Ρίγος και Ανατριχίλα

 

Μ έπιασε Ρίγος και Ανατριχίλα μέσα απ’τής καρδιάς τα φύλλα όταν την ώρα της εκδήλωσης πέταξαν δύο μαχητικά αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας για να τιμήσουν τον Ήρωα τους Αεροπόρο Υποσμηναγό Στυλιανό , που έπεσε στο βωμό του καθήκοντος στις 7 Νοεμβρίου 1994, ακριβώς πριν από είκοσι πέντε χρόνια λίγα μέτρα από την στεριά μέσα στην θάλασσα, για να μην θρηνήσουμε θύματα της κατοικημένης περιοχής.

Όλοι ήταν παρόντες, Στρατιωτική και πολιτική και θρησκευτική ηγεσία της Χίου, προεξάρχοντος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών της Χίου που έχει κατασκευάσει τήν αναθυματική στήλη με την φωτογραφία του ήρωα Αεροπόρου και κάθε χρόνο τιμά την μνήμη του . Φυσικά παρόντες η σύζυγος και ο λαμπρός γιός του Ήρωα Αεροπόρου, που με τα λόγια του συγκινημένος είπε { Η Χίος είναι το νησί μας, έχουμε καταθέσει εδώ το αίμα μας }.

Θυμάμαι πολύ καλά γιατί υπήρξα από την ταράτσα του σπιτιού μου αυτόπτης μάρτυρας. Ήταν μια Δευτέρα 7 Νοεμβρίου του 1994 μόλις έφθασα στο σπίτι από το μαγαζί μου και η πρώτη μου δουλειά ήταν να ανέβω στην ταράτσα να δω εάν είχαν πιαστεί πουλιά στα αξώβεργα πού μόνιμα τά χρόνια εκείνα έστενα μέχρι και το τέλος του 1996 οπότε σταμάτησα αυτό το παιδικό μου πάθος από το χωριό μου την Καλλιμασιά . Πρέπει να ήταν γύρο στις δύο με διόμιση μεσημέρι, όταν ξαφνικά άκουσα πολεμικά αεροσκάφη γυρνώντας είδα δυστυχώς το δυσάρεστο γεγονός να πέφτει κατακόρυφα το Mirage F-CG μέσα στην θάλασσα, ακούστηκε δυνατή έκρηξη και γέμισε η παραλιακή ζώνη με συντρίμμια . Πήρα μαζί με την Ιουλία το αυτοκίνητο και τρέξαμε να δούμε το τί είχε γίνει . Είχαν ήδη φθάσει αστυνομία και στρατός και απέκλεισαν την περιοχή.

Αυτό το δυσάρεστο γεγονός καθημερινά μου έρχεται στο μυαλό περπατώντας σ αυτό το πεζοδρόμιο της λεωφόρου Ενώσεως ή Καρτάλη ή Σταύρου Λιβανού . Οι αναμνήσεις ήτε καλές ήτε δυσάρεστες όταν υπάρχει το ερέθισμα έρχονται στην επιφάνεια. Είπα σήμερα μετά από 25 χρόνια δύο λόγια στην σύζυγο του και το εξαίσιο παλικάρι του Παναγιώτη που φέρει τον βαθμό του πατέρα του Στυλιανού Παναγυφτόπουλου .

ΑΙΩΝΙΑ ή Μνήμη του ! Αθάνατος ! Χίος Απόγευμα 7 Νοεμβρίου 2019 Λευτέρης Πυκνής Μαλλιάς Καλλιμασιωτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.