Πρόκληση Τουρκίας στην επιχείρηση διάσωσης ανοιχτά των Οινούσσων – Εξέδωσαν NAVTEX

Μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά

Σε νέα ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας προχώρησε σήμερα η Τουρκία, με αφορμή την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή των Οινουσσών, μετά από ανατροπή λέμβου στην οποία επέβαιναν Ελληνοαμερικανοί.

Με την υποκρισία της τουρκικής πλευράς να αποδεικνύεται καθημερινά -ανήμερα της εορτής του Δεκαπενταύγουστου, λίγες ώρες μετά την απελευθέρωση Μητρετώδη – Κούκλατζη, σημειώθηκε μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά- ακόμη μια προκλητική κίνηση έθεσε σε συναγερμό τις ελληνικές Αρχές, οι οποίες δεν εφησυχάζουν παρά τα όσα λέγονται για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Συγκεκριμένα, η Άγκυρα εξέδωσε δική της NAVTEX και NOTAM, μέσω της οποίας διεκδικεί αυτή το δικαίωμα και τον έλεγχο επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στην περιοχή ανοιχτά των Οινουσσών, ενώ ήδη είχε αρχίσει μεγάλη επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης από τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές.

Οι συντεταγμένες που εξέδωσε ο τουρκικός σταθμός NAVTEX της Σμύρνης φτάνουν έως τις ακτές της Χίου, δεσμεύοντας την περιοχή.

Σύμφωνα, πάντως, με το Λιμενικό έως τώρα δεν έχει καταγραφεί καμία ενόχληση ή παρενόχληση από τουρκικά σκάφη στην περιοχή ευθύνης του, με την  ελληνική πλευρά να έχει εκδώσει δικές της ειδοποιήσεις για έρευνες από θαλάσσης και αέρος στην περιοχή του ναυαγίου.

Νωρίτερα, στο σημείο νεκρός εντοπίστηκε από αλιευτικό σκάφος ο ένας από τους δύο 68χρονους Ελληνοαμερικανούς, οι οποίοι μαζί με δύο ακόμα άτομα επέβαιναν σε λέμβο που ανετράπη.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, πρόκειται για τον πατέρα μιας 24χρονης Ελληνοαμερικανίδας που επέβαινε και αυτή στη λέμβο.

Η 24χρονη εντοπίστηκε τα ξημερώματα σώα στην ίδια θαλάσσια περιοχή από αλιευτικό σκάφος και ανέφερε ότι επέβαινε μαζί με τον 68χρονο πατέρα της, έναν φίλο του, επίσης 68 ετών, και τον 22χρονο αδελφό της από χθες το μεσημέρι στη λέμβο που ανετράπη.

Ο 68χρονος φίλος του πατέρα της εντοπίστηκε σώος και περισυνελέγη από πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού, ενώ εξακολουθεί να αγνοείται ο 22χρονος αδελφός της.

Στην περιοχή οι έρευνες για τον εντοπισμό του ενός αγνοουμένου συνεχίζονται από τρία πλωτά του Λιμενικού, ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, τρία ιδιωτικά σκάφη και ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.