Πρόγραμμα εκδηλώσεων ΚΟΙΝΣΕΠ ΠΙΤΥΟΣ – ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

 

Μετά την 4η γιορτή Βουνού και Κτηνοτροφίας που απέσπασε θετικές κριτικές και συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό επισκεπτών από όλη τη Χίο, η ΚΟΙΝΣΕΠ Πιτυός – Προορισμός συνεχίζει τις καλοκαιρινές δράσεις της το μήνα Αύγουστο.  Οι  εκδηλώσεις αυτές απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους και στόχο έχουν οι συμμετέχοντες να ψυχαγωγηθούν, να εκφραστούν και με δημιουργικό τρόπο να γνωρίσουν καλύτερα τη βόρεια Χίο.

ΙΟΥΛΙΟΣ – ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Η έκθεση Ποιμενικά – Pastoral Ομαδική έκθεση εικαστικών στο Πιτυός της Χίου με έργα 29 εικαστικών, που ξεκίνησε με μεγάλη επιτυχία στις 14/7, θα συνεχίσει μέχρι τις 6 Αυγούστου, στο Παλιό Καφενείο της Ηρώς στην πλατεία του χωριού

Ώρες λειτουργίας Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 19.00-22.00.

ΧΟΡΗΓΟΣ MyCafé

 

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

 

2 και 3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Έργαστήρι κετσέ Wetfelt – Κετσές Διαδραστικό εργαστήρι με τη JulieLoi / Interactive workshop στη Χίο

ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, Πιτυός κεντρική πλατεία, 6.00μ.μ. – 9.00μ.μ.

Εισαγωγή στη διαδικασία (καθαρισμός, πλύσιμο, ξάσιμο, γνέσιμο, λανάρισμα, συμπίλημα).Οι συμμετέχοντες θα πάρουν μαζί τους το δικό τους μικρό αναμνηστικό δημιούργημα από κετσέ. (Αν θελετε, φέρετε ένα σαπούνι για να φτιάξετε το μοναδικό χειροποίητο πακετάκι σας για ελαφριά απολέπιση.)

ΠΕΜΠΤΗ 3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, Βολισσός, 6.00μ.μ. – 9.00μ.μ.

Η δεύτερη συνάντηση θα γίνει στη Βολισσό, στην όμορφη αυλή της Στέλλας Τσακίρη. Για τη συνάντηση αυτή προϋπόθεση είναι να έχετε παρακολουθήσει το εισαγωγικό εργαστήριο ή να έχετε προηγούμενη σχετική εμπειρία. Αυτή τη φορά οι συμμετέχοντες θα προχωρήσουν στην τεχνική και θα πάρουν μαζί τους ένα πιο σύνθετο δημιούργημα τους.

Πέρα από την πληθώρα των εφαρμογών της στην καθημερινότητα, η επεξεργασία του μαλλιού είναι διαγενεακή και διαπολιτισμική, μεταφέρει τον άνθρωπο συνειδητά και αβίαστα στο φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον του. Πρόκειται για μια συμβολική και έμπρακτη σύνδεση με την παράδοση, το παρελθόν και τη διαδρομή του ανθρώπινου είδους. Προσφέρει μια βιώσιμη λύση για τη βελτίωση του κοινωνικού και του φυσικού περιβάλλοντος και την ενίσχυση πρακτικών για έναν υγιή και κατοικήσιμο πλανήτη.

Σε αυτό το εξάωρο εργαστήριο, με την καθοδήγηση της JulieLoi, οι συμμετέχοντες θα ασχοληθούν με την τεχνική κατασκευής κετσέ και νήματος από πρόβειο μαλλί (καθαρισμός, πλύσιμο, ξάσιμο, γνέσιμο, λανάρισμα, συμπίληση).

Επικοινωνήστε για πληροφορίες και κρατήσεις

_____________________________________________________________________

ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ 4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ – 7.00μ.μ. κεντρική πλατεία Πιτυούς

«Φερδινάντο, ένα ξεχωριστό ταυράκι και άλλες ιστορίες» Αφήγηση παραμυθιών και εργαστήρι κατασκευής με την Καλλιόπη Λιαδή (για παιδιά από 6 ετών)

Με αφορμή την έκθεση Ποιμενικά οι μικροί μας φίλοι θα ακούσουν παραμύθια και θα φτιάξουν μια μοναδική χειροτεχνία.

Είσοδος ελεύθερη Κρατήσεις απαραίτητες

_____________________________________________________________________

ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ – 7.00μ.μ.

«Περίπατος μυστηρίου στο Πιτυός»Διαδραστικό παιχνίδι στους δρόμους και στα σπίτια στο Πιτυός (για παιδιά από 8 ετών και άνω)

Ο συγγραφέας των βιβλίων «Στα ίχνη του Ομήρου- περιπέτεια στη Χίο» και «Η Πηνελόπη στη Χίο» Κώστας Στοφόρος θα είναι ο οδηγός μας σε έναν διαφορετικό Περίπατο Μυστηρίου στο Πιτυός. Ξεκινώντας από την είσοδο του χωριού, οδηγούμαστε μέσα από σημειώματα και γρίφους σε διάφορα στοιχεία που είναι κρυμμένα σε όλο το Πιτυός.

