Σε ετοιμότητα για νέα τουρκική πρόκληση: Καταδρομείς σε Έβρο και νησιά – Οι Ειδικές Δυνάμεις στην πρώτη γραμμή

Ορεινοί καταδρομείς από τις “βόρειες” Μοίρες των Ειδικών Δυνάμεων στον Έβρο και αμφίβιοι στα νησιά υποστηριζόμενοι από άνδρες Ειδικών Επιχειρήσεων έχουν αναλάβει καίριο ρόλο στην υπεράσπιση των συνόρων. Με την εγρήγορση να παραμένει πάνω στο ποτάμι και τον “κόκκινο” συναγερμό να συνεχίζεται στα θαλάσσια σύνορα της χώρας οι δυνάμεις αποτροπής ανασυντάσσονται και οι επίλεκτοι “πρασινομπερέδες” ενισχύουν την παρουσία τους σε “κρίσιμες” περιοχές.

Στον Έβρο παρά το γεγονός ότι τόσο ο κύριος όγκος της Τουρκικής Στρατοχωροφυλακής και αστυνομίας έχει αποχωρήσει μαζί με τους μετανάστες όσα έγιναν από τις 28 Φεβρουαρίου δεν αφήνουν περιθώριο εφησυχασμού. Από την πρώτη στιγμή το “μέτωπο” ενισχύθηκε άμεσα με καταδρομείς που μετακινήθηκαν από τις Μοίρες της Βόρειας Ελλάδας. Μαζί με τις δυνάμεις του Έβρου και τους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας πρωταγωνίστησαν στην αμυντική θωράκιση του ποταμού.

Η παρουσία των καταδρομέων έγινε αμέσως αισθητή από τους γείτονες τόσο σε επικοινωνιακό επίπεδο όσο και ουσιαστικά αφού πρόκειται για άριστα εκπαιδευμένους μαχητές. Η εικόνα των κομάντος με βαρύ οπλισμό πίσω από τους άνδρες της Αστυνομίας και τα στελέχη των μηχανοκίνητων Μονάδων του Έβρου έστειλε το μήνυμα στους γείτονες ότι η Αθήνα ήταν αποφασισμένη να σταματήσει με κάθε τρόπο την ασύμμετρη επίθεση στα σύνορά της. Ρίχνοντας στη “μάχη” του Έβρου επίλεκτα τμήματα με διαταγές ακόμα και για χρήση αποτρεπτικών προειδοποιητικών πυρών στον αέρα από τις πρώτες ώρες η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων έδειξε τις προθέσεις της.

Οι καταδρομείς στον Έβρο πήγαν για να μείνουν και να μετατρέψουν το ποτάμι και την παρέμβρια περιοχή σε απόρθητη ζώνη μαζί με τις δυνάμεις από τις δύο Μεραρχίες του ακριτικού νομού και τους συνοριοφύλακες της ΕΛΑΣ. Ακόμα και όταν τα ‘’οχυρωματικά’’ έργα προχωρήσουν πρόθεση της στρατιωτικής ηγεσίας είναι να υπάρχει μόνιμη παρουσία καταδρομέων στον Έβρο.

Άλλωστε στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων είχαν μετακινηθεί στον Έβρο και τον Μάρτιο του 2018 αμέσως μετά την αιχμαλωσία των δύο Έλληνων στρατιωτικών στις Καστανιές. Ενίσχυσαν τις περιπολίες και τα μέτρα φύλαξης πάνω στα σύνορα και ταυτόχρονα την ψυχολογία των παραμεθόριων δυνάμεων έπειτα από το δυσάρεστο περιστατικό που επηρέασε το ηθικό στελεχών και οπλιτών.

Το βάρος όμως μετά τον Έβρο πέφτει στα νησιά και στα θαλάσσια σύνορα της χώρας έπειτα και από τις πληροφορίες που φτάνουν από την Τουρκία και κάνουν λόγο για συνεχείς μετακινήσεις μεταναστών προς τα παράλια. Καίριο ρόλο στην επιχείρηση “αποτροπή στη θάλασσα” αναλαμβάνουν οι Μοίρες Αμφίβιων Καταδρομέων μαζί με τις δυνάμεις του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού. Εδώ και αρκετούς μήνες τα στελέχη των ΕΤΕΘ στα νησιά του βορείου,κεντρικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου με συνεχείς περιπολίες ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας έχουν στήσει ένα ‘’δίχτυ’’ επιτήρησης.

Τις τελευταίες όμως εβδομάδες η κινητοποίηση των αμφίβιων καταδρομέων έχει κορυφωθεί. Η ανησυχία των Ελληνικών αρχών για μαζική “απόβαση” υποκινούμενων μεταναστών προέρχεται τόσο από δηλώσεις όσο και από προετοιμασίες στα Τουρκικά παράλια οι οποίες έχουν περιέλθει σε γνώση της Αθήνας.

Η στρατιωτική ηγεσία έχει αποφασίσει να ενισχύσει τις επίλεκτες δυνάμεις σε ακριτικά νησιά κυρίως στα μικρότερα και με άνδρες Ειδικών Επιχειρήσεων από επίλεκτες Μονάδες. Αξιοποιώντας πληροφορίες στοχεύει να έχει συνεχή παρουσία σε “κρίσιμα” μικρονήσια του κεντρικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου ώστε να μην αιφνιδιαστεί από οποιαδήποτε κίνηση των γειτόνων.

Σε κάθε περίπτωση που οι αμφίβιες δυνάμεις προκληθούν έχουν διαταγές να ενεργήσουν ψύχραιμα μεν αλλά αποφασιστικά. Όπως έκαναν πριν από λίγες ημέρες στην Κω όταν το Magna στο οποίο επέβαιναν και περιπολούσαν δέχτηκε παρενόχληση από Τουρκική ακταιωρό. Στα νησιά οι Ειδικές Δυνάμεις έχουν αναλάβει με φανερή και μη παρουσία στην πρώτη γραμμή αποτροπής να στείλουν το μήνυμα ότι η αντίδραση εάν χρειαστεί θα είναι όμοια με αυτή στον Έβρο.

πηγή: newspost.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.