Πρωτοβουλία για τη Χίο: Η πολιτική του Δήμου Χίου στο θέμα των συμβασιούχων της υπηρεσίας καθαριότητας δεν πρέπει να αλλάξει

Στη χθεσινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής επιχειρήθηκε από τη δημοτική αρχή του κου Κάρμαντζη μία σημαντική ανατροπή στην πολιτική που έχει ακολουθήσει μέχρι τώρα ο Δήμος της Χίου στην αντιμετώπιση του ζητήματος των συμβασιούχων της υπηρεσίας καθαριότητας.

Με αφορμή την άσκηση ή μη έφεσης σε υπόθεση ενός συμβασιούχου που δικαιώθηκε από το δικαστήριο και μπορεί πλέον να μονιμοποιηθεί, σύμβουλοι της συμπολίτευσης επέμειναν να ασκηθεί έφεση, ενώ ο Δήμος δεν είναι υποχρεωμένος να το κάνει. Με επανειλημμένες μας παρεμβάσεις προσπαθήσαμε να πείσουμε ότι μία τέτοια απόφαση έρχεται σε αντίθεση με τις μέχρι σήμερα αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, και αποδυναμώνει σοβαρά την υπηρεσία καθαριότητας από τη δυνατότητα να κρατήσει εργαζόμενους που εξυπηρετούν εδώ και χρόνια την καθημερινότητα του δημότη. Ευτυχώς, ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής πρότεινε τελικά ορθά να παραπεμφθεί το θέμα για απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Οι 41 συμβασιούχοι της υπηρεσίας καθαριότητας έχουν προσληφθεί με κριτήρια ΑΣΕΠ και με επαναλαμβανόμενες αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης παρέμειναν στην υπηρεσία ήδη για περίπου τρία χρόνια, θεμελιώνοντας το δικαίωμα μονιμότητας. Ο Δήμος της Χίου με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου είχε συνομολογήσει στο δικαστήριο ώστε να παραμείνουν στην υπηρεσία, αφού εξυπηρετούν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες, για τις οποίες μάλιστα έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, ενώ οι πραγματικές ανάγκες του Δήμου είναι ακόμη μεγαλύτερες και δεν καλύπτονται ούτε και με τους παρατασιούχους.

Η “Πρωτοβουλία” ασφαλώς δεν τάσσεται υπέρ της μονιμοποίησης εργαζομένων από “το παράθυρο”, όπως κάποιοι θέλησαν να το παρουσιάσουν. Ωστόσο, η διαδικασία νέων προσλήψεων είναι αβέβαιη και χρονοβόρα, ενώ η αδυναμία της υπηρεσίας να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του δημότη θα πλήττει άμεσα την καθημερινότητά του για μερικά χρόνια, μέχρι να βρεθούν οι αντικαταστάτες, αν μπορέσει ο Δήμος να προβεί σε νέες προσλήψεις.

Η “Πρωτοβουλία για τη Χίο”, ως δημοτική αρχή αναβάθμισε ουσιαστικά το επίπεδο λειτουργίας της υπηρεσίας καθαριότητας με αποφάσεις, εξοπλισμό, προσωπικό, δράσεις και προγραμματισμό για το μέλλον, θα προασπίσει και στο Δημοτικό Συμβούλιο την ενδυνάμωση της υπηρεσίας με βασικό γνώμονα την εξυπηρέτηση του Χιώτη δημότη.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.