Σε ισχύ από σήμερα τα νέα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους: Πού θα μπαίνουν μόνο με rapid test ή PCR

 

Τα μέτρα αρχικά και σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής έχουν ισχύ από σήμερα, μέχρι και τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021.

Τα μέτρα που παίρνονται και που επιστρέφουν τη χώρα περίπου ένα εξάμηνο πίσω, ήρθαν μετά από μια δύσκολη επιδημιολογικά εβδομάδα με τα ρεκόρ κρουσμάτων να διαδέχονται το ένα το άλλο και το σύστημα υγείας να αρχίζει να πιέζεται.

Από τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021 μέχρι χθες Παρασκευή (5/11) καταγράφηκαν συνολικά 32.016 κρούσματα (6.403 κρούσματα την ημέρα) και 250 θάνατοι (50 την ημέρα), ενώ δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να δείχνει πως η κατάσταση θα καλυτερέψει.  Περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι νοσούν από κορονοϊό, ενώ η μετάλλαξη Δέλτα σαρώνει, με τα νέα κρούσματα να αυξάνονται κατά 60% και τις εισαγωγές να έχουν αυξηθεί κατά 35% μέσα 15 ημέρες.

Τα μέτρα για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο

 

Εργασία στο δημόσιο/ιδιωτικό τομέα

Προσέλευση ανεμβολίαστων εργαζομένων σε όποια θέση (και για εργαζόμενους σε χώρους λατρείας) με 2 υποχρεωτικά (αρνητικά) τεστ σε εβδομαδιαία βάση (rapid test ή τεστ PCR).

Είσοδος με υποχρεωτικό τεστ (rapid test ή τεστ PCR) σε:

· δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, μικτούς χώρους διασκέδασης ανοιχτούς χώρους διασκέδασης εμπορικά κέντρα κομμωτήρια

 

Ναοί και Μοναστήρια

Η Ιερά Σύνοδος απηύθυνε σύσταση για την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας, όπως του εμβολιασμού αλλά και της διενέργειας διαγνωστικών ελέγχων για τους ανεμβολίαστους. Συγκεκριμένα, η Ιερά Σύνοδος καλεί όλους τους πιστούς και τον κλήρο «να τηρεί επακριβώς άπαντα τα μέτρα προστασίας». Παράλληλα, η Ιερά Σύνοδος προτρέπει εκ νέου τους πολίτες να εμβολιαστούν και υπενθυμίζει την υποχρέωση των υπηρετούντων στους ναούς (δηλαδή ιερείς και προσωπικό) να υποβάλλονται σε δύο διαγνωστικά τεστ την εβδομάδα (rapid ή pcr test), σύμφωνα με τους υγειονομικούς περιορισμούς που ισχύουν από αύριο. Ως προς τον έλεγχο των πιστοποιητικών, η εγκύκλιος εξουσιοδοτεί για την αποστολή αυτή τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια και τα Ηγουμενοσυμβούλια (για τα μοναστήρια), δεδομένου ότι -όπως υπενθύμιζαν κυβερνητικοί κύκλοι- σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν ισχύουν μέτρα απαγόρευσης εισόδου σε χώρους λατρείας, λόγω υγειονομικών περιοριστικών μέτρων.

 

Στον αντίποδα, ελεύθερη είσοδος για ανεμβολίαστους προβλέπεται μόνο σε:

·         χώρους προμήθειας τροφίμων – σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, συνεργεία, ξενοδοχεία

Επιπλέον, υποχρεωτική χρήση μάσκας και αυστηρή τήρηση των αποστάσεων προβλέπεται απαρέγκλιτα και για τους εμβολιασμένους οπαδούς ομάδων που παρακολουθούν δια ζώσης αθλητικές διοργανώσεις, καθώς σε διαφορετική περίπτωση επικρέμεται ποινή για την αθλητική ομάδα, η οποία θα αφορά στην απουσία φιλάθλων σε επόμενους αγώνες.

Μετά τις τελευταίες αλλαγές, η σκυτάλη της εφαρμογής των μέτρων περνά πλέον στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι συνιστούν τη συμμόρφωση ως προς τους νέους περιορισμούς από την πρώτη κιόλας ημέρα, καθώς οι έλεγχοι προβλέπονται σαρωτικοί σε όλη τη χώρα, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Παράλληλα για όλους ισχύουν τα εξής μέτρα

Χρήση προστατευτικής μάσκας

α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου,

β) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας.

Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται:

α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.

Τήρηση αποστάσεων ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο εξάμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο στις επιμέρους προβλέψεις της παρούσας.

Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοις
εκατό (70%) για την αντισηψία χεριών.

Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.

Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο κατ’ εφαρμογή των υπό στοιχεία.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.