ΣΕΣΝΟΧ: Στάση εργασίας την Πέμπτη 22/04/21

Συμμετέχουμε την Πέμπτη 22-4-2021 στην Πανυγειονομική κινητοποίηση με στάση εργασίας από τις 11.00πμ ως τις 3.00μμ. και παράσταση διαμαρτυρίας στην κεντρική πύλη του νοσοκομείου στις 11.00πμ.

Ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και η  εικόνα «κανονικότητας» που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, την ώρα που νεκροί και διασωληνωμένοι αγγίζουν νέα θλιβερά ρεκόρ μέρα με τη μέρα, όταν ακόμα και σήμερα υπάρχουν νοσοκομεία, που δεν διαθέτουν καν ένα κρεβάτι ΜΕΘ, ή  ένα κρεβάτι ΜΕΘ Covid, υποτιμά την νοημοσύνη μας  και μας εξοργίζει.

Κι ενώ το ένα μετά το άλλο τα νοσοκομεία μετατρέπονται αποκλειστικά σε Covid, χιλιάδες χρονίως πάσχοντες είναι αποκλεισμένοι για δεύτερο έτος από τα δημόσια νοσοκομεία, οι διαγνωστικές εξετάσεις μόνο για τον καρκίνο έχουν μειωθεί κατά 40%, θεραπείες έχουν μείνει στη μέση ή δεν ξεκίνησαν καν, ο υφυπουργός Υγείας ισχυρίστηκε προκλητικά ότι «δεν έχουμε σταματήσει να παρέχουμε υπηρεσίες σε όλους τους συμπολίτες… Υπάρχουν υποστηρικτικές δομές από τον ιδιωτικό τομέα», εννοώντας την εξολοκλήρου παράδοση της ΠΦΥ στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων, πάντα με το αζημίωτο. Την ίδια στιγμή ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων είναι μεγαλύτερος από τις αποσωληνώσεις, ενώ η πληρότητα στις ΜΕΘ/ΜΑΦ Covid-19 αγγίζει το 95% .

Ακόμα και τώρα που το τρίτο και φονικότερο κύμα χτυπά σφοδρά σχεδόν όλη τη χώρα και παρά τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις των υγειονομικών, η κυβέρνηση δεν προχωρά ούτε σε ουσιαστικές προσλήψεις ούτε σε πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα στις περιοχές που επιβάλλετε.  Η πολιτική τού «ράβε – ξήλωνε» συνεχίζεται και στο Νοσοκομείο της Χίου,  μετακινώντας προσωπικό  από τμήμα σε τμήμα, για να στελεχωθούν οι κλίνες COVID και το εμβολιαστικό κέντρο του νοσοκομείου κλπ.  αντί για νέες προσλήψεις προσωπικού.  Προγραμματισμένα ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο ή έχουν ακυρωθεί. Παραμένουν τα προβλήματα και στο ακτινολογικό εξαιτίας των ελλείψεων, αφού οι 3 εναπομείναντες  ακτινολόγοι του καλύπτουν οριακά τις εφημερίες στο τμήμα,  με  αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η πρόσβαση εκατοντάδων ασθενών σε δωρεάν υπηρεσίες υγείας, διαγνωστικούς και προληπτικούς ελέγχους.   Αντίστοιχες είναι και οι ελλείψεις σε άλλες ιδιόκτητες, όπως για παράδειγμα  των πνευμονολόγων ο αριθμός των οποίων δεν επαρκεί για την κάλυψη των εφημεριών.

Μεγάλες είναι και οι καθυστερήσεις στην έκδοση αποτελεσμάτων του μοριακού ελέγχου ασθενών που χρήζουν εισαγωγής, εξαιτίας της έλλειψης αντιδραστηρίων που απαιτούνται για την εξέταση, αφού τα δείγματα στέλνονται σε εργαστήριο της Αθήνας και τα αποτελέσματα αποστέλλονται μετά από 4 ημέρες, έτσι ο κίνδυνος διασποράς του υιού από ασυμπτωματικούς ασθενείς σε προσωπικό και νοσηλευόμενους   είναι μεγάλος.

