Προβληματισμός για τις μηδενικές ροές

Ανησυχία και προβληματισμό σε υπουργείο Ναυτιλίας και Λιμενικό προκαλεί η διαπίστωση ότι τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα οι ροές προσφύγων και παράτυπων μεταναστών από τα παράλια της Τουρκίας προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι όχι απλώς περιορισμένες, αλλά μηδενικές. Η απρόσμενη ηρεμία αποδόθηκε αρχικώς στους ισχυρούς νότιους ανέμους που έπνεαν στην περιοχή και δεν επέτρεπαν στις βάρκες να αποπλεύσουν από τις ακτές της Τουρκίας. Από χθες τα ξημερώματα, ωστόσο, οι άνεμοι εξασθένισαν, δίχως και πάλι να υπάρξουν περιστατικά είτε διάσωσης είτε αποτροπής εισόδου σκαφών με αλλοδαπούς στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Μέχρι αργά χθες το βράδυ παρέμεναν μηδενικές οι αφίξεις προσφύγων και παράτυπων μεταναστών.

Στα λιμεναρχεία Λέσβου, Χίου, Σάμου και στο αρχηγείο του Λιμενικού υπήρχε έντονη κινητικότητα, με τα στελέχη του Σώματος να προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τη στάση της Άγκυρας και να προβλέψουν την εξέλιξη των μεταναστευτικών ροών. Ένα από τα σενάρια που επεξεργάζονται οι αρμόδιοι αξιωματικοί είναι τις αμέσως επόμενες ώρες και ημέρες να αποπλεύσουν οργανωμένα και μαζικά από τις ακτές της Τουρκίας προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου βάρκες με μετανάστες. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα υποχρέωνε σε διασπορά τις δυνάμεις του Λιμενικού και θα επέτρεπε στους αλλοδαπούς να αποβιβαστούν στις ακτές των νησιών παρά τη ρητή περί του αντιθέτου απόφαση του τελευταίου Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ).

Ένα δεύτερο σενάριο που επεξεργάζονται τα στελέχη του Λιμενικού έχει ως επίκεντρο την πρόκληση ενός «επεισοδίου». Αρμόδιες πηγές που μίλησαν στην «Κ» υπό τον όρο της ανωνυμίας επισήμαναν ότι ένα τέτοιο συμβάν θα υποχρέωνε τα πλωτά του Σώματος να μετακινηθούν από νησιά όπως η Λέσβος και η Χίος, όπου περιπολούν, δίνοντας τη δυνατότητα στις βάρκες με τους μετανάστες να προσεγγίσουν. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης έλεγαν χθες το βράδυ στην «Κ» ότι «η εξέλιξη του φαινομένου τις αμέσως επόμενες ώρες θα μας βοηθήσει να καταλήξουμε σε πιο ασφαλή συμπεράσματα».

Στο μεταξύ, για «ασύμμετρη απειλή» και όχι για προσφυγικό – μεταναστευτικό έκαναν λόγο χθες ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ι. Πλακιωτάκης, σκιαγραφώντας το πλαίσιο εντός του οποίου η Αθήνα αντιμετωπίζει την πίεση που ασκείται στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας. Ο κ. Τασούλας, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής συνέλευσης και τους 45 ομολόγους του από το Συμβούλιο της Ευρώπης, σημειώνει ότι η χώρα «αντιμετωπίζει μια ασύμμετρη απειλή», επισημαίνοντας παράλληλα: «Υπό τις παρούσες συνθήκες έχουμε τελείως βγει από το πλαίσιο της διεθνούς προστασίας των προσφύγων, που στηρίζεται σε μεμονωμένες και εξατομικευμένες αιτήσεις». Ο κ. Πλακιωτάκης, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης κοινοβουλευτικής επιτροπής και σε απάντηση ερωτήσεων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το κατά πόσον έχει δοθεί εντολή για ενέργειες push back στο Αιγαίο, είπε: «Δεχόμαστε μια ασύμμετρη απειλή, μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών, υποκινούμενων. Ενεργούμε με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Η χώρα αυτή τη στιγμή δέχεται μια ασύμμετρη απειλή. Δεν έχουμε να κάνουμε με προσφυγικό».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.