Σε διαβούλευση σχέδιο νόμου για απαλλαγές ΦΠΑ και ειδικού φόρου κατανάλωσης για τις ένοπλες δυνάμεις της Ε.Ε. , υπό προϋποθέσεις

 

Οι νέες προβλέψεις αφορούν τις ένοπλες δυνάμεις υπό τον όρο της συμμετοχής τους σε αμυντική προσπάθεια για την υλοποίηση ενωσιακής δραστηριότητας στο πλαίσιο της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας (ΚΠΑΑ) της ΕΕ

Ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας έθεσε από την 10 Οκτωβρίου 2022, ημέρα Δευτέρα σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, το σχέδιο νόμου «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/2235 που τροποποιεί την Οδηγία 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας και την Οδηγία 2008/118/ΕΚ σχετικά με το γενικό καθεστώς των ειδικών φόρων κατανάλωσης όσον αφορά στις αμυντικές προσπάθειες στο πλαίσιο της Ένωσης – Τροποποιήσεις του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα».

Στην εισήγηση της Δημόσιας Διαβούλευσης ο Υπουργός  Οικονομικών αναφέρει επίσης:

Με τις προτεινόμενες διατάξεις του σχεδίου νόμου επιδιώκεται η εναρμόνιση της εθνικής μας νομοθεσίας με το ενωσιακό δίκαιο, προκειμένου να προβλέπεται η χορήγηση απαλλαγών από τον φόρο προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α.) και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ή στις ένοπλες δυνάμεις των άλλων κρατών μελών της Ε.Ε. κατά περίπτωση, όταν αυτές συμμετέχουν σε αμυντική προσπάθεια για την υλοποίηση ενωσιακής δραστηριότητας στο πλαίσιο της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας (ΚΠΑΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Οι απαλλαγές αυτές ευθυγραμμίζονται με αντίστοιχες απαλλαγές του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ), δεν αφορούν άλλες δράσεις οι οποίες δεν εξυπηρετούν κοινούς σκοπούς άμυνας (π.χ. ανθρωπιστικές αποστολές) και επεκτείνονται και στο πολιτικό προσωπικό που τις συνοδεύει.

Οι νέες προβλέψεις αφορούν τις ένοπλες δυνάμεις υπό τον όρο της συμμετοχής τους σε αμυντική προσπάθεια για την υλοποίηση ενωσιακής δραστηριότητας στο πλαίσιο της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας (ΚΠΑΑ) της ΕΕ:

α) Εξομοιώνεται με ενδοκοινοτική απόκτηση αγαθών εξ επαχθούς αιτίας η χρησιμοποίηση αγαθών, τα οποία δεν αγοράστηκαν με τους γενικούς όρους φορολόγησης της εσωτερικής αγοράς άλλου κράτους μέλους της Ε.Ε., από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις που συμμετέχουν σε αμυντική προσπάθεια στο πλαίσιο της ΚΠΑΑ εκτός της Ελλάδας.

β) Χορηγείται απαλλαγή από τον φόρο προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α.) αγαθών που εισάγονται ή παραδίδονται και υπηρεσιών που παρέχονται στην Ελλάδα, καθώς και αγαθών που παραδίδονται και υπηρεσιών που παρέχονται από την Ελλάδα προς άλλο κράτος μέλος, και προορίζονται για χρήση των ενόπλων δυνάμεων οποιουδήποτε κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) όταν συμμετέχουν σε αμυντική προσπάθεια στο πλαίσιο της ΚΠΑΑ εκτός του κράτους μέλους στο οποίο ανήκουν.

γ) Χορηγείται απαλλαγή από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) για ενεργειακά, αλκοολούχα και καπνικά είδη τα οποία παραλαμβάνονται από τις ένοπλες δυνάμεις άλλου κράτους μέλους της Ε.Ε., πλην της Ελλάδας όταν συμμετέχουν σε αμυντική προσπάθεια στο πλαίσιο της ΚΠΑΑ.

 

Στο πλαίσιο αυτό καλείται να συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση κάθε κοινωνικός και οικονομικός εταίρος, καθώς και κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης, καταθέτοντας τις προτάσεις του για την όποια βελτίωση των διατάξεων του ανωτέρω νομοθετήματος. Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την 24η Οκτωβρίου 2022, ημέρα Δευτέρα και ώρα 20:00.

 

Για συμμετοχή στη Διαβούλευση (http://www.opengov.gr/minfin/?p=11482)

Σχέδιο Νόμου

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.