ΣΕΣΝΟΧ: Άμεση ενίσχυση του νοσοκομείου Χίου & των λοιπών  μονάδων υγείας.  Άμεσος ο Κίνδυνος μαζικής εξάπλωσης της επιδημίας COVID-19

Το Σωματείο Εργαζομένων του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου για την συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων με covid-19 στο νησί μας, επιβάλλουν την άμεση ενίσχυση του νοσοκομείου Χίου και των λοιπών μονάδων υγείας.

 Άμεσος ο Κίνδυνος μαζικής εξάπλωσης της επιδημίας COVID-19.

Η ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων με COVID-19 και ο μεγάλος αριθμός των υγειονομικών που έχουν νοσήσει πανελλαδικά (ξεπερνούν τους 570 από την έναρξη της επιδημίας) επιβάλλουν την άμεση και ουσιαστική ενίσχυση του  Νοσοκομείου Χίου, των Κέντρων Υγείας , των αγροτικών – περιφερειακών ιατρείων του Νησιού, καθώς και του ΕΚΑΒ.

Παρά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς περί «θωράκισης του ΕΣΥ» , αλλά και τις δηλώσεις της  Διοικήτριας του Νοσοκομείου Χίου ότι το δημόσιο σύστημα υγείας στον τόπο μας είναι σε καλή κατάσταση και ότι μπορεί να ανταποκριθεί σε περίπτωση επιδείνωσης της πανδημίας, η πραγματικότητα που βιώνουμε καθημερινά, ασθενείς και εργαζόμενοι, είναι ότι οι δημόσιες μονάδες υγείας και πρώτα από όλα, το νοσοκομείο μας, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν  σε μία πιθανή μαζική εξάπλωση της επιδημίας λόγω της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος υγείας, από την Κυβέρνηση.

Απόδειξη είναι ότι από το 2018 μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί καμία προκήρυξη για πρόσληψη μόνιμου, προσωπικού στις δημόσιες μονάδες υγείας, με αποτέλεσμα να μην έχουν αντικατασταθεί  οι συνάδελφοι που συνταξιοδοτήθηκαν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα και οι ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό ολοένα και  αυξάνουν.

Στο νοσοκομείο της Χίου  το νοσηλευτικό προσωπικό δεν επαρκεί για να στελεχώνονται όλες οι βάρδιες με τον αναγκαίο αριθμό νοσηλευτών, με αποτέλεσμα το προσωπικό να εργάζεται συνεχώς σε συνθήκες εντατικοποίησης. Η μαιευτική κλινική λόγο έλλειψης προσωπικού, λειτουργεί κάτω από απαράδεκτες συνθήκες, πολύ δε περισσότερο τώρα, όπου εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε καραντίνα εξαιτίας  των πρόσφατων κρουσμάτων. Εκτός από τις λιγοστές Μαίες, υπηρετούν μόνο δύο άτομα νοσηλευτικό – βοηθητικό προσωπικό, ενώ υπάρχει ένας μόνο τραυματιοφορέας για όλο το νοσοκομείο σε όλες τις νυχτερινές βάρδιες, καθώς και  ένα μόνο ασθενοφόρο για την κάλυψη των αναγκών ολόκληρου του Νησιού. 

Στο νομό μας η διασπορά του κορονοιού είναι γεγονός και ενώ θα έπρεπε να γίνουν τα εξής απλά πράγματα: Αντικειμενική Ενημέρωση του αριθμού των κρουσμάτων, μαζικά Τεστ σε κατοίκους, επισκέπτες και πρόσφυγες, ενίσχυση της ΜΕΘ με προσωπικό και υλικά και γενικότερα ενίσχυση του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου, αντίθετα:

  • Δεν ανακοινώνεται από τον ΕΟΔΥ ο ακριβής αριθμός κρουσμάτων στο Νησί προφανώς για να μην φανεί η αποτυχία της κυβέρνησης.
  • Δεν γίνονται μαζικά τεστ από τους δημόσιους φορείς και οι πολίτες καταφεύγουν σε ιδιώτες.
  • Περιφέρεια και Δήμος Χίου συγκαλύπτουν την ανεπάρκεια του ΕΟΔΥ και της κυβέρνησης.
  • Η ΜΕΘ του νοσοκομείου αποδυναμώνεται από έμπειρο εκπαιδευμένο προσωπικό αντί να ενισχύεται και δεν υπάρχουν γιατροί εργασίας.
  • Ο μοριακός αναλυτής που διαθέτει το νοσοκομείο αδυνατεί να καλύψει τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες.
  • Υπάρχει καθυστέρηση στην έκδοση των αποτελεσμάτων και ο κίνδυνος της διασποράς του ιού στην κοινότητα είναι μεγάλος.
  • Το ακτινολογικό του νοσοκομείου υπολειτουργεί.

Καταγγέλλουμε επίσης την απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει όλο αυτό το διάστημα  με τις μεγάλες ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό, κυρίως σε μέσα ατομικής προστασίας, όπως είναι τα γάντια, οι μάσκες υψηλής προστασίας,  καθώς και στολές προστασίας.  Έχετε, άραγε αναρωτηθεί ποτέ , πώς το προσωπικό ενός νοσοκομείου  μπορεί να εργαστεί χωρίς γάντια;  Εδώ και μήνες το νοσοκομείο μας στερείται αυτό το υλικό που είναι απαραίτητο, ιδιαίτερα δε σε συνθήκες πανδημία.

Το ΔΣ του σωματείου για πολλοστή  φορά ζητά να προχωρήσετε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε:

  • Να ενισχυθούν το Νοσοκομείο της Χίου, τα Κέντρα Υγείας και τα αγροτικά περιφερικά ιατρεία του Νησιού με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις
  • Να προμηθευτεί το νοσοκομείο άμεσα όλο το απαραίτητο υγειονομικό υλικό με προτεραιότητα στα μέσα ατομικής προστασίας και τεστ για τον Covid-19.
  • Να γίνεται προληπτικός έλεγχος όλων των ασθενών που εισάγονται στο Νοσοκομείο και να υπάρξει συστηματική περιοδική εξέταση όλων των εργαζομένων, ανάλογα με το βαθμό έκθεσης τους.
  • Πραγματοποίηση μαζικών περιοδικών ελέγχων σε κλειστούς χώρους που φιλοξενούν πολυάριθμες και ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως τα ΚΥΤ προσφύγων, τα γηροκομεία , τα σχολεία κλπ, από κλιμάκια του ΕΟΔΥ.
  • Να δημιουργηθεί πολυϊατρείο  πλήρες στελεχωμένο και εξοπλισμένο με 24ωρη λειτουργία μέσα στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.