ΣΕΣΝΟΧ: Απεργιακή συγκέντρωση στην είσοδο της Απλωταριάς ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

 

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΉ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 18/2/2020 10Π.Μ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΒΡΟΥΤΣΗ –ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ.

Εμείς οι εργαζόμενοι που βιώνουμε την εντατικοποίηση της εργασίας δεν ανεχόμαστε να εργαζόμαστε μέχρι τα 67, με αλλεπάλληλες βάρδιες (απόγευμα – πρωί – νύχτα) και εφημερίες, με  χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας, γιατί, ακόμη και με βάση τους πετσοκομμένους οργανισμούς, υπάρχουν χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, το 2018 δεν προκηρύχθηκε καμία θέση μόνιμου προσωπικού και δεν αντικαταστάθηκαν ούτε οι 1200 περίπου συνάδελφοι που συνταξιοδοτήθηκαν.  Αντίστοιχα το 2019 η μόνη προκήρυξη που έγινε και εκκρεμεί ακόμη, αφορά την αντικατάσταση 1116 επικουρικών συναδέλφων και δεν αντικαταστάθηκαν οι 2000 περίπου συνάδελφοι που συνταξιοδοτήθηκαν.

Μακρύς ο κατάλογος των προβλημάτων και των ελλείψεων και στο Νοσοκομείο μας.  Σε τι να προαναφερθούμε; Στα  έργα αποκατάστασης των κτιρίων της παλιάς παθολογικής και  χειρουργικής κλινικής που προχωρούν με ρυθμούς χελώνας; Στις τεράστιες λίστες αναμονής ασθενών, όπου για μία αξονική ή μαγνητική τομογραφία  τα ραντεβού έχουν φτάσει  ως το τέλος του 2020, ή στην ταλαιπωρία που βιώνουν οι συμπολίτες μας από τις ατελείωτες ώρες αναμονής στα Επείγοντα και Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία, λόγω της ανύπαρκτης  πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας;;; Άραγε, πότε και  πόσο μόνιμο προσωπικό  θα προσληφθεί τη στιγμή που οι κλινικές λειτουργούν στα όρια ή και κάτω από τα όρια της ασφάλειας; Πότε προβλέπεται να γίνουν οι προσλήψεις για την λειτουργία της νέας ψυχιατρικής κλινικής; Πότε θα λειτουργήσει πλήρως η ΜΕΘ;

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στο Νοσοκομείο μας εξαιτίας της συνεχιζόμενης υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης είναι η εικόνα όπως παρουσιάζεται σήμερα στο ακτινολογικό τμήμα, όπου οι δύο εναπομείναντες ιατροί αδυνατούν να καλύψουν τις αυξημένες καθημερινές ανάγκες ολόκληρου του Νησιού οι οποίες έχουν επιβαρυνθεί και με το προσφυγικό. Έτσι, φτάσαμε στο σημείο στο ακτινολογικό να μην υπάρχει εφημερεύων ακτινολόγος και η λειτουργία του να στηρίζεται σε εξωτερικούς συνεργάτες.  Παράλληλα, εξαιτίας της ελλιπούς σύνθεσής του σε   ακτινοχειριστές είναι αδύνατον να καλυφτούν σήμερα οι ανάγκες του Νοσοκομείου και των εξωτερικών ιατρείων, γεγονός που θα είχε αποφευχθεί αν  είχε στελεχωθεί και λειτουργούσε  το ακτινολογικό του Κέντρου Υγείας Χίου (ΙΚΑ).

Τί και αν και εργαζόμαστε σε επικίνδυνες κι ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, εκτεθειμένοι σε βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς παράγοντες κινδύνου, χωρίς να παίρνονται τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς μας, όλες ως τώρα οι κυβερνήσεις  αρνούνται την επέκταση των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων στο δημόσιο, με ένταξη όλων των κλάδων και ειδικοτήτων που εργάζονται σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες, ενώ διατηρούν πολλούς από εμάς αποκλεισμένους ακόμη κι από τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος.

Συγκεκριμένα, με το νέο νομοσχέδιο:

Διατηρούνται για όλους τα όρια συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια (ή στα 62 χρόνια με 40!!! χρόνια υπηρεσίας (ν. 4336/15), όπως προβλέπεται στο 3ο Μνημόνιο, που ψήφισαν μαζί ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, και ΠΑΣΟΚ. Καμιά εξαίρεση δεν υπάρχει για καμία κατηγορία εργαζομένων.

