Σαν σήμερα οι Ελληνίδες απέκτησαν πρώτη φορά δικαίωμα ψήφου

Σαν σήμερα πριν 85 μόλις χρόνια, οι γυναίκες στην Ελλάδα ψήφισαν για πρώτη φορά στις δημοτικές εκλογές της 11ης Φεβρουαρίου 1934 και στους εκλογικούς καταλόγους της Αθήνας είχαν γραφτεί 2.655 κυρίες εκ των οποίων όμως ψήφισαν μόλις οι 439.

Για την αναγνώριση των πολιτικών δικαιωμάτων των γυναικών πρωτοστάτησε το φεμινιστικό κίνημα του οποίου η μεγαλύτερη νίκη ήταν όταν το 1975 καθιερώθηκε από το Σύνταγμα η αρχή της ισότητας των δυο φύλων.

Οι αγώνες των γυναικών για το δικαίωμα της ψήφου τους είχε ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν όταν οι λεγόμενες “Σουφραζέτες” διαδήλωναν στο εξωτερικό για αυτό αλλά και πολλά άλλα καταπατημένα δικαιώματα από την πατριαρχία και τελικά μετά από πολλά χρόνια και πολλές προσπάθειες κατάφεραν να κατακτήσουν μερικά από τα ανδρικά προνόμια, ανάμεσα στα οποία ήταν και το δικαίωμά τους να ψηφίζουν.

Στην Ευρώπη λοιπόν οι γυναίκες ψήφισαν πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές στη Φινλανδία το 1906, στη Νορβηγία το 1917, στη Γερμανία το 1919, στη Βρετανία το 1928, στη Γαλλία το 1945.

Στην Ελλάδα δικαίωμα ψήφου και στις βουλευτικές εκλογές απέκτησαν  στις 28 Μαΐου του 1952, χωρίς όμως τελικά να συμμετάσχουν στις εκλογές του Νοεμβρίου, γιατί δεν είχαν ενημερωθεί οι εκλογικοί κατάλογοι.  Η πρώτη γυναίκα βουλευτής εξελέγη στη Θεσσαλονίκη και ήταν η Ελένη Σκούρα του κόμματος «Ελληνικός Συναγερμός» σε επαναληπτικές εκλογές που έγιναν το 1953.

Το δικαίωμα του “εκλέγειν” για τις γυναίκες στην Ελλάδα θεσπίστηκε το 1930 και είχε περιορισμούς όπως ότι η γυναίκα που θα μπορούσε να ψηφίσει έπρεπε να είναι τουλάχιστον απόφοιτη του Δημοτικού σχολείου και να έχει κλείσει τα 30 της χρόνια.

Η γυναικεία ψήφος στην Ελλάδα είχε γίνει τόσο ταμπού που η ηθοποιός Μαρίκα Κοτοπούλη λέγεται ότι δεν ήθελε να ψηφίσει με το πρόσχημα ότι κάτι τέτοιο θα ήθελαν μόνο όσε είναι άσχημες και δεν θέλουν να κάνουν παιδιά.

Στις 19 Φεβρουαρίου 1956 οι γυναίκες συμμετείχαν κανονικά πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές. Σε αυτές τις εκλογές κατάφεραν να μπουν στη Βουλή δυο γυναίκες η Λίνα Τσαλδάρη της ΕΡΕ η οποία έγινε και η πρώτη γυναίκα υπουργός καθώς ανέλαβε το Υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας στην κυβέρνηση Καραμανλή και η Βάσω Θανασέκου της «Δημοκρατικής Ένωσης».Την ίδια χρονιά εκλέχθηκε και η πρώτη γυναίκα Δήμαρχος, η Μαρία Δεσύλλα, στην Κέρκυρα.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.