ΡΩΣΙΑ. Αλεξάνδρα Ντερεφσκάγια: Η άγνωστη ηρωίδα του πολέμου 1940 που έσωσε 42 Παιδιά! Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

 

Β’ παγκόσμιος πόλεμος, αίμα, παραλογισμός, βία, απανθρωπιά. Και, άγνωστοι ήρωες που με τις πράξεις του απέδειξαν ότι όσο υπάρχουν άνθρωποι υπάρχει ελπίδα.

Όσο υπάρχουν άνθρωποι, όσο υπάρχουν παιδιά. Και, παιδιά έσωσε από βέβαιο θάνατο στην μακρινή Ρωσία-τότε Σοβιετική Ένωση-, η άγνωστη ηρωίδα, ηλικιωμένη Ρωσίδα Αλεξάνδρα Ντερέφσκαγια.

Λένινγκραντ (Αγία Πετρούπολη): Οι Ρώσοι κάτοικοι εκκενώνουν την παγωμένη και χιονισμένη  πόλη , ορφανά παιδιά μεταφέρονται στην πόλη Σταυρούπολη αλλά δεκαεπτά αδύναμα παιδάκια μένουν πίσω, κανείς δεν αναλαμβάνει την σωτηρία τους… Είναι τόσο μικρά κι αδύναμα… Τι να τα πάρουν μαζί τους να τα κάνουν, πως θα τα συντηρούν, είναι ορφανά με σκοτωμένους στο Μέτωπο πατεράδες και πολλά και χωρίς μητέρα…είναι καχεκτικά κι ίσως πεθάνουν σε λίγο πριν φτάσουν σε άλλη πόλη…

 Η Μαμά. Η Γυναίκα που έσωσε το μέλλον.

Κι όμως μια μοναχική γυναίκα η Alexandra Avramovna Derevskaya –Αλεξάνδρα Ντερεφσκάγια-, τα πήρε όλα!!!

Κι όχι μόνο αυτό. Βγήκε στους παγωμένους δρόμους, σε σπίτια που οι κάτοικοι είχαν αδειάσει  κι είχαν φύγει και μάζεψε κι άλλα εγκαταλελειμμένα παιδάκια και τα αδέλφια αυτών που ήδη είχε!

Ένα πρωί την πόρτα της χτύπησαν μικρά φοβισμένα , πεινασμένα και καχεκτικά παιδάκια.

-<Εμείς, θεία, ακούσαμε ότι μαζεύεις παιδιά… δεν έχουμε κανέναν… Ο μπαμπάς πέθανε, η μαμά πέθανε..>, της είπε το μεγαλύτερο από τα τέσσερα παιδάκια με το μικρότερο να μην είναι ούτε δυο ετών. Ήταν τέσσερα ορφανά αδέλφια.

Λοιπόν, καλωσόρισε νέους στην οικογένεια της η Αλεξάνδρα, χωρίς δεύτερη σκέψη.

Και η οικογένεια της μεγαλώνει, τέτοιο άτομο ήταν η μητέρα Αλεξάνδρα, αν ήξερε ότι κάπου υπάρχει ένα μοναχικό άρρωστο παιδί, δεν θα ηρεμούσε μέχρι να το φέρει σπίτι της.

Στο τέλος του 1944 έμαθε ότι στο νοσοκομείο βρίσκεται ένα εξαντλημένο αγοράκι έξι μηνών, απίθανο να επιβιώσει. Ο πατέρας πέθανε στην πρώτη γραμμή, η μητέρα πέθανε από θλίψη αφού έκανε την  κηδεία. Η μαμά Αλεξάνδρα πήρε το μωρό – γαλάζιο, λεπτό, ταλαιπωρημένο στο σπίτι, το έβαλε  αμέσως  κοντά σε μια ζεστή σόμπα για να το ζεστάνει… Με το πέρασμα του χρόνου, το ορφανό μωράκι μετατράπηκε σε χοντρό ζουζουνάκι, που δεν άφηνε της ‘μητέρας’ του  τη φούστα ούτε για ένα λεπτό.Τα υπόλοιπα παιδάκια το έλεγαν  ουρά…”

Μέχρι το τέλος του πολέμου, η Αλεξάνδρα Ντερέφσκαγια  είχε 26 γιους και 16 κόρες.

Μετά τον πόλεμο, η οικογένεια μεταφέρθηκε στην Ουκρανική πόλη Romny, όπου ένα μεγάλο σπίτι και αρκετά εκτάρια κήπου και κήπου διατέθηκαν για αυτούς από την Κυβέρνηση.

Στην ταφόπλακα της μητέρας της ηρωίδας Αλεξάνδρα Αβραμόβνα Ντερέφσκαγια – μια απλή επιγραφή:

′′ Είσαι η συνείδησή μας, μητέρα “…

Και σαράντα δύο υπογραφές..

Αιωνία η μνήμη της.

Πηγή: σελίδα Ρωσικής ιστορίας.

Για την diafaneia.eu

Τασσώ Γαΐλα.

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.