Σε σύγκρουση ο Ν. Μηταράκης & ο Κ. Μουτζούρης – Αφορμή οι δηλώσεις του Υπουργού για το μεταναστευτικό σε συνέντευξή του

 

Απαντήσεις & εξηγήσεις έδωσαν και οι δυο στον Ρ/Σ “ΑΝΤ1 Αιγαίου”

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησαν στον Ραδιοφωνικό Σταθμό ΑΝΤ1 Αιγαίου και στην εκπομπή «Καλημέρα με τον ΑΝΤ1» με τον Κωνσταντίνο Κυδώνη, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, και βουλευτής Χίου, Νότης Μηταράκης, καθώς και ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης.

Σε σύγκρουση βρίσκονται ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου εξαιτίας των δηλώσεων του πρώτου σε συνέντευξή του σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα. Στη δικαιοσύνη μεταφέρεται η σύγκρουση γύρω από το προσφυγικό και την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Πιο αναλυτικά, ο Υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου σε τηλεοπτική του συνέντευξη, σε απάντηση ερώτησης αναφορικά με το πολιτικό κόστος των επιλογών για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, δήλωσε: «Η αντίδραση του κ. Μουτζούρη οδήγησε τελικά στη φωτιά στη Μόρια και δέκα χιλιάδες πρόσφυγες να ζουν μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης. Το αν τελικά αυτό που έκανε ο κ. Μουτζούρης έκανε καλό η κακό στην Μυτιλήνη, θα το κρίνουν οι πολίτες της Μυτιλήνης».

Σε συνέχεια της συνέντευξης, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κωσταντίνος Μουτζούρης απέστειλε εξώδικη διαμαρτυρία, επειδή κατηγορήθηκε από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου ως ηθικός αυτουργός της φωτιάς που κατέστρεψε το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας, γεγονός που  «βλάπτει βάναυσα την τιμή και την υπόληψη» του. Ζητά δε από τον τηλεοπτικό σταθμό να καθαιρέσει το σχετικό βίντεο της συνέντευξης μου και δήλωση δημόσιας συγνώμης, υπαγορεύοντας μάλιστα το κείμενό της προς δημοσίευση!

Κ. Μουτζούρης: “Η πολιτική μου θεωρώ ότι συνέβαλλε στη μείωση του αριθμού των μεταναστών, όχι ότι έβαλε φωτιά στη Μόρια”.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης σε συνέντευξή του στο Ραδιοφωνικό Σταθμό ΑΝΤ1 Αιγαίου, σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Μηταράκη, αλλά και το εξώδικο που εστάλη από τον ίδιο προς τον Υπουργό ανέφερε ότι «εγώ ήρθα στη Μυτιλήνη, μήπως κάνω κάτι καλό για τα νησιά και θεωρώ ότι με το να εγκλωβίζουμε τους ανθρώπους στα νησιά δεν είναι ορθό. Δεν είναι τόπος τα νησιά να εγκλωβίζουμε ψυχές ανθρώπων. Η πολιτική μου θεωρώ ότι συνέβαλλε στη μείωση του αριθμού των μεταναστών, όχι ότι έβαλε φωτιά στη Μόρια».

Ο κ. Μουτζούρης συνέχισε λέγοντας «Ο κ. Μηταράκης και ο κ. Χρυσοχοίδης δήλωσαν ότι μέχρι το Πάσχα, δηλαδή σε λιγότερο από 15 ημέρες θα γίνει η εκκένωση των νησιών, το αποδεχόμαστε, το περιμένουμε και το επιδιώκουμε. Από εκεί και πέρα, όταν γίνει η εκκένωση των νησιών, είναι απαραίτητη μια μικρή προσωρινή εγκατάσταση, απλά για καταγραφή και ταυτοποίηση των μεταναστών, αλλά αυτό είναι διαφορετικό, από το να έχουμε μια δομή οργανωμένη. Η θέση μου είναι σαφής. Δεν πρέπει να εκμεταλλευόμαστε τα χρήματα της Ε.Ε για να κάνουμε δομές. Αυτό είναι λάθος. Στόχος είναι να προστατεύουμε τα νησιά μας. Με την ίδια λογική μπορώ να πω και εγώ ότι η πολιτική του κ. Μηταράκη οδήγησε στη φωτιά στη Μόρια. Είναι και αυτό πιθανό. Τώρα ψάχνουν τον αποδιοπομπαίο τράγο; Υπάρχουν αδιέξοδα στην πολιτική; Εγώ είμαι ο προασπιστής συμφερόντων του λαού. Εγώ μπορώ να μιλάω για το συμφέρον του λαού μακριά από κάθε κομματική ιδεολογία».