  • Διατηρείται η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες κατά 5 χρόνια και μάλιστα στο όνομα της “ισότητας” (ν. 4387/16).
  • Διατηρείται η κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης
  • Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών ενσωματώνεται στον ΕΦΚΑ κι ανοίγει έτσι ο δρόμος για την πλήρη κατάργησή του.
  • Η κρατική εγγύηση περιορίζεται στα 384 ευρώ της “εθνικής σύνταξης”. Εφαρμόζονται πλήρως, οι μειώσεις στις επικουρικές που έφτασαν το 50%, καθώς και στο εφάπαξ, όπου αθροιστικά οι περικοπές ξεπέρασαν το 40%.
  • Διατηρείται η λεηλασία των 80 δις ευρώ που έγινε διαχρονικά στα Ασφαλιστικά Ταμεία και καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για να επιστραφούν τα κλεμμένα.

Παράλληλα, για το 2020, μειώνουν το κονδύλι για τις συντάξεις κατά 192 εκατ. και την κρατική χρηματοδότηση για τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 475 εκατ. Αυξάνουν τις ασφαλιστικές εισφορές μας για υγειονομική περίθαλψη κατά 89 εκατ. ενώ μειώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές των επιχειρηματικών ομίλων κατά 123 εκατ, ευρώ

Παρόμοια μέτρα παίρνουν σε όλες τις χώρες της ΕΕ, με βάση τη στρατηγική ότι η Υγεία και η Ασφάλιση είναι «ατομική ευθύνη», η υγειονομική περίθαλψη είναι εμπόρευμα και πρέπει να υπόκειται στους νόμους της αγορά και οι παροχές υγείας πρέπει να μειωθούν γιατί αυξάνουν το «μη μισθολογικό κόστος», εμποδίζουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και την επέκταση της επιχειρηματικής δράσης που σχεδιάζουν μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα.

Σήμερα που η επιστήμη και η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί τόσο δεν ανεχόμαστε άνθρωποι να κινδυνεύουν να πεθάνουν αβοήθητοι επειδή οι κυβερνώντες «υπολογίζουν» την υγεία του λαού όχι ως κοινωνικό αγαθό, αλλά ως  ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.

Ρεαλιστικό σήμερα είναι να γεμίσουν τα δημόσια νοσοκομεία από μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, για να παρέχονται υψηλού επιπέδου δημόσια Υγεία και Πρόνοια, φαρμακευτική κάλυψη για όλο το λαό, και όχι να ερημώνουν κλινικές και νοσοκομεία από προσωπικό, το φάρμακο να ακριβαίνει καθημερινά και την ίδια στιγμή να ξεφυτρώνουν ιδιωτικές κλινικές με πανάκριβες υπηρεσίες και φαρμακοβιομηχανίες με υπέρογκα κέρδη, βγαλμένα από τον πόνο του κόσμου.

Η Ασφάλιση είναι δικαίωμα! Δεν είναι τζόγος!

Εδώ και τώρα να δυναμώσει ο αγώνας για να εμποδίσουμε το χτύπημα στη ζωή μας, με δυναμική απεργιακή απάντηση στις 18 Φλεβάρη!

Γιατί το Ασφαλιστικό δεν είναι μόνο η σύνταξη. Είναι μια σειρά προστατευτικές πλευρές που ξεκινούν από την προστασία της μητρότητας, την ασφάλιση των παιδιών και τα εμβόλιά τους, μέχρι τα φάρμακα και τις ιατρικές εξετάσεις, την προστασία απέναντι στον επαγγελματικό κίνδυνο, την προστασία των ΑμεΑ κ.λπ. Είναι το βασικό πλέγμα προστασίας των εργαζομένων

Σήμερα πρέπει να δώσουμε τη μάχη για τη ζωή μας ΕΜΕΙΣ!

Υψώνουμε φωνή διαμαρτυρίας και απαντάμε με ΑΠΕΡΓΙΑ στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Οργανώνουμε τον αγώνα και διεκδικούμε:

  • Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Ουσιαστικές αυξήσεις και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης.
  • Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας εργαζομένων και ασθενών.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τη πλήρη στελέχωση των δημόσιων μονάδων υγείας, πρόνοιας και ΕΚΑΒ. Μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
  • Πλήρης και επαρκής κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας. Κατάργηση κάθε πληρωμής των ασθενών και των εισφορών για υγειονομική περίθαλψη.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.