Σήμερα οι ανακοινώσεις για τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο

 

Μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στα δημόσια κτίρια υπό το βάρος της εκτόξευσης των τιμών στο φυσικό αέριο και το ρεύμα, αναμένεται να ανακοινωθούν στις 10 το πρωί από τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη. Την παρουσίαση θα συντονίσει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Οι ανακοινώσεις θα μεταδοθούν απευθείας από το ertnews.gr.

Πρόκειται να ανακοινωθεί ένα πλέγμα μέτρων από τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Οικονομικών προκειμένου να περάσουμε στην πράξη εξοικονόμησης ενέργειας για τους φορείς του Δημοσίου.
Υπενθυμίζεται ότι έχει ανακοινωθεί από το καλοκαίρι ο κεντρικός σχεδιασμός, και πλέον το ζητούμενο είναι να περάσουμε στα στάδιο της υλοποίησης. Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) περιλαμβάνονται οκτώ μέτρα άμεσης εφαρμογής, για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια και εγκαταστάσεις φορέων του δημοσίου τομέα.

Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρχουν κίνητρα και αντικίνητρα για τους φορείς του Δημοσίου με στόχο να αποδώσουν καρπούς οι παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας ειδικά σε ό,τι αφορά τον τομέα της θέρμανσης δεδομένου ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας.

Το σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας περιλαμβάνει και την καμπάνια ενημέρωσης των καταναλωτών προκειμένου να περιορίσουν την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, κοινωνοί της όλης προσπάθειας θα πρέπει να γίνουν και τα νοικοκυριά και σε πρώτη φάση σχεδιάζεται μία εκτεταμένη καμπάνια ενημέρωσης με μέτρα που μπορούν να υιοθετήσουν άμεσα τα νοικοκυριά κι έτσι να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας και κατά συνέπεια εξοικονόμηση οικονομικών πόρων δεδομένου ότι οι επιδοτήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας προκαλούν μεγάλο βάρος αυτή τη στιγμή στον κρατικό προϋπολογισμό.

Μέτρα και από την ΕΕ

Δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση του «ενεργειακού τυφώνα» που πλήττει την γηραιά ήπειρο ετοιμάζει και η Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Κρίσιμες οι αποφάσεις της έκτακτης Συνόδου των υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου, αλλά και οι δηλώσεις της προέδρου της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις 14 Σεπτεμβρίου σχετικά με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή πλαφόν στις τιμές ενέργειας.

Στην Ιταλία παραδείγματος χάριν ένα από τα μέτρα αφορά στη ρύθμιση των θερμοστατών στα δημόσια κτίρια στους 19° Κελσίου, έναν βαθμό χαμηλότερα σε σχέση με το παρελθόν.

Στην Γερμανία τα πρώτα μέτρα ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή και μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν μέγιστη θερμοκρασία στα δημόσια κτίρια στους 19 βαθμούς Κελσίου, κατάργηση της θέρμανσης διαδρόμων και κλιμακοστασίων, ενώ μνημεία και δημόσια κτίρια δεν θα φωτίζονται πλέον τη νύχτα.

Στην Αυστρία από την άλλη ανακοινώθηκε από τώρα ότι η Βιέννη θα κρατήσει σβηστά τα διάσημα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια στο ιστορικό κέντρο, ενώ στις υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές ο φωτισμός θα ανάβει μια ώρα αργότερα από ό,τι μέχρι πέρυσι.

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.