Πρόταση μομφής: Το παρασκήνιο της απόφασης Τσίπρα, η αντίδραση της κυβέρνησης και οι εκτιμήσεις

Για πλήρη αποτυχία του επιτελικού κράτους κατηγορεί την κυβέρνηση στην πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε σε βάρος της η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να εξαπολύει σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού, με αφορμή τις τραγικές επιπτώσεις από τον χιονιά, την πανδημία, αλλά και την ακρίβεια.

«Να φύγετε γιατί δεν αξίζει στους πολίτες, τη χώρα και την κοινωνία τόση παρακμή. Για όλους αυτούς τους λόγους έλαβα το λόγο εκτάκτως για να καταθέσω εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ πρόταση μομφής εναντίον της χειρότερης κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Κύριε αρχηγές της αξιωματικής ααντιπολίτευσης προφανώς γίνεται αποδεκτή η πρόταση σας από την κυβέρνηση. Θα λάβετε όλες τις απαντήσεις, στις υπερβολές και τα ψέματα που είπατε πριν, από τη Βουλή των Ελλήνων και την κυβερνητική πλειοψηφία» απάντησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Για κίνηση εντυπωσιασμού έκανε λόγο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. «Ο κ. Τσίπρας βλέποντας την πολιτική του απήχηση να φθίνει και το πολιτικό μέλλον του χώρου του να είναι αμφίβολο, επιχειρεί μία κίνηση εντυπωσιασμού απολύτως προβλέψιμη. Στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας που προβλέπεται θα φανεί ανάγλυφα τι εκφράζει και τι υπηρετεί ο καθένας» είπε.

To Kίνημα Αλλαγής θα υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως δεν θα συμμετάσχει στα μικροκομματικά παιχνίδια που επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας. Τη θέση αυτή εξέφρασε ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΟΡΕΝ. Σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη, «ο κ. Τσίπρας ψάχνει σωσίβιο και δίνει σωσίβιο στον κ. Μητσοτάκη. Ψηφίζουμε την πρόταση μομφής, καταδικάζοντας την ανεπάρκεια Μητσοτάκη, αλλά δεν μπαίνουμε στα παιχνίδια του ΣΥΡΙΖΑ».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛ. ΒΛΑΧΟΣ

Και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης υπερψηφίζουν την πρόταση μομφής το καθένα με διαφορετικό σκεπτικό.

«Το ΚΚΕ καταψηφίζει την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως είχε κάνει και με όλες τις προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις, καταψηφίζοντας στο “πρόσωπό” τους την πολιτική που θυσιάζει τη ζωή, την υγεία, το εισόδημα, τα εργασιακά δικαιώματα, συνολικά τις εργατικές – λαϊκές ανάγκες, για να διασφαλίσει τα κέρδη των λίγων», αναφέρει το ΚΚΕ.

«Στις 18 Δεκεμβρίου 2021 από το βήμα της Βουλής είχα ζητήσει προσωπικά την παραίτηση της κυβέρνησης. Ήρθε η ώρα για την «σιωπηλή πλειοψηφία» να εγερθεί και να δώσει τη λύση για την σωτηρία της πατρίδας. Την Ελληνική Λύση», σημειώνει ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Την πρόταση μομφής θα ψηφίσει και το ΜέΡΑ25 σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στο Ράδιο ΜέΡΑ, διευκρινίζοντας όμως ότι «η ψήφος της μομφής μας θα απευθύνεται τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στα άλλα μνημονιακά κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, που έχτισαν αυτόν τον κυκεώνα, αυτό το τεράστιο ψέμα δήθεν μίας κανονικότητας, επιστροφής στην ελευθερία από την Τρόικα έξω από τα μνημόνια».

(EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ )

Στα άκρα η πολιτική αντιπαράθεση

Οι κυβερνητικοί χειρισμοί στο μέτωπο της κακοκαιρίας και πλέον και η πρόταση μομφής εξακολουθούν να τροφοδοτούν την πολιτική αντιπαράθεση.

