Σκρέκας: Νέο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» ύψους 160 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για επιχειρήσεις

Ένα πλέγμα μέτρων που θα συμβάλλουν στην μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και στην ανακούφιση των επιχειρήσεων από την ενεργειακή ακρίβεια, ανακοίνωσε χθες βράδυ σε ειδική εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας.

Ο υπουργούς δήλωσε στους επαγγελματίες ότι σύντομα θα ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» αποκλειστικά για τις επιχειρήσεις (κλιματιστικά, συστήματα θέρμανσης κ.α) συνολικού ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την αντικατάσταση με νέο, σύγχρονο και αποδοτικό εξοπλισμό.  Η προδημοσίευση του σχετικού οδηγού αναμένεται να γίνει τον επόμενο μήνα. Μέσα στον Οκτώβριο θα δημοσιευτεί και ο οδηγός για το νέο εξοικονομώ στις επιχειρήσεις συνολικού ύψους 360 εκατ. ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων του τουρισμού, των υπηρεσιών και επαγγελματιών του δευτερογενούς τομέα.

Το επόμενο μέτρο για το οποίο το ΥΠΕΝ θα νομοθετήσει, προβλέπει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη στέγη για τις επιχειρήσεις και μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας. Όπως αναφέρθηκε χθες, το υπουργείο θα επιτρέψει με ειδική και «σφικτή» ρύθμιση να δοθεί η δυνατότητα σύστασης ενεργειακών κοινοτήτων από επαγγελματίες. Με τον τρόπο αυτό θα αντιμετωπιστεί η δυσκολία της τοποθέτησης Φ/Β εκεί που δεν υπάρχουν στέγες. Οι ΕΚΟΙΝ θα μπορούν να συμψηφίζουν την ενέργεια  που καταναλώνουν με ένα φωτοβολταϊκό που δεν θα έχουν μέσα στην επιχείρησή τους, το σπίτι ή το οικόπεδό τους  αλλά απομακρυσμένα μέσω του εικονικού συμψηφισμού για επαγγελματικές κοινότητες είτε είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο μέσης τάσης είτε υψηλής τάσης. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να κατασκευάζουν ένα φωτοβολταϊκό στην Ορεστιάδα και να συμψηφίζουν την κατανάλωση ενέργειας που μπορεί να έχουν στην Αθήνα, την Κρήτη ή την Πελοπόννησο. Όπως δήλωσε χθες ο κ. Σκρέκας πρόκειται για νέες νομοθετικές παρεμβάσεις που θα έχουν ψηφιστούν μέχρι τα Χριστούγεννα.

Ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι στο πλαίσιο του Repower EU έχει ενταχθεί πρόγραμμα ύψους 60 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της αντικατάστασης παλαιών ή της εγκατάστασης νέων ηλιακών θερμοσιφώνων, σημειώνοντας ότι ήδη μέσω του προγράμματος “Εξοικονομώ” το οποίο στους δυο κύκλους του, έχει διαθέσει συνολικά 2 δις ευρώ, έχει χρηματοδοτηθεί η εγκατάσταση 60.000 νέων ηλιακών θερμοσιφώνων.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και σε ένα ακόμη πρόγραμμα που αναμένεται να ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα από το υπουργείο Ανάπτυξης το οποίο θα χρηματοδοτήσει την αλλαγή εξοπλισμού από τις επιχειρήσεις με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους.

Πηγή: https: newmoney.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.