Προνόμια για τους εμβολιασμένους: Τα σενάρια για άμεση επανεκκίνηση δραστηριοτήτων

Τα πολλαπλά οφέλη του εμβολιασμού και πώς αυτά θα απελευθερώσουν την καθημερινότητά μας εξετάζουν κυβέρνηση και επιστήμονες.

Με δεδομένη πλέον την αύξηση της ταχύτητας της εμβολιαστικής διαδικασίας και με γνωστό το χρονοδιάγραμμα άρσης των μέτρων για τον γενικό πληθυσμό, στο τραπέζι έχει πέσει και το σενάριο της περαιτέρω απελευθέρωσης συγκεκριμένων δραστηριοτήτων μόνο για αυτούς που έχουν εμβολιαστεί. Κάτι τέτοιο, όπως λένε κυβερνητικές πηγές θα αποτελέσει ένα σημαντικό πρώτο βήμα για να πούμε πως έχουμε αφήσει για τα καλά πίσω μας το lockdown αλλά θα επιτρέψει την αναζωογόνηση της οικονομίας διασφαλίζοντας πως δεν θα επηρεαστεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Σύμμαχος στον σχεδιασμό αυτό, είναι η επιχείρηση «Ελευθερία» η οποία προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, το πρωί της Δευτέρας μιλώντας στον ΑΝΤ1, μέχρι τέλος Μαΐου αναμένεται να έχουν πραγματοποιηθεί 5,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί.

Η αρχή φαίνεται πως θα γίνει με τα γυμναστήρια. Όπως έκανε ήδη γνωστό από χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο συγκεκριμένος κλάδος, ο οποίος είναι αυτός που ίσως έχει χτυπηθεί περισσότερο από κάθε άλλον από την πανδημία, εκτός της οικονομικής στήριξης που θα λάβει το επόμενο διάστημα, αναμένεται και να επανεκκινήσει την δραστηριότητά του εντός του μήνα. Ο κ. Γεωργιάδης έθεσε ως πιθανή ημερομηνία την 17η Μαΐου, σημειώνοντας πως οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν εντός της εβδομάδας με την λειτουργία των χώρων άσκησης να αφορά αποκλειστικά τους εμβολιασμένους για αρχή και από τον Ιούνιο τον λοιπό πληθυσμό.

Ο σχεδιασμός για τα γυμναστήρια πάντως, αποτελεί σύμφωνα με τις πληροφορίες, «οδηγό» και για περισσότερες δραστηριότητες. Το παράδειγμα του Ισραήλ μοιάζει επιτυχημένο και το πλάνο έχει μπει στις ράγες προκειμένου να δούμε και στην Ελλάδα εικόνες κανονικότητας το αμέσως επόμενο διάστημα από αυτούς που έχουν εμβολιαστεί. Ενδεικτικά, πάντως, στην Κύπρο που τα τελευταία 24ωρα ανακοινώθηκαν παρόμοια οφέλη για τους εμβολιασμένους, η πρόσβαση σε συναθροίσεις και εκδηλώσεις επιτρέπεται σε εμβολιασθέντες τουλάχιστον με την πρώτη δόση και τρεις εβδομάδες από τη χορήγησή της. Επίσης, όσοι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την 1η δόση, και αφού παρέλθουν τρεις εβδομάδες από τη χορήγησή της, εξαιρούνται της υποχρέωσης για εβδομαδιαίο έλεγχο με rapid test.

Έτσι, το αμέσως επόμενο διάστημα οι επιστήμονες αναμένεται να συζητήσουν το ενδεχόμενο περαιτέρω απελευθέρωσης δραστηριοτήτων όπως δεξιώσεις, συναυλίες, ακόμα και λειτουργία της διασκέδασης σε εσωτερικούς χώρους, οι οποίες θα ανοίξουν μόνο για όσους έχουν είτε πλήρως εμβολιαστεί είτε έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου από την οποία έχει μεσολαβήσει διάστημα περισσότερο των δύο εβδομάδων προκειμένου να έχει αναπτύξει ο οργανισμός τα απαραίτητα επίπεδα ανοσίας.
Τα σενάρια που εξετάζονται μέχρι στιγμής εξυπηρετούν έναν διττό σκοπό. Εκτός από τα οφέλη από την απελευθέρωση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, μία τέτοια εξέλιξη θα «ωθήσει» και πολίτες οι οποίοι είναι πιο διστακτικοί στο να εμβολιαστούν. Μπορεί η εμβολιαστική διαδικασία να προχωρά με γοργούς ρυθμούς, ωστόσο όπως έχουν διατυπώσει οι επιστήμονες η ανταπόκριση των πολιτών θα μπορούσε να είναι και καλύτερη, ενώ την ίδια ώρα παρά το ισχυρό μήνυμα που έστειλαν οι 30άρηδες, αρκετοί παραμένουν αυτοί οι οποίοι διστάζουν να κλείσουν ραντεβού πιστεύοντας πως ακόμη κι αν νοσήσουν από κορωνοϊό, θα περάσουν την ασθένεια ελαφρά.Τέλος, αν και ακόμη είναι νωρίς για να ληφθούν αποφάσεις, κάτι που εξετάζεται είναι τα αντικίνητρα για όσους δεν εμβολιάζονται. Πρώτοι στην λίστα είναι οι υγειονομικοί των οποίων η συμμετοχή δεν είναι ανάλογη του αναμενομένου.

Το σίγουρο είναι πως αυτήν και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να αποκρυσταλλωθεί το σχέδιο επανεκκίνησης δραστηριοτήτων για τους εμβολιασμένους καθώς η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ήδη συζητά τα σενάρια και το επόμενο διάστημα αναμένεται να κάνει τις εισηγήσεις της προς την κυβέρνηση η οποία και θα λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Πηγή: protothema.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.