Ακόμα, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου ακόμα δήλωσε:

«Ως πολιτικό πρόσωπο αλλά και ως ακαδημαϊκός δεχόμουν, δέχομαι και θα δέχομαι ως οφείλω την καλόπιστη κριτική που ασκείται προς όφελος της κοινωνίας. Η θεσμική μου θέση απαιτεί να εκπροσωπώ την βούληση και το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες με εξέλεξαν. Δηλώσεις που υπονοούν ότι είμαι υπαίτιος για τις τραγικές εξελίξεις στο μεταναστευτικό είναι συκοφαντικές και ψευδείς. Από την πρώτη στιγμή με σταθερές θέσεις και επιχειρήματα  τόνισα ότι το ζήτημα της μεταναστευτικής κρίσεως είναι Ευρωπαϊκό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται.  Παρά το γεγονός  ότι οι τοπικές κοινωνίες επιθυμούν την αποσυμφόρηση των νήσων και το κλείσιμο των δομών φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, παρατηρούμε προσπάθειες το «ΟΧΙ» να γίνει «ΝΑΙ» με διλήμματα «ή νέες δομές ή παραμένουν οι υπάρχουσες». Άλλωστε η  επίσκεψη της κας Γιόχανσον αποκάλυψε ότι δεν επιθυμεί να συζητήσει από μηδενική βάση αλλά να εκτελέσει τις ήδη ειλημμένες αποφάσεις της για νέες ανοιχτές δομές φιλοξενίας μεταναστών. Απορώ ορισμένοι γιατί δεν μαθαίνουν από τα λάθη του παρελθόντος και επιμένουν σε πολιτικές που κατέστρεψαν τις ζωές των νησιωτών.  Από την αρχή επεσήμανα  ότι  χωρίς την συγκατάθεση των τοπικών κοινωνιών δεν μπορεί να υπάρξει κανένα έργο, ειδικά όταν αυτό στο μέλλον θα καταστήσει τα νησιά σε μόνιμες κατοικίες δυστυχισμένων ανθρώπων. Δεν συμφωνώ κατ’ ουδένα τρόπο  με  πολιτικές που μακροπρόθεσμα μετατρέπουν τα νησιά μας σε γκρίζες ζώνες. Τα εκατομμύρια των ευρώ που η Ευρώπη επιθυμεί να δαπανήσει για τις τεράστιες δομές μεταναστών στα νησιά οφείλει να τα καταβάλει, ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ευημερίας στα σύνορα της Ευρώπης και της Ελλάδας ενισχύοντας  ζωτικής σημασίας έργα  που θα προσελκύσουν επενδύσεις και θα  τα αναδείξουν πολιτιστικά, τουριστικά και κοινωνικά. Τα χρήματα αυτά τα οφείλει η Ευρώπη στις νήσους για τα όσα υπέστησαν όλα αυτά τα έτη από τις συνέπειες της μεταναστευτικής  κρίσεως».

Ακόμα, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου αναφέρθηκε στο Φράγμα Κόρης Γεφύρι, λέγοντας ότι σύμφωνα με την έκθεση, το Φράγμα ευσταθεί, αντέχει δηλαδή, αρκεί να γίνουν κάποιες ακόμα συμπληρωματικές εργασίες. «Προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε το απαραίτητο κονδύλι, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα αυτές οι εργασίες και να παραδώσουμε αυτό το τόσο σημαντικό έργο στους Χιώτες πολίτες» υποστήριξε.

Σχετικά με το έργο του αεροδρομίου ο κ. Μουτζούρης δήλωσε ότι «θα ξεκινήσουν τα έργα της μεταφοράς της παραλιακής οδού για να διαπλατυνθεί το αεροδρόμιο. Το αεροδρόμιο θεωρώ ότι είναι ένα μακροπρόθεσμο έργο, γιατί οι διαδικασίες αυτές θέλουν χρόνο, λόγω γραφειοκρατικών δυσκολιών. Θέλω να μιλάω ρεαλιστικά στους πολίτες και όχι να λέω ότι θα ξεκινήσουν έργα και τελικά να μην γίνεται» κατέληξε στη δήλωσή του ο Περιφερειάρχης.

Νότης Μηταράκης: «Είναι ανήκουστο για δημόσιο πρόσωπο να μην αντέχει την πολιτική κριτική για τις επιπτώσεις των επιλογών του».

