Προσωπικό Σκυλιτσείου Νοσοκομείου Χίου και εξέλιξη του ιατρικού δυναμικού! Ιατρικά Γεγονότα της Χίου 1963-1980 …Νο 26… Όλα στο φως!

Προδημοσίευση του βιβλίου του Λευτέρη Πυκνή…

Ξεφυλλίζοντας το αρχειακό και φωτογραφικό υλικό που μου έδωσαν τα παιδιά του Πέτρου Μουλάκη ανακάλυψα την συγκεκριμένη φωτογραφία που θα περιγράψω με τα έξι πρόσωπα που γνώρισα και θυμάμαι εκτός από ένα! Μεγάλη εντύπωση και θύμισες μου έφερε ο γιατρός Μίμης Κοέν! Τα πρόσωπα της φωτογραφίας του 1974 είναι: Αλέκος Πατσελίκος (νοσοκόμος) από το Θολοποτάμι.. άγνωστη… Γεωργία Ορφανούδη (παρασκευάστρια) ο Ειδικευόμενος της Χειρουργικής κλινικής γιατρός Μίμης Κοέν….η Μαρκέλλα Μπουγιούκου (παρασκευάστρια) και η Κατίνα Μαστοράκη….

Σε άλλη βλέπουμε:  Μαρκέλλα Μπουγιούκου, Γιώργο Χαλκιά, Κώστα Αντύπα, Μαρία Χάβιαρου (διευθύνουσα) Τίνα Ευωδιά, Γεωργία Ορφανούδη, Ιουλία Μπαλακίτση, Ελπίδα Χατζηγεωργίου (προϊσταμένη) Γιάννη Κουτουκίδη, Βικτώρια Σταμάτη (Διευθύνουσα) Ορέστη Στέκα  (Διευθυντής Χειρουργικής κλινικής) Κούλα Βασιλάκη και Νίτσα Κακίτση! Θυμάμαι: πρέπει να ήταν 1974-75 … πραγματικά ένα μεγάλο τροχαίο στο Βαρβάσι…. ήμουνα στην κλινική Ζαφείρη και μας έφεραν στραπατσαρισμένο ένα κορίτσι 12 ή 13 χρονών Αμερικανάκι του Βαρβασίου κόρη του μετανάστη στην Αμερική παλαιού ποδοσφαιριστή (Μαύρος) το παρατσούκλι για να μην αναφερθώ σε επίθετο!

Η κατάσταση δραματική εκτός τα κατάγματα στα πόδια είχε ρήξη σπληνός με μεγάλη αιμορραγία! Έπρεπε να μπούμε αμέσως στο χειρουργείο και μάλιστα έφθασαν και από το νοσοκομείο ο Ορέστης Στέκας με βοηθούς τον Κώστα Αντύπα και τον Μίμη Κοέν! Αίμα έφθασε άφθονο από εθελοντές του Βαρβασίου που πάντα έτρεχαν! Δεν θα αναφερθώ σε αυτό καθ’εαυτό στο περιστατικό γιατί θα το περιγράψω σε γεγονότα της κλινικής Ζαφείρη! Τελικά μέσα σε δύο ώρες το κορίτσι το ξαναχειρουργήσαμε δύο φορές για τον σπλήνα… εκτός φυσικά το γύψο στα κατάγματα…. Αίσιο τέλος! Όλα πήγαν κατ ευχήν! Μετά το τέλος του περιστατικού άκουσα τον Ορέστη Στέκα να λέει του Ζαφείρη…… Γιάννη! ο Εβραίος είναι υψηλών προδιαγραφών….θα φθάσει πολύ ψηλά στην Χειρουργική!

Αυτά μου θυμίζουν οι φωτογραφίες και έψαξα στο διαδίκτυο να ανακαλύψω το τί απέγινε ο (Τότε) εσωτερικός βοηθός ειδικευόμενος της Χειρουργικής του Σκυλιτσείου Νοσοκομείου Χίου! Αυτά που ανακάλυψα θυμήθηκα τα λόγια του Ορέστη Στέκα ότι θα φθάσει πολύ ψηλά ο Μίμης Κοέν! Σήμερα ο Μίμης Κοέν είναι καθηγητής Πλαστικής χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις Σικάγου! Είναι από τους πρωτοπόρους στην επανορθωτική χειρουργική των κρανιοπροσωπικών δυσπλασιών καθώς επίσης και σε παιδιατρικούς ασθενείς με συγγενείς σχιστίες του προσώπου! Έχει αναπτύξει και διεθνώς αναγνωρισμένη δραστηριότητα στην επανορθωτική χειρουργική αντιμετώπιση ασθενών μετά από εσφαλμένες επεμβάσεις προσώπου….. είναι υπεύθυνος για την εκπαίδευση και την εξειδίκευση πολλών γιατρών απ’ όλο τον κόσμο μεταξύ και πολλών Ελλήνων στην πλαστική χειρουργική!

Ο Μίμης Κοέν γεννήθηκε στην Αθήνα και φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών απ’ όπου έλαβε το πτυχίο το 1970 και τον τίτλο του Διδάκτορα ιατρικής το 1977. Μετά την Χίο … τελείωσε ειδικότητα της Χειρουργικής στο Αρεταίειο Νοσοκομείο Αθηνών και εν συνεχεία μετέβη στις ΗΠΑ στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις Σικάγου! Το 1983 εξελέγη επίκουρος καθηγητής Πλαστικής χειρουργικής….. και από το 1989 κατέχει τη θέση του διευθυντή του κέντρου Κρανιοπροσωπικής Χειρουργικής! Έχει τιμηθεί διεθνώς και στην Ελλάδα για την πρωτοποριακή μέθοδο που εφαρμόζει! Στην σημερινή συγκυρία της πανδημίας του Κορωνοϊού βλέπουμε καθημερινά από όλα τα ΜΜΕ να προβάλουν και να έχουν ανταποκρίσεις διαδικτυακές με εκατοντάδες Έλληνες γιατρούς από όλο τον κόσμο!

Άκουσα μάλιστα από Έλληνα γιατρό της Νέας Υόρκης ότι υπάρχει Ελληνικός Ιατρικός σύλλογος με μέλη πάνω από πεντακόσια μόνο στην Νέα Υόρκη! Αναλογίζεται κανείς πόσες χιλιάδες Έλληνες επιστήμονες διαπρέπουν σ’ όλο τον κόσμο και κρατούν στα χέρια τους όλη την επιστημονική κοινότητα της υφηλίου …. και έχουμε τον κάθε άσχετο πολιτικάντη να μας κουνά το δάκτυλο του και να λοιδορούν την Ελλάδα μας που έδωσε τα φώτα της παγκοσμίως…. γιατί ακόμη οι περισσότεροι λαοί θα ήταν σε άγρια κατάσταση όπως τους λαθρομετανάστες που μας ήρθαν τα δύο τελευταία χρόνια! Αυτή είναι η Ελλάδα μας… αυτή είναι η Χίος μας η κοιτίδα των γραμμάτων των τεχνών της επιστήμης και του πολιτισμού! Έπεται συνέχεια! Καλή πρωτομαγιά!

Χίος, 30 Απριλίου 2020

Λευτέρης Πυκνής

Μαλλιάς Καλλιμασιωτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.