Προκαλεί η Τουρκία εν όψει MED7

Συνεχίζει το παιχνίδι των προκλήσεων η Τουρκία σε ανατολική Μεσόγειο, Αιγαίο και Κύπρο εν όψει και της 5ης Συνόδου των επτά μεσογειακών κρατών MED7 (Πορτογαλία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Ελλάδα, Κύπρος), που θα φιλοξενηθεί στη Λευκωσία την ερχόμενη Τρίτη.

Μετά το μήνυμα που έστειλε την περασμένη εβδομάδα, από τα Κατεχόμενα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου περί προστασίας των τουρκικών και τουρκοκυπριακών δικαιωμάτων στην ευρύτερη περιοχή και την προαναγγελία νέων γεωτρήσεων βορειοδυτικά της Κύπρου, η Άγκυρα με στρατιωτικές ασκήσεις, τις νέες έρευνες του «Barbaros» και την αναμενόμενη γεώτρηση, εντός Φεβρουαρίου, επιχειρεί να «γκριζάρει» την περιοχή διά της αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Άγκυρα επιχειρεί να εκφοβίσει εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, διοχετεύοντας τεχνηέντως ότι θα έχουν κόστος εάν προχωρήσουν μέχρι τέλους με τις έρευνές τους. Αυτή η προσπάθεια ενισχύεται και με τις δράσεις του τουρκικού ναυτικού και των ερευνητικών πλοίων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

Ν. Αναστασιάδης: Δεν ακολουθούμε την πολιτική προκλήσεων

Η πολιτική που ακολουθεί η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι πολιτική προκλήσεων και περιορίζεται στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στη δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, σημείωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

«Αυτό που θέλω να τονίσω είναι πως δεν θα ακολουθήσουμε τη ρητορική αντιπαράθεση την οποία η Τουρκία επΙδιώκει», πρόσθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, απαντώντας σε ερώτηση αν ανησυχεί για ένα θερμό επεισόδιο λόγω των υδρογοναθράκων και της εμπρηστικής συμπεριφοράς της Άγκυρας.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική τη Σύνοδο MED7 – των Μεσογειακών κρατών – μελών της ΕΕ που συνέρχεται στη Λευκωσία στις 29 Ιανουαρίου, σημειώνοντας ότι στην ατζέντα της Συνόδου συγκαταλέγεται και η ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ. Εκφράζει παράλληλα την ελπίδα ότι η Σύνοδος θα καταφέρει να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον για τη μεσογειακή Ευρώπη και τον «ακριτικό» της ρόλο.

«Ταυτόχρονα, ειδικότερη σημασία έχει η συνάντηση για την Κύπρο, διότι είμαστε στα σύνορα της Ευρώπη με την Εγγύς και Μέση Ανατολή, σε μια περιοχή όπου κρίνονται μεγάλα ευρωπαϊκά θέματα όπως εκείνα της ασφάλειας και της μετανάστευσης», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

5η Σύνοδος των επτά μεσογειακών κρατών

Στο περιθώριο της 5ης Συνόδου Κορυφής των Νότιων Χωρών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στην Λευκωσία στις 29 Ιανουαρίου 2019, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα έχει τρείς διμερείς συναντήσεις.

Ο Κύπριος Πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα το πρωί της 29 Ιανουαρίου, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Γκιουζέπε Κόντε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη η διμερής συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης του ΥΠΕΞ στη Γαλλία και η συμφωνία για την έναρξη συζητήσεων σε πολύ συγκεκριμένες συμφωνίες, ανακοινώσεις για τις διμερείς σχέσεις είτε σε θέματα Ενέργειας, είτε Ασφάλειας, είτε πολιτικής.

Αναστασιάδης και Μακρόν θα ανασκοπήσουν την πρόοδο που έχει γίνει από τότε και αν κριθεί αναγκαίο, θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης πρόσθεσε επίσης ότι η προεργασία στο πλαίσιο αυτών των συμφωνιών έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό.

Με τον Ιταλό Πρωθυπουργό, ο Νίκος Αναστασιάδης, θα συζητήσει διμερή θέματα όπως η διεύρυνση της συνεργασίας των δυο χωρών στην Κυπριακή ΑΟΖ, στην κατασκευή του EastMed καθώς και περιφερειακά θέματα. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε για τον EastMed ότι οι τέσσερεις χώρες που υπέγραψαν το προσχέδιο συμφωνίας για τον αγωγό, περιμένουν τα σχόλια της Κομισιόν για τον συγκεκριμένο αγωγό που είναι μια από τις επιλογές για να αξιοποιηθούν τα ενεργειακά αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Με τον Πορτογάλο Πρωθυπουργό, ο Νίκος Αναστασιάδης θα συζητήσει διμερή και περιφερειακά θέματα καθώς και την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και της Πορτογαλίας.

πηγή:naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, ΙΒΝΑ, ΚΥΠΕ, Philenews

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.