Πότε αρχίζει ο εμβολιασμός των εφήβων – Προβληματισμός για τη μετάλλαξη Δέλτα

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως επισήμως από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για τον εμβολιασμό εφήβων ηλικίας 16 και 17 ετών.

Η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό εφήβων είναι πιθανό να ανοίξει μέσα στον Ιούλιο. Στη συνέχεια θα ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των παιδιών άνω των 12 ετών με υποκείμενα νοσήματα (όπως σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία και παιδιά που έχουν θεραπευτεί από κακοήθη νοσήματα). Ο εμβολιασμός δε θα είναι υποχρεωτικός, αλλά θα είναι σύσταση προς τους γονείς, ότι με βάση τα δεδομένα, τα εμβόλια κατά του κορονοϊού είναι ασφαλή και προστατεύουν τα παιδιά.

«Πώς είναι δυνατόν να βάλουμε τα παιδιά να βγάλουν το φίδι από την τρύπα, χωρίς να εμβολιαστούν οι γονείς, οι καθηγητές, οι παππούδες, οι γιαγιάδες… Τι κοινωνία είμαστε εμείς να βάλουμε τα παιδιά να εκτεθούν σε έναν κίνδυνο – έστω μικρό – όταν εμείς ακολουθούμε ένα πρότυπο δισταγμών, φοβίας και δεν επιτρέπουμε το εμβολιαστικό ποσοστό να ανέβει» είπε ο καθηγητής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ηρακλείου, Νίκος Τζανάκης. Η μετάλλαξη Δέλτα έχει προκαλέσει πανευρωπαϊκό συναγερμό, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσής της. Το νέο ινδικό στέλεχος, αναμένεται να επικρατήσει έναντι των άλλων που κυκλοφορούν μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

«Στη γρίπη η μετάδοση είναι 1 προς 1,1 δηλαδή δέκα μολύνουν άλλους 11, στον ιό της πρώτης φάσης ήταν 1 προς 4. Στη μετάλλαξη Δέλτα ο ένας, μολύνει εννιά, και οι εννιά, 81» δήλωσε στο MEGA o Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Παιδιά, ανεμβολίαστοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα φαίνεται να ανησυχούν περισσότερο τους ειδικούς. Στην Κρήτη, τα κρούσματα του συγκεκριμένου στελέχους εμφανίζονται σε άτομα κάτω των 30 ετών. Η Κρήτη, ναυαρχίδα του τουρισμού, είναι πρωτοπόρος σε όλα, θα πρέπει να είναι πρωτοπόρος και στον εμβολιασμό, τόνισε από το νησί ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, έπειτα από σύσκεψη που είχε με θεσμικούς φορείς, για την εντατικοποίηση της εμβολιαστικής κάλυψης στο νησί.

«Κατ’ εντολή του πρωθυπουργού προχωράμε στις 6 Ιουλίου, σε εμβολιασμούς με κινητές μονάδες του υπουργείου Υγείας σε δήμους, περιφέρειες, κοινότητες και όπου ζητηθεί κατόπιν λίστας που θα προσκομίσει ο Δήμαρχος με στόχο να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο το ποσοστό των ανθρώπων που θα έχουν εμβολιαστεί» σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

«Καλούμε τους δημάρχους τους κοινοτάρχες…να εξοικονομήσουμε δυνάμεις να μεταφέρουμε εμβόλια στα χωριά, στις κοινότητες… να πάμε σε πλατείες ακόμα και σε πλάζ για τους νέους… τα εμβόλια είναι ασφαλή, σώζουν ζωές» υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Η Εκκλησία θέλει να επανενώσει την κοινωνία, να προχωρήσουμε όλοι σε έναν εμβολιασμό» τόνισε ο γενικός γραμματέας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, Πατήρ Κωνσταντίνος Πετρογιάννης.

Μέχρι σήμερα σε όλη τη χώρα έχουν γίνει περισσότεροι από 8,2 εκατομμύρια εμβολιασμοί, ενώ 3,6 εκατομμύρια πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.