Σκυλίτσειο Νοσοκομείο Χίου….. Όπως το γνώρισα και η διαχρονική πορεία! Κεφάλαιο 1ο! Ιατρικά Γεγονότα της Χίου 1963-1980… Νο 24

Όλα στο φως! Προδημοσίευση του βιβλίου του Λευτέρη Πυκνή…

Πολλές φορές λέμε ότι μια φωτογραφία ίσον χίλιες λέξεις! Η συγκεκριμένη φωτογραφία μπροστά στην Παθολογική κλινική με το προσωπικό…και Ευχαριστώ τον παλιό Διευθυντή της Παθολογικής κλινικής Ευάγγελο Μονογιούδη περίοδο 1975 έως και 1992 που μου την παραχώρησε! Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο θα ξεκινήσω με ένα μικρό αφιέρωμα για τον ίδιο!

Την περίοδο της δεκαετίας 1970 πρόεδρος διοικητικού συμβουλίου του Νοσοκομείου Χίου ήταν ο Διευθυντής του Μαιευτηρίου Δημήτρης Τσαμπλάκος και συμμετείχε στο συμβούλιο και ο Γιάννης Ζαφείρης! Είχαν κάνει τότε… δηλαδή το 1975 αίτηση για την θέση του διευθυντή της Παθολογικής κλινικής οι Παθολόγοι Γεώργιος Βαρκάρης βαφτισιμιός του Τσαμπλάκου και ο Ευάγγελος Μονογιούδης γνωστός της μητέρας του Τσαμπλάκου! Θυμάμαι μόλις τελείωνε η εγχείρηση της καισαρικής τομής… και ρώτησε ο Ζαφείρης…. Δημητράκη έτσι τον αποκαλούσε… τώρα ποιόν απ’ τους δύο θα διαλέξεις; Και η απάντηση ήταν και τους δύο…. αλλά Διευθυντής θα γίνει ο αριστούχος που είναι ο Μονογιούδης και εάν θέλει ο άλλος να γίνει επιμελητής!

Απ’ ότι θυμάμαι ο Βαρκάρης πήγε υπεύθυνος στην Κλινική Καστάνια και εν συνεχεία ασχολείται με την πολιτική μέχρι το 1992….αν και δεν σταμάτησε ποτέ μέχρι πρότινος.  Αυτά για την παρουσία του Μονογιούδη ως Διευθυντής της Παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Χίου! Απ’ αυτά που γνωρίζω και έμαθα ο Ευάγγελος Μονογιούδης γεννήθηκε στο Νεοχώρι το 1944 …. Κλασικό Λύκειο Χίου …. Ιατρική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών απ’ όπου έλαβε το πτυχίο το 1969 με Άριστα…. αγροτικό και ειδικότητα Παθολογίας στο Λαϊκό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αθηνών το 1974 με μεγάλες περγαμηνές από τον καθηγητή του Λαϊκού Αγγελόπουλο …. Στο νοσοκομείο της Χίου διορίστηκε στις 15 Ιουνίου 1975 με πολύ όρεξη για δουλειά και πολλές καινοτομίες που αποκτήθηκαν στο Λαϊκό νοσοκομείο και τις εφάρμοσε και εδώ!

Είχε την αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξη του τότε Διοικητή του Νοσοκομείου Κωνσταντίνου Χατζηγεωργίου ο οποίος συνάμα προσπαθούσε να ανυψώσει το επιστημονικό γόητρο των ιατρών του νοσοκομείου για να αυξηθεί η προσέλευση ασθενών που οι περισσότεροι ακόμη πήγαιναν στις ιδιωτικές κλινικές ή στην Αθήνα για θεραπεία και χειρουργεία! Ακόμη τότε το νοσοκομείο οι Χιώτες το έλεγαν “Σπιτάλια” ίσως επειδή υπήρχαν τα ψηλά τείχη της Ιεριχούς η μάντρα πέριξ περίπου δύο μέτρα ύψος!

Οι αιτίες πολλές και ποικίλες για την μη προσέλευση των ασθενών στο νοσοκομείο της Χίου! Μια ίσως και η κυριότερη αιτία ήταν ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες ιατροί όλων των ειδικοτήτων που προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να έχουν τους άρρωστους στο σπίτι για να τους επισκέπτονται συχνά πυκνά και να εισπράττουν την κούρα όπως έλεγαν την αμοιβή! Πολλές φορές και εις βάρος της υγείας των ασθενών! Όταν έβλεπαν τα σκούρα τους έστελναν ή σε κλινική ή στο νοσοκομείο με αποτέλεσμα πολλές φορές να είναι πολύ αργά! Έχουν δει πολλά τα μάτια μου….. αλλά..!!! Εσωτερικούς βοηθούς είχε τον Γιώργο Καρπουζλή αργότερα επιμελητή…..τον Παντελή Κασμά… τον Θεόδωρο Καλφόγλου….τον Αναστάσιο Γερμενή που κατόπιν έγινε καθηγητής Ανοσοβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και πέρσι συνταξιοδοτήθηκε….τον Γιώργο Ευστρατιάδη που έγινε καρδιολόγος στην Θεσσαλονίκη… η Κοντοκώστα που έγινε Οφθαλμίατρος στον Πειραιά και στην φωτογραφία απεικονίζεται και ο Ανδρέας Μιχαηλίδης που τότε ήταν φοιτητής Ιατρικής στη Ρουμανία!

