Πώς το μεταναστευτικό από πρόβλημα θα ξαναγίνει ζήτημα

Με θέμα το μεταναστευτικό μίλησε την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018, στην Αθήνα, ο Κώστας Τριαντάφυλλος. Συγκεκριμένα με την ιδιότητα του υποψηφίου Δημάρχου Χίου, προσκλήθηκε και μίλησε σε πάνελ με τον Άγγελο Συρίγο, Αν. Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου, σε εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Όμιλος προβληματισμού και διαλόγου «Όμιλος 64».

Ο Κώστας Τριαντάφυλλος έκανε εκτενή αναφορά στην πίεση που δέχονται επί περισσότερα από δυόμιση χρόνια οι τοπικές κοινωνίες των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, στην κατάσταση που επικρατεί στη ΒΙΑΛ και την αναγκαιότητα αλλαγής της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας, που εγκλωβίζει ανθρώπους στα νησιά μας.

Εξέφρασε την άποψη ότι το μεταναστευτικό – προσφυγικό πρέπει να ξαναγίνει από πρόβλημα ζήτημα και σε αυτήν την κατεύθυνση κατέθεσε συγκεκριμένους προβληματισμούς και προτάσεις, σχετικά με τον ρόλο της Τουρκίας, την αναγκαιότητα να πραγματοποιείται μόνο υποδοχή και ταυτοποίηση στα νησιά, να πληρούνται όροι ασφάλειας, υγιεινής, ελέγχου και να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι πολιτισμικές διαφοροποιήσεις στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης (όπως η ΒΙΑΛ), να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στις δευτεροβάθμιες επιτροπές και η εφαρμογή του νόμου για όποιους δεν δικαιούνται άσυλο. «Να μπει τάξη στο χάος», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αναδεικνύοντας την σοβαρότητα των συνεπειών στις τοπικές νησιωτικές κοινωνίες και τις οικονομίες.

«Δεν μας τιμά ως κράτος ο τρόπος που διαχειριζόμαστε το μεταναστευτικό και τους σχετικούς πόρους», ανέφερε. Κυρίως όμως αναφέρθηκε στην τήρηση των νόμων και των δικαστικών αποφάσεων και στην αναγκαιότητα να ξανααποκτήσουν οι πολίτες εμπιστοσύνη στην Πολιτεία ότι είναι σε θέση να διαχειριστεί αυτό το ζήτημα, με όρους σεβασμού της αξιοπρέπειας των ανθρώπων, που ζουν εντός των κέντρων αλλά και των κατοίκων, οι οποίοι βιώνουν μια δυσανάλογη για τα τοπικά μεγέθη πίεση.

Υπογράμμισε, τέλος, το αυτονόητο δικαίωμα των πολιτών να μην μεταβάλλεται με τρόπο βίαιο, από τη μια μέρα στην άλλη, η ζωή τους, η καθημερινότητά τους, η γειτονιά τους, το χωριό τους.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.