«Έχουμε Πρωθυπουργό που είναι καθ ομολογία ο ίδιος το πρόβλημα» τόνισε ο Νίκος Παπάς, ενώ η Ελίζα Βόζενμπεργκ σημείωσε ότι είναι ανθρωποφαγία να ζητείται η παραίτηση του πρωθυπουργού.

Ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης σημείωσε από πλευράς του: «Προφανώς ξέρουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει πλειοψηφία, έχουμε την αίσθηση όμως ότι έχει χάσει την πλειοψηφία στην κοινωνία».

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραγκούνης σημείωσε ότι οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ και στα εσωτερικά του αποτέλεσε μονόδρομο για τον κ. Τσίπρα να κάνει την πρόταση μομφής.

Το παρασκήνιο της απόφασης Τσίπρα

Το απόγευμα της Παρασκευής ξεκινάει η τριήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια που θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Την αιφνιδιαστική πρόταση δυσπιστίας του Αλέξη Τσίπρα προς την κυβέρνηση την γνώριζαν μόνο πολύ στενοί συνεργάτες του. Οι πληροφορίες λένε ότι το θέμα συζητήθηκε από χθες το βράδυ.

Στις 10.30 το πρωί συνεδρίασε το προεδρείο της Κ.Ο. του κόμματος, εκεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε την πρόταση του, ανέπτυξε το σκεπτικό του και η απόφαση που ελήφθη για κατάθεση πρότασης δυσπιστίας, ήταν ομόφωνη.

φώτο αρχείου Eurokinissi

Τα στελέχη που μετέχουν στο προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Oμάδας, είναι η Όλγα Γεροβασίλη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Κι ενώ όλοι, βουλευτές και δημοσιογράφοι, ανέμεναν την προγραμματισμένη για τις 12:00 το μεσημέρι συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε ενημέρωση ότι ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί στην Ολομέλεια κι ότι θα ζητήσει το λόγο. Πράγματι, ζήτησε εκτάκτως το λόγο από τον προεδρεύοντα κ. Νικήτα Κακλαμάνη και εξαπέλυσε δριμεία επίθεση καταθέτοντας την προταση δυσπιστίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση έχει τους εξής στόχους:

  • Να τεθούν τα κόμματα προ των ευθυνών τους απέναντι στην κυβέρνηση
  • Να καταγραφεί η στρατηγική αποτυχία της κυβέρνησης σε πανδημία, ακρίβεια, φυσικές καταστροφές
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ με την κίνηση αυτή έρχεται, όπως , μας έλεγαν σε αντιστοίχιση με το κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία.

Τι εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη

Κυβερνητικά στελέχη, στον απόηχο της κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας από τον κ. Τσίπρα, κάνουν λόγο για μία απολύτως προβλέψιμη κίνηση. Μία κίνηση, όπως σχολιάζουν, εντυπωσιασμού, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πιέζεται πολιτικά.

Στην κυβέρνηση, λοιπόν, εκτιμούν πως ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται στριμωγμένος και δημοσκοπικά, καθώς σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις κοινής γνώμης χάνει την πολιτική του επιρροή του, ενώ είναι πιεσμένος και στο εσωτερικό του κόμματός του.

«Με τη δεύτερη θέση στο πολιτικό σκηνικό να τρίζει, η συγκεκριμένη πρόταση είναι σαφές ότι αποτελεί προσπάθεια διεξόδου από όλη αυτήν την κατάσταση. Ωστόσο, μόνο διέξοδο δε θα του δώσει», είναι το μήνυμα που εκπέμπεται. Παράλληλα, όπως επισημαίνουν στελέχη της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί συγκεκριμένα και οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τις επιδόσεις της κυβέρνησης που ο κ. Τσίπρας ζητεί να φύγει και να δουν τι κόμμα ήταν και, κυρίως, τι κόμμα παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή:  ertnews.gr

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.