Θα αναφερθώ και στον Ανδρέα Μιχαηλίδη ο οποίος έχει κάνει σπουδαία διατριβή για τα ευαγή ιδρύματα της Χίου το 2007-2008 … από γεννήσεως τους με μεγάλη ιστορική αναδρομή στο παρελθόν και την καταγραφή των πραγματικών γεγονότων της ιδρύσεως τους και του έμψυχου Ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με χρονολογίες και αρμοδιότητες…. και το πλήθος από τους εκάστοτε Χιώτες ευεργέτες της διασποράς!

Είναι ένα πλούσιο πραγματικό αριστούργημα που αντλεί κανείς σπουδαίες πληροφορίες όπως και χρονολογίες….μερικές έχω πάρει και θα αναφερθώ… και Εύχομαι αυτή την διατριβή να την εκδόσουν σε ένα ιστορικό λεύκωμα για να παραμείνουν εσαεί στην ιστορία της Χίου και να μορφωθούν οι επόμενες γενεές! Στην φωτογραφία απεικονίζεται η προϊσταμένη της Παθολογικής κλινικής  ΑΥΓΕΡΙΔΟΥ από την Ορεστιάδα όπου και πήγε όταν έφυγε από το Σκυλίτσειο… και την αντικατέστησε η Μαρία Πρελιά μαία …η Βροχάρη …η Μαρία Πολίτου και η Χατζηλεμονιά νοσηλεύτριες και ο Διοικητικός υπάλληλος Γεώργιος Στακιάς…. επίσης νοσοκόμοι ο Γιάννης Κουτουκίδης που έδινε και νάρκωση με αιθέρα καθώς και ο Νίκος Φωτεινός….ο Φίλιππας Κόβας ο οποίος αλλώνιζε όλο το Βροντάδο να κάνει νοσηλεία στα σπίτια και ο Βακόντιος….η Παθολογική κλινική είχε επτά θαλάμους ασθενών με 42 κλίνες καθώς και ο θάλαμος των φυλακισμένων!

Η Χειρουργική Κλινική είχε τρεις τεράστιους θαλάμους με 40 κλίνες με προϊσταμένη την Μαρία Χάβιαρου νοσηλευτικό προσωπικό τον Αλέκο Πατσέλικο τον Δρίζο τον Νίκο Φωτεινό για νάρκωση και το ζεύγος Βαλακίτση Κώστας και Μαρία αν θυμάμαι καλά….. Διευθυντής Χειρουργικής ο Ορέστης Στέκας με βοηθούς Κώστα Αντύπα που μετά την συνταξιοδότηση του Στέκα ανέλαβε Διευθυντής και τον Γιώργο Χαλκιά που έκανε ένα χρόνο χειρουργικής ειδικότητας και εν συνεχεία Ορθοπεδικός ! Παιδιατρική κλινική ήταν ο Κώστας Μπιλαρίκης που ήταν και ο ιδρυτής στην πραγματικότητα της παιδιατρικής αλλά έφυγε πολύ νέος από την ζωή και είχε επίσης προϊσταμένη την Μαρία Χάβιαρου!

Τότε ο Μονογιούδης αναπληρώνει τον Μπιλαρίκη και στην παιδιατρική μέχρι να έρθει άλλος παιδίατρος! Τώρα στο μικροβιολογικό ήταν ως βοηθός από το 1933 ο πάντα χαμογελαστός και πρόσχαρος Κώστας Αναγνώστου που στην πραγματικότητα αυτός ήταν ο μικροβιολόγος του Νοσοκομείου όπου το 1964 μαζί με την Ρίτσα Μαμουνή και γιατρό μικροβιολόγο τον Μιχάλη Βουρνού ιδρύθηκε ο Σταθμός Αιμοδοσίας! Μέχρι τότε ήταν άρπα κόλλα…. στα δύσκολα μονίμως έδινε επί πληρωμή αίμα ο θυρωρός τότε του Νοσοκομείου Γεώργιος Ράγκος ο οποίος ήταν στο προσωπικό του νοσοκομείου ως φρενοκόμος από το 1933 μαζί με τους άλλους δύο που αναφέρονται πιο πάνω Νίκος Φωτεινός και Κώστας Αναγνώστου!

Την δεκαετία του 1970 έπεσαν τα τείχη της Ιεριχούς…του μαντρότοιχου και μπήκαν κάγκελα χαμηλά και έγινε και η διαρρύθμιση των τριών μεγάλων δωματίων της Χειρουργικής κλινικής σε μικρότερα δωμάτια και αργότερα ενώθηκαν με τους μεγάλους διαδρόμους τα κτίρια για να μην μπαινοβγαίνουν χειμώνα και καλοκαίρι στη βροχή και την ζεστή από το ένα κτίριο στο άλλο και να μην μεταφέρονται οι ασθενείς στα διάφορα εργαστήρια εκτός κτιριακών εγκαταστάσεων! Στο επόμενο η συνέχεια με τις προσωπικές μου μνήμες και την πρώτη φορά που κατάλαβα τι εστί νοσοκομείο με όλες τις εξελίξεις και την διαχρονική εξέλιξη κυρίως των κτιριακών εγκαταστάσεων!

Καλό Απόγευμα!

Χίος 24 Απριλίου 2020

Λευτέρης Πυκνής

Μαλλιάς Καλλιμασιώτης

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.