Προβλήθηκε η ταινία: ΣΜΥΡΝΗ, η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης, 1900-1922

 

Περισσότεροι από 120 θεατές του ΟΜΗΡΕΙΟΥ Πνευματικού Κέντρου ταξίδεψαν νοερά χθες βράδυ στην κοσμοπολίτικη και χιλιοτραγουδισμένη ΣΜΥΡΝΗ και βίωσαν τον πόνο και τη φρίκη της καταστροφής μέσα από τις αφηγήσεις των Σμυρνιών και των ιστορικών μελετητών που επιμελήθηκαν το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ της σκηνοθέτιδος Μαρίας Ηλιού: ΣΜΥΡΝΗ, η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης, 1900 – 1922,  που προβλήθηκε με πρωτοβουλία της ΜΟΥΣΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ.

Ο ιστορικός σύμβουλος του ντοκιμαντέρ Αλέξανδρος Κιτροέφ απηύθηνε ένα μαγνητοσκοπημένο βίντεο προς το χιακό κοινό δίνοντας σημαντικές πληροφορίες για την ιστορική τεκμηρίωση της ταινίας που βασίστηκε σε άγνωστο φωτογραφικό και φιλμικό υλικό που εντοπίστηκε σε «κλειστά αρχεία» από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία ΠΡΩΤΕΑΣ & PROTEUS NY INC στην Αμερική και την Ευρώπη. Η ατμοσφαιρική αφήγηση της Μαρίας Ηλιού και η νοσταλγική μουσική του Νίκου Πλατύραχου μετέτρεψαν την προβολή της ταινίας σε μια συγκινητική βιωματική εμπειρία. Το κοινό παρακολούθησε με απόλυτη προσήλωση για 90 λεπτά πώς ήταν η πόλη της Σμύρνης στις αρχές του 20ού αιώνα, πώς συνυπήρχαν οι Έλληνες με τις άλλες κοινότητες, τι καθιστούσε μοναδικό αυτό το κοσμοπολίτικο λιμάνι της Μεσογείου που ακόμη και σήμερα είναι ταυτισμένο στη μνήμη μας με τη χαρά της ζωής αλλά και τις φρικαλεότητες που ακολούθησαν μέχρι την Καταστροφή που επήλθε τον Σεπτέμβριο του 1922.

Η Πρόεδρος και Καλλιτεχνική Διευθύντρια της ΜΟΥΣΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ κα Ελευθερία Λυκοπάντη, καλωσόρισε το κοινό στην εκδήλωση με την οποία η ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ και το ομώνυμο Φεστιβάλ Musahellenicafestival ολοκλήρωσε τις δράσεις που οργανώθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια στη μνήμη της επανάστασης, των Σφαγών και των Μικρασιατικών. Απευθυνόμενη σε όλους, και ειδικότερα στους περισσότερους από τριάντα φοιτητές που προσήλθαν στο Ομήρειο για να παρακολουθήσουν το ντοκιμαντέρ, έστειλε το δικό της μήνυμα με σύνθημα της ρήση του Γ. Μακρυγιάννη «Είμαστε στο εμείς, και όχι στο εγώ» παροτρύνοντάς τους να μη μένουν στο περιθώριο αλλά να αδράττουν κάθε ευκαιρία για κοινωνική ενσυναίσθηση και συνεργασία. «Χρειαζόμαστε μια κοινωνία ανοιχτή, με λιγότερα τείχη και περισσότερες γέφυρες.». Κλείνοντας ευχαρίστησε τους υποστηρικτές της εκδήλωσης: το Ομήρειο, τα ΝΑΥΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ και τον κ. Μπίσια, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Studio Focus και την ΑΛΗΘΕΙΑ.

Στην ταινία συμμετέχουν ως ομιλητές οι Giles Milton (συγγραφέας του βιβλίου «Χαμένος Παράδεισος» και βασικός ομιλητής της ταινίας), Αλέξανδρος Κιτροέφ (Haverford College), Θάνος Βερέμης (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Βικτώρια Σολομωνίδου (Fellow, King’s College και δεύτερης γενιάς, με καταγωγή από τη Σμύρνη), Ελένη Mπαστέα (New Mexico University και τρίτης γενιάς, με καταγωγή από τη Σμύρνη), Leyla Neyzi (Sabanci University) και Jack Nalbantian (γεννημένος στη Σμύρνη).

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.