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξή του στο Ραδιοφωνικό Σταθμό ΑΝΤ1 Αιγαίου αναφέρθηκε στα θέματα της επικαιρότητας σχετικά με την πανδημία, τη γιορτή του Πάσχα, αλλά και το ζήτημα των ημερών σχετικά με τη δήλωσή του για τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και το εξώδικο που εστάλη στον ίδιο από τον κ. Μουτζούρη.

Σχετικά με τα γεγονότα των τελευταίων ημερών ανέφερε:

«Το μεταναστευτικό, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που δυστυχώς προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Πριν γίνει η δομή στο Μερσινίδι, πριν γίνει η Σούδα, πριν γίνει η δομή στη ΒΙΑΛ. Δεν είναι καινούργιο το πρόβλημα. Το να το βάλουμε κάτω από το χαλάκι, δεν το λύνουμε. Εμείς όταν είπαμε πέρυσι ότι πρέπει να αντικαταστήσουμε τις ανοιχτές δομές, με τις απαράδεκτες συνθήκες με κλειστές και ασφαλείς δομές εκτός αστικού ιστού, πήραμε μια απόφαση με βαρύ πολιτικό κόστος. Η αντίδραση του “όχι” σε όλα τελικά οδήγησε, ώστε να μπει φωτιά στη Μόρια. Αυτό είπα στη συνέντευξή μου» ανέφερε στο ΑΝΤ1 Αιγαίου ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

 

«Σήμερα στη ΒΙΑΛ έχουμε γύρω στους 980 μετανάστες. Στόχος μου είναι η δομή να έχει 500 εργαζόμενους και λιγότερους μετανάστες. Ο στόχος μου αυτός παραμένει και για την νέα δομή στο Θόλος. Δεν θεωρώ ότι με την πολιτική Μητσοτάκη θα ξαναβιώσουμε ότι ζήσαμε τα δυο προηγούμενα χρόνια. Όλοι βέβαια γνωρίζουμε το απρόβλεπτο της γείτονος χώρας. Υποχρέωση της πολιτείας είναι να είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε ενδεχόμενο. Η ΒΙΑΛ θα κλείσει όταν λειτουργήσει η νέα δομή. Ο στόχος μου είναι να μηδενιστεί η ΒΙΑΛ».

Σχετικά με την κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στο λιμάνι της Χίου με αίτημα των κατοίκων για «καμία νέα δομή στη Χίο» ανέφερε:

“Δεν γίνεται να μην υπάρχει καμία δομή στη Χίο, στόχος μας είναι η αποσυμφόρηση. Καμία τοποθεσία δεν είναι ιδανική για τους πολίτες των νησιών. Είμαστε πύλη εισόδου και πρέπει να ‘μαστε προστατευμένοι. Για αυτό πρέπει να γίνει μια ασφαλής δομή. Και θα γίνει αυτή στο Θόλος. Δεν βρέθηκε άλλο χώρος. Υπάρχει άλλη καλύτερη τοποθεσία; Προτάθηκε καμία άλλη τοποθεσία; Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Η κυβέρνηση, μη μπορώντας διαφορετικά, επέλεξε μια δημόσια έκταση για τη δημιουργία μιας ασφαλής δομής”.

 

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, σχετικά με τα νέα μέτρα για τη γιορτή του Πάσχα ανέφερε «αρχικά, θα πρέπει να περιμένουμε να ακούσουμε τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για τα νέα μέτρα που θα εξαγγείλει για τη γιορτή του Πάσχα. Το δεδομένο είναι ότι η Αττική έχει αυξημένο ιικό φορτίο και για την προστασία της ελληνικής επαρχίας, μία μαζική έξοδος από την Αθήνα προς τα νησιά μας, θα μπορούσε να δημιουργήσει μία ενίσχυση του κύματος και αυτό εμποδίζει το άνοιγμα της εστίασης, το άνοιγμα του τουρισμού που προγραμματίζεται για τα μέσα Μαΐου και νομίζω ότι είναι σημαντικό να προστατέψουμε αυτό το άνοιγμα που πλέον ανοίγουμε για το καλοκαίρι και με την εκτέλεση των εμβολίων η ισορροπία είναι να μην ξανά κλείσουμε από το φθινόπωρο και μετά. Άρα, νομίζω ότι είναι σημαντικό να προστατέψουμε το καλοκαίρι μας, τις επιχειρήσεις μας, την οικονομική ανάπτυξη και την τουριστική προοπτική της χώρας μας».

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.