποίησης» των περικοπών που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι, τον αντιασφαλιστικό νόμο-λαιμητόμο του Κατρούγκαλου, εξαιρώντας από το παραπάνω μόνο το 11μηνο μεταξύ Ιούνη 2015 και Μάη 2016. Στην πραγματικότητα, με αυτήν την απόφαση επιχειρείται να μπει ταφόπλακα στις δίκαιες διεκδικήσεις των συνταξιούχων για ανάκτηση όλων των απωλειών.

Η ανάγνωση της οριζόντιας ρύθμισης στην οποία προχωρά η κυβέρνηση κι αφορά στην εφάπαξ καταβολή των αναδρομικών των κύριων συντάξεων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, δείχνει ότι από την κυβερνητική αυτή παρέμβαση θα επωφεληθούν περίπου 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι. Όπως ανακοινώθηκε τα αναδρομικά θα δοθούν εφάπαξ σε όσους έκαναν αγωγή ή όχι.

Η παραπάνω απόφαση, σημαίνει ότι μένουν εκτός τα κομμένα δώρα και οι επικουρικές συντάξεις. Έτσι λοιπόν, εκτός των αναδρομικών μένουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι που είχαν το 2012 άθροισμα κύριας κι επικουρικής κάτω των 1000 ευρώ. Εκτός του τελικού λογαριασμού μένουν και τα δώρα της κύριας σύνταξης που για όλους τους συνταξιούχους ήταν 800 ευρώ το χρόνο, οι περικοπές των επικουρικών, καθώς και τα δώρα των επικουρικών που ήταν πλήρη, δηλαδή δύο επικουρικές συντάξεις το χρόνο.

Ειδικά οι συνταξιούχοι ναυτικοί είναι οι πλέον χαμένοι της υπόθεσης γιατί δεν θα πάρουν το 7% που τους έκοψαν με το έτσι θέλω το 2012, αλλά και τους άφησαν εκτός από τα κοψίματα με τον νόμο 4051 του 2012.

Φυσικά να μην ξεχάσουμε και την τροπολογία που επιχειρεί να περάσει η Κυβέρνηση «σαν τον κλέφτη» για να καταργήσουν τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των ναυτικών.

Στα μουλωχτά, μέσα στο κατακαλόκαιρο, με μια τροπολογία-πρόκληση της τελευταίας στιγμής που κατέθεσε σε άσχετο νομοσχέδιο, η κυβέρνηση επιχειρεί να ρίξει στα Τάρταρα τους μισθούς των Ελλήνων ναυτεργατών στα ποντοπόρα πλοία, εξισώνοντάς τους με τις αποδοχές που δίνουν οι Έλληνες εφοπλιστές στα πλοία με «σημαία ευκαιρίας».

Από την άλλη μεριά όμως, Επεκτείνονται οι μειώσεις στο μισό των υποχρεώσεων των εταιρειών – ιδιοκτητών καναλιών για να έχουν ψηφιακό σήμα – Βροχή τροπολογιών για εφοπλιστές και βιομηχάνους στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης.

Μήπως ήρθε η ώρα να ξυπνήσουμε από τον λήθαργο που μας επέβαλαν λόγω… κορωνοϊου;;  

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Το Δ.Σ ΠΕΣ/ΝΑΤ ΧΙΟΥ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.