Προτάσεις λύσεων από Μηταράκη για εργατικές κατοικίες

 

Ο βουλευτής κ. Νότης Μηταράκης συναντήθηκε με την επιτροπή ιδιοκτητών των εργατικών κατοικιών της Χίου προς επίλυση των προκείμενων ζητημάτων, άκουσε με προσοχή τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των κατοίκων, ενώ παράλληλα τέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης προτάσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Ο ίδιος μάλιστα δήλωσε ότι:

«Τα πρόσφατα έγγραφα της Πολεοδομίας, το έγγραφο της Αστυνομίας προς τον Εισαγγελέα, έφερε στην επιφάνεια ένα πρόβλημα το οποίο χρονίζει εδώ και δεκαετίες. Οι εργατικές κατοικίες, οι οποίες δημιουργήθηκαν και βοήθησαν ανθρώπους που είχαν οικονομική ανάγκη, αποδείχθηκε ότι πλέον δεν ανταποκρίνονται στις συνθήκες ασφαλείας που πρέπει να έχει ένα κτίριο.

Προφανώς δεν είναι ένα εύκολο ζήτημα. Θα κανονίσουμε μέσα στο μήνα αντιπροσωπεία των κατοίκων να επισκεφθούν την αρμόδια Υπουργό στην Αθήνα, για να δούμε με ποιο τρόπο η Πολιτεία μπορεί να βοηθήσει.

Βέβαια εδώ υπάρχει ένα ζήτημα. Αυτές οι κατοικίες έχουν παραχωρηθεί εδώ και περίπου είκοσι χρόνια στις οικογένειες, που είτε ζουν εκεί, είτε τις εκμεταλλεύονται, είτε διατηρούν  αυτά τα διαμερίσματα άδεια. Θεωρώ ότι η πιο λογική λύση – δεν είναι εύκολη λύση – είναι να γίνει μια απαλλοτρίωση της έκτασης, να δοθούν αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες που είναι οι παραχωρησιούχοι, και από εκεί και πέρα να χρησιμοποιηθεί η έκταση για κάποιο δημόσιο καλό. Ίσως για σχολεία, ίσως για το Πανεπιστήμιο, ίσως για φοιτητικές κατοικίες.

Είναι ένα θέμα, το οποίο δεν είμαστε ώριμοι να κάνουμε μία συγκεκριμένη πρόταση, αλλά νομίζω ότι η λύση είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Από εκεί και πέρα, θα γίνει μία διαβούλευση στη Χίο. Η ίδια η επιτροπή έχει κανονίσει την Τετάρτη να υπάρξει μια συζήτηση στο εργατικό κέντρο, να ακούσουμε και άλλες απόψεις και να βρούμε ποια είναι τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία για να υλοποιήσουν την επίλυση ενός ζητήματος, που όπως είπα στην αρχή, εκκρεμεί εδώ και δεκαετίες.»

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.