Ρόλος-“κλειδί”! Κατακόρυφη αναβάθμιση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ το οποίο εγκαταλείπει την Τουρκία

Σε προγενέστερο άρθρο μας είχαμε επισημάνει τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, αφού  ο  ασφαλής θαλάσσιος διάδρομος Σούδα-Αιγαίο-Αλεξανδρούπολη και εν συνεχεία οδικώς και σιδηροδρομικώς από την Αλεξανδρούπολη μέσω της Βαλκανικής, εξασφαλίζεται  η άμεση μεταφορά στρατιωτικών  αμερικανικών ενισχύσεων στην Ουκρανία.

Επίσης με το νομοσχέδιο με τίτλο «Νόμος για την Άμυνα και τη Διακοινοβουλευτική Συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας», που υποβλήθηκε από τον Πρόεδρο της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας Μενέντεζ και τον γερουσιαστή της Φλόριντα, Ρεπουμπλικανό Μάρκο Ρούμπιο, που προστέθηκε  στον προς ψήφιση προϋπολογισμό του αμερικανικού Πενταγώνου NDAA για το έτος 2022, επισημαίνεται η σπουδαιότητα για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας που διαδραματίζουν οι βάσεις των ΗΠΑ σε Σούδα και  Αλεξανδρούπολη, καθώς επίσης και το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον θα  υποστηρίξει κοινές ασκήσεις συνεργασίας για τη θαλάσσια ασφάλεια με την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ.

Το παραπάνω σημαίνει ότι το Αιγαίο διασφαλίζεται από τις ΗΠΑ, αφού η θαλάσσια διαδρομή Σούδας-Αλεξανδρούπολης η οποία το διασχίζει, είναι ζωτικότατης σημασίας για τα συμφέροντα τους σε Ανατολική Ευρώπη, Βαλκάνια, ΝΑ Μεσόγειο και Μ. Ανατολή.

Η Τουρκική επιθετικότητα  στη Θράκη και στο Αιγαίο προσκρούει  πλέον όχι μόνο στην ολοένα και αυξανόμενη ελληνική αποτρεπτική ισχύ, αλλά και στην μεγάλη  Αμερικανική παρουσία στη χώρα μας απότοκο της πολύ μεγάλης στρατηγικής μας αναβάθμισης από την Ουάσιγκτον.

Τα παραπάνω συνηγορούν στην επαύξηση της σημασίας του ρόλου της Ελλάδας.

Ωστόσο πριν από λίγες εβδομάδες διεξήχθη η   Συμμαχική  Άσκηση “STEADFAST LEDA 2021”  η οποία  ήταν μια από τις κυριότερες εκπαιδευτικές  δραστηριότητες του ΝΑΤΟ για το έτος 2021 και η οποία ήρθε ως επιστέγασμα των παραπάνω, αλλά και της υποβάθμισης του ρόλου της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, γεγονός που έκανε “Τούρκους”  τους Τούρκους

Η εν λόγω άσκηση  ήταν  Άσκηση Στρατηγείων Χερσαίων Δυνάμεων της Συμμαχίας που διεξήχθη υπό την αιγίδα του Ανώτατου Στρατηγείου Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (SHAPE), με τη διεξαγωγή της να ελέγχεται από τη Νατοϊκή Συμμαχική Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων και το Κινητό Αναπτυσσόμενο Στρατηγείο της .

Στην υπόψη άσκηση μετείχαν το ισπανικό ΝΑΤΟικό Στρατηγείο NRDC-SP (NATO Rapid Deployable Corps-Spain)  σε ρόλο Μαχόμενου Σώματος Στρατού  το Ελληνικό και Βρετανικό ARRC (Allied Rapid Deployable Corps)  Στρατηγεία , με τους  Βρετανούς να  αναπτύσσονται στη Γερμανία.

Το Ελληνικό NRDC-GR εκπαιδεύτηκε και  αξιολογήθηκε επιπλέον και στο ρόλο της  Χερσαίας Διοίκησης Πολλαπλών Σωμάτων Στρατού. (ML LCC –  Multi-Corps Land Component Command).

Δηλαδή στην πραγματικότητα στο ρόλο Στρατηγείου  επιπέδου Στρατιάς. 

Είναι η πρώτη φορά που μια ΝΑΤΟική Διοίκηση αξιολογείται σε αυτό το ρόλο.

Με δεδομένο ότι η πλήρης επιχειρησιακή αξιολόγηση ήταν απολύτως επιτυχής, το Ελληνικό NRDC-GR θα έχει αυτό το ρόλο για τις ενδεχόμενες επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, εφόσον απαιτηθεί και εγκριθεί από τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και την Ελληνική Κυβέρνηση, για τα επόμενα δυο χρόνια 2022-23.

Το  γεγονός της ανάθεσης αποστολής από το ΝΑΤΟ, δηλαδή το Ελληνικό Στρατηγείο να ελέγχει τα άριστα και έμπειρα Βρετανικό και Ισπανικό Σώματα Στρατού, και να  αξιολογηθεί  με επιτυχία στο ρόλο αυτό αποτελεί γεγονός  σταθμό για τις Ελληνικές  Ένοπλες Δυνάμεις

Οι φραστικές προκλήσεις του Τούρκου ΥΠΑΜ Ακάρ κατά της Ελλάδας, ο οποίος πρόσφατα είπε πως οι εορτασμοί μας “μέσα στο στόμα τους στην Χίο”, ότι είναι πρόκληση για τη χώρα του και οι απειλές Τσαβούσογλου για κατάληψη των νησιών μας στο Αιγαίο επειδή είναι στρατικοποιημένα, είναι κενά περιεχομένου λόγια τα οποία δεν εμπνέουν κανένα φόβο στις Ελληνικές ‘Ένοπλες Δυνάμεις.

Η Τουρκία τώρα εισπράττει τα αποτελέσματα της άκρατης επιθετικής της πολιτικής και από το τελευταίο της προπύργιο στη Δύση που ήταν το ΝΑΤΟ, το οποίο έστω και αργά αντελήφθη τον πραγματικό ρόλο και τους σκοπούς της και την περιθωριοποιεί.

Η Ελλάδα μετατρέπεται σε προπύργιο όχι μόνο της ΕΕ στα ανατολικά της σύνορα, που ήταν, αλλά και επί της ουσίας στη χώρα θεμέλιο της Ατλαντικής Συμμαχίας στο ΝΑ άκρο της

Η Τουρκία έχει επιλέξει το δρόμο της, ο οποίος κινείται σε ένα ομιχλώδες τοπίο μεταξύ της αναθεωρητικής νεοοθωμανικής πολιτικής της και εκείνης της λυκοφιλίας στη βάση του “ότι προλάβει αρπάζει ο καθένας”, σε συνεργασία με την Ρωσία και το Ιράν, χώρες εχθρούς της Δύσης και του ΝΑΤΟ με τις οποίες συνενοείται και συμμαχεί

Τέλος, αν νομίζει κάποιος ότι η τυχόν αλλαγή της εξουσίας στην Τουρκία, μετά από την πτώση του Ερντογάν η οποία πλησιάζει, θα σημάνει και αυτεπάγγελτα αποδοχή της από τις ΗΠΑ, τη Δύση, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, πλανάται πλάνη οικτρά.

Η Τουρκία θα περάσει πολύ καιρός μετά την πτώση του Ερντογάν για να επανέλθει στους κόλπους της Δύσης, εάν και εφόσον η ίδια το επιθυμεί.

Το πάθημα έγινε μάθημα για τη Δύση και όπως λέει και ο σοφός Ελληνικός λαός, ” το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού”

Πηγή: pentapostagma.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.