Προς εγκατάσταση υδατοδρομίου η Χίος: ακολουθούν τα Ψαρά και οι Οινούσσες

Μέσω ανακοίνωσης του σε μέσο δικτύωσης ο Βουλευτής Χίου κ. Νότης Μηταράκης ενημερώνει για την υλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης (ΑΕΠΟ) του υδατοδρομίου Χίου. Μέσω αυτού, θα συνδεθεί η νήσος με άλλες περιοχές και θα διευκολύνει την προσβασιμότητα των επισκεπτών, ενισχύοντας την τουριστική ανάπτυξη της Χίου. Το ίδιο θα ισχύει και για τα Ψαρά και τις Οινούσσες. Ο ίδιος επισημαίνει ότι: Οι βάσεις για την ίδρυση και λειτουργία υδατοδρομίων μπήκαν πρώτη φορά το 2013, όταν θεσπίσαμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων το θεσμικό πλαίσιο με τον ν. 4146/2013 μαζί με τον Υπουργό Κωστή Χατζηδάκη”.
Αναφορικά με την τοποθεσία εγκατάστασης, τη διαμόρφωση και τους “υδατοδιαδρόμους”

Οι χερσαίες εγκαταστάσεις του υδατοδρομίου πρόκειται να εδραστούν σε τμήμα (επιφάνειας 106,25τμ) λιμενοβραχίονα του Λιμένα Χίου, έργο το οποίο είναι υφιστάμενο χωρίς ΑΕΠΟ. Το μελετώμενο έργο περιλαμβάνει τόσο χερσαίες και πλωτές εγκαταστάσεις όσο και υδάτινο τμήμα. Οι χερσαίες εγκαταστάσεις του υδατοδρομίου έχουν συνολική επιφάνεια 106,25 τ.μ. και προτείνεται να χωροθετηθούν στη θέση του κόκκινου φανού (στη βόρεια ακμή του κεντρικού, πεπλατυσμένου τμήματος του νότιου λιμενοβραχίονα).

Εντός της παραχωρηθείσας επιφάνειας των 106,25 τ.μ. θα εγκατασταθεί προκατασκευασμένος, μετακινούμενος οικίσκος, για την εξυπηρέτηση των επιβατών των υδροπλάνων και του πτητικού έργου γενικότερα. Η επιφάνεια του οικίσκου θα είναι 60,0 – 70,0 τ.μ., ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες και ανάγκες. Θα περιλαμβάνει χώρους για την έκδοση και έλεγχο των εισιτηρίων, την αναμονή των επιβατών και τη φύλαξη των αποσκευών τους καθώς και χώρους υγιεινής.

Για τον ελλιμενισμό των υδροπλάνων θα εγκατασταθεί μία πλωτή προβλήτα δύο κλάδων κάθετων μεταξύ τους. Η προβλήτα θα συνδυάζεται με γέφυρα (ράμπα) για τη γεφύρωση του υψομετρικού χάσματος της επιφάνειας του νερού με την επιφάνεια της προβλήτας του λιμένα.

Επιπλέον, το υδατοδρόμιο Χίου θα περιλαμβάνει και νοητή, θαλάσσια επιφάνεια (διάδρομοι προσαποθαλάσσωσης) για τη διενέργεια των διαδικασιών προσαποθαλάσσωσης. Οι διάδρομοι αυτοί “χωροθετούνται” εξωτερικά του λιμένα της Χίου, σε θέση ανατολική – βορειοανατολική. Μετά την προσθαλάσσωσή τους τα υδροπλάνα θα πλέουν και θα εκτελούν τους κατάλληλους ελιγμούς για την προσέγγιση και πρόσδεσή τους στην πλωτή προβλήτα του υδατοδρομίου και το αντίστροφο, τα υδροπλάνα θα εξέρχονται από το λιμένα ώστε να προσεγγίσουν τους διαδρόμους αποθαλάσσωσης όπου και θα προβαίνουν στην ομώνυμη διαδικασία.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.