Πρόταση για εκμετάλλευση των σχολικών αυλών αντί της στείρας φύλαξης.

Το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει συζήτηση για την φύλαξη των σχολικών μονάδων του νησιού μας, ιδιαίτερα σε εκείνες που έχει παρατηρηθεί να συμβαίνουν συστηματικά ζημίες ή βανδαλισμοί, μετά από σχετική απαίτηση μερίδας διευθυντών σχολείων.

Συζητήσαμε το θέμα στην Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, αν και τελικά πήρε αναβολή, στην οποία ακούστηκαν αρκετοί προβληματισμοί. Στην συγκεκριμένη συνεδρίαση κατέθεσα την παρακάτω άποψη – πρόταση.

Η κάθε απόφαση που λαμβάνει ο δήμος, με όποια του μορφή, και η δαπάνη που θα ακολουθήσει πρέπει να δίνει την μέγιστη δυνατή ανταπόδοση στους δημότες. Δεν πρέπει να δαπανηθούν χρήματα των δημοτών για φύλαξη των σχολικών μονάδων όταν οι υποτιθέμενες ζημιές κοστίζουν ελάχιστα σε σχέση με το ποσό που θα δαπανηθεί στην φύλαξη και χωρίς να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα συνεχίσουν να γίνονται ζημιές. Αντί αυτού του τρόπου φύλαξης πρότεινα την πρόσληψη γυμναστών και παιδαγωγών οι οποίοι θα βρίσκονται στις σχολικές αυλές κατά τις απογευματινές ώρες (18:00-21:00) και θα δέχονται παιδιά τα οποία θα τα απασχολούν δημιουργικά στα πρότυπα του πρωινού Καμπ που τρέχει το Νομικό Πρόσωπο. Επίσης, μπορεί να υπάρξει και συνεργασία με αθλητικά σωματεία στα οποία θα γίνει παραχώρηση των αύλειων χώρων καθ΄ όλη την χρονιά για την υλοποίηση των δραστηριοτήτων τους.

Έτσι, άτυπα, πετυχαίνουμε την φύλαξη των σχολείων ενώ παράλληλα  εκμεταλλευόμαστε τους αύλειους χώρους των σχολείων μας, δίνοντας την δυνατότητα στα παιδιά μας να αθληθούν και να περάσουν δημιουργικά το απόγευμα τους. Μια δαπάνη, λοιπόν, από το δήμο Χίου με μεγάλη προστιθέμενη αξία!

Το αίτημα για το άνοιγμα των αύλειων χώρων των σχολείων και η παραχώρηση τους για χρήση από τα παιδιά της γειτονιάς είναι διαχρονικό. Ελπίζω η συγκεκριμένη πρόταση να τύχει της δέουσας προσοχής από πλευράς του Δήμου, των Σχολικών Επιτροπών και της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας.

Γεώργιος Ισιδώρου Αμέντας

Αντιπρόεδρος Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής

Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Χίου

Μέλος Ένωσης Γονέων Χίου.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.