Στο Νοσοκομείο Χίου σήμερα υπηρετούν 28  συμβασιούχοι μέσω του ΟΑΕΔ, 98 επικουρικοί και ΣΟΧ με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση σε όλες τις ειδικότητες, για πολλά συνεχή χρόνια με ανανεούμενες συμβάσεις χωρίς διακοπή, καθώς και 12 γιατροί. Το ποσοστό των εργαζομένων που έχουν συνάψει τέτοιου είδους συμβάσεις στο νοσοκομείο μας αγγίζει το  40% των εργαζομένων.  Συμμετέχουν στα προγράμματα εργασίας όλου του 24ωρου και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε νευραλγικά πόστα στη νοσηλευτική και διοικητική υπηρεσία του Νοσοκομείου μας.  Σε περίπτωση λύσης της σύμβασης τους θα δημιουργηθούν δυσαναπλήρωτα κενά με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ζωές ασθενών.  Ως εκ τούτω η μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου είναι επιβεβλημένη για να μην διαταραχθεί η λειτουργία των νοσοκομείων και μάλιστα εν μέσω πανδημίας.

Κυβέρνηση και διοίκηση του νοσοκομείου είναι οι ηθικοί αυτουργοί των τραγικών ελλείψεων σε μέσα και ανθρώπινο δυναμικό και των εξαντλημένων υγειονομικών, αφού  αντί για προσλήψεις του απαιτούμενου προσωπικού για την κάλυψη αναγκών που προκύπτουν, παραδίδουν υπηρεσίες του νοσοκομείου σε ιδιώτες, όπως έκανε για παράδειγμα με τα πλυντήρια του νοσοκομείου, όπου αντί να προσλάβει επικουρικό προσωπικό για να καλύψει τις έκτακτες ανάγκες καταφεύγουν στη λύση του ιδιωτικού συνεργείου με  διπλάσια οικονομικό κόστος, με τις «ευλογίες» της 2ης ΥΠΕ, προς όφελος φυσικά του ιδιωτικού κεφαλαίου.   Γνωρίζουμε ότι η διαιώνιση των ελλείψεων προσωπικού και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων εντάσσονται στο γενικότερο σχεδιασμό για λειτουργιών των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με όσο το δυνατόν λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό, χωρίς δικαιώματα.

Για εμάς τους υγειονομικούς αποτελεί επείγουσα ανάγκη να παρθούν μέτρα, για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Η επιστροφή στην «κανονικότητα», που ευαγγελίζονται, δεν μπορεί να γίνει μόνο με την αυτοδιάγνωση, αλλά με θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, των αγροτικών περιφερικών ιατρείων και των Κέντρων Υγείας, την  επίταξη του ιδιωτικού  τομέα όπου απαιτείται, με μέτρα προστασίας παντού και μαζικούς εμβολιασμούς με πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια.

Οι μαχόμενοι υγειονομικοί, που με αυτοθυσία κρατάμε στις πλάτες μας όρθια τα νοσοκομεία και εν μέσω πανδημίας, είμαστε αποφασισμένοι να κρατήσουμε ψηλά και τη σημαία των αγώνων, κόντρα σε κάθε επιχείρηση αυταρχισμού και εκφοβισμού, με στόχο να αφήσουμε παρακαταθήκη στο λαό, μετά το τέλος της πανδημίας,  ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας.

Διεκδικούμε:

  • Να επεκταθεί το ανθυγιεινό επίδομα σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας. Να ενταχθούν στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλοι όσοι εργαζόνται σε αντίστοιχες συνθήκες .  Ορισμός ως επαγγελματική ασθένεια ή νόσηση από COVID-19 λόγω έκθεσης κατά τη διάρκεια της εργασίας.
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.
  • Άμεσες προσλήψεις ΜΟΝΙΜΟΥ προσωπικού όλων των κλάδων. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων ΟΑΕΔ, Επικουρικών , ΣΟΧ κλπ.
  • Ενίσχυση της ΠΦΥ με μόνιμο προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό.
  • Έγκαιρη προμήθεια όλων των ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων.
  • Επαναφορά της λειτουργίας των τακτικών εξωτερικών ιατρείων.

 

Για το ΔΣ

 

 

Ο Πρόεδρος                                                                                                                                          Η Γραμματέας

Λαμπαδοχυτός Γιάννης                                                                                                                  Κουβαρά Ολυμπία

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.