Ανακαλύπτουμε την ιστορία και τα αξιοθέατα του χωριού, βρίσκουμε διάφορα αντικείμενα  και με την ολοκλήρωση του περιπάτου χωριζόμαστε σε ομάδες, σχεδιάζουμε και παρουσιάζουμε τις δικές μας ιστορίες μυστηρίου, χρησιμοποιώντας τη «Μαγική Τράπουλα των Παραμυθιών», βασισμένοι σε όσα ανακαλύψαμε.

Οι ιστορίες που θα δημιουργηθούν από τις ομάδες των παιδιών μπορούν θα δημοσιευτούν στο μπλογκ του συγγραφέα (http://paramithokouzina.blogspot.com/ )

Ένα διασκεδαστικό παιχνίδι που μας βοηθά να ανακαλύψουμε την ιστορία του χωριού, αλλά και τον ντετέκτιβ που κρύβουμε μέσα μας.

Είσοδος ελεύθερη – Κρατήσεις απαραίτητες

 

ΔΕΥΤ 21- ΤΕΤ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Τριήμερο εργαστήριο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΑΦΗΓΗΣΕΩΝ με το σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ στη Χίο

Εργαστήριο δημιουργίας ντοκιμαντέρ με προφορικές αφηγήσεις ανθρώπων της υπαίθρου της ορεινής Χίου, με το σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ από τη Δευτερα 21 έως και την Τετάρτη 23 Αυγούστου.

Πρόκειται για ένα συναρπαστικό ταξίδι στο χώρο της προφορικής ιστορίας, για ένα άνοιγμα στον κόσμο του Ανθρωποκεντρικού Ντοκιμαντέρ, του πιο ανερχόμενου είδους κινηματογράφου, που δίνει τον λόγο στους απλούς, καθημερινούς ανθρώπους. Μέσα από τις δικές τους βιωματικές αφηγήσεις φτιάχνονται ταινίες με αλήθεια, συναίσθημα και χιούμορ, που συγκινούν, διασκεδάζουν, επιμορφώνουν ενώ παράλληλα ανιχνεύουν τη σύγχρονη καθημερινότητα, την παράδοση, τη φύση, την Ιστορία, την οικονομική ζωή.

Στο εργαστήριο θα φωτίσουμε κάποιες από τις πολλές όψεις της προφορικής ιστορίας, η οποία, με την αμεσότητα και τη δύναμή της, μπορεί όχι μόνο να αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία ενός σύγχρονου Ανθρωπολογικού, Εθνογραφικού ή Ιστορικού ντοκιμαντέρ, αλλά και να δώσει νέα πνοή στην ιστορική ή λαογραφική έρευνα, στην καλλιτεχνική έκφραση, στην Εκπαίδευση κλπ.

Επικοινωνήστε για πληροφορίες και κρατήσεις

 

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ – 8.30μ.μ.

«Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί (Παραμύθια)» (90’)

Προβολή της ταινίας ντοκιμαντέρ του Βασίλη. Λουλέ

Γιαγιάδες και παππούδες, λαϊκοί παραμυθάδες της ελληνικής υπαίθρου, αφηγούνται στον κινηματογραφικό φακό παραμύθια και ιστορίες.

Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ είναι από τα πολύ σπάνια του είδους, καθώς έχει καταγράψει αφηγήσεις παραμυθιών από ηλικιωμένους λαϊκούς αφηγητές, διατηρώντας την προφορά, την ντοπιολαλιά, το στυλ και τα ιδιαίτερα γνωρίσματα του καθενός, γεγονός που το καθιστά πολύ αγαπητό όχι μόνο στο ευρύ κοινό (ανεξαρτήτως περιοχής προέλευσης ή ρίζας), αλλά και στους σύγχρονους έντεχνους αφηγητές παραμυθιών, καθώς και σε πανεπιστημιακούς κλάδους (Ανθρωπολογίας, Λαογραφίας, Προφορικής παράδοσης, Ιστορίας, Γλωσσολογίας κ.λπ.) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η προβολή θα είναι με ελεύθερη είσοδο για όλους.

(Δείτε απόσπασμα https://www.youtube.com/watch?v=7IbgcfzCL3Y )

_____________________________________________________________________

Επιπλέον, πρόκειται να ξεκινήσει να λειτουργεί το «Γαιδουροτόπι», χώρος ψυχαγωγίας, αναψυχής και γνωριμίας με τα γαϊδουράκια μας, για το οποίο σύντομα θα λάβετε ξεχωριστή ενημέρωση.

Περισσότερες εκδηλώσεις θα προστεθούν σύντομα στη σελίδα μας https://www.facebook.com/profile.php?id=100093431507764

Για περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις μας επικοινωνήσετε στο 6982382667 (Καλλιόπη Λιαδή)

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.