«ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΙΟΥ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ»

 

Ζώντας σήμερα κάποιος ως ασθενής ή συνοδός στην Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου της Χίου, πέρα από την αγωνία της πορείας της Υγείας του, διαπιστώνει με  απογοήτευση την οικτρή πραγματικότητα στην οποία έχει περιέλθει  η δημόσια υγεία και πρόνοια και στο Νησί μας.

Το ένα και μοναδικό νοσοκομείο της Χίου σήμερα καλείται να προσφέρει υπηρεσίες σε 50 χιλιάδες μόνιμους κατοίκους και σε 6 χιλιάδες περίπου πρόσφυγες και μετανάστες, που η Κυβέρνηση έχει εγκλωβίσει στο νησί κάτω από άθλιες συνθήκες και χωρίς καμία μέριμνα σε ότι έχει σχέση με την υγειονομική τους περίθαλψη. Την περίοδο που διανύουμε, με έξαρση της εποχικής γρίπης, το λιγοστό προσωπικό το οποίο στα περισσότερα τμήματα του νοσοκομείου είναι κάτω από το όριο ασφαλείας, αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις μεγάλες ανάγκες του πληθυσμού και βέβαια ενόψει κρουσμάτων κοροναϊού.

Τα έργα αποκατάστασης των κτηρίων της παλιάς παθολογικής και  χειρουργικής κλινικής  έχουν σταματήσει, με άγνωστη προς το παρόν την ημερομηνία επανέναρξης και αποπεράτωσης του έργου. Έχουν περάσει  δυόμιση χρόνια, που η παθολογική κλινική και οι ασθενείς έχουν εγκλωβιστεί, σε μικρούς χώρους, όπου πάσχοντες αδιακρίτως φύλου και παθήσεων, νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους, οι διάδρομοι είναι γεμάτοι και οι εργαζόμενοι παλεύουν μέσα σε αντίξοες συνθήκες να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες.

Οι κυβερνώντες και η Διοίκηση του Νοσοκομείου, εδώ και χρόνια υπόσχονται την ανακατασκευή των κτηρίων, ωστόσο οι εργασίες δεν προσχωρούν, στο κλειστό εργοτάξιο δεν υπάρχει εργασιακή ζωή και οι νέες μελέτες του έργου πηγαινοέρχονται από το υπουργείο στους μελετητές και αντίστροφα.   Κάτω από αυτές τις συνθήκες ορατός παραμένει και ο κίνδυνος της απένταξης του έργου από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, εξαιτίας της χαμηλής απορροφητικότητάς του.

Για άλλη μία φορά κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου, προς την Διοίκηση, τη ΔΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας.  Εμείς οι εργαζόμενοι που βιώνουμε, την εντατικοποίηση της εργασίας, το άγχος να βρεθεί κρεβάτι για τις νέες εισαγωγές, την αδυναμία εξυπηρέτησης ασθενών εξαιτίας των ελλείψεων, δεν πρέπει και δεν μπορούμε  να σιωπούμε, να εφησυχάζουμε και να συμβιβαζόμαστε με αυτή την οικτρή πραγματικότητα.

Δεν μπορούμε να ανεχθούμε  την υποκρισία των κυβερνόντων οι οποίοι από την μία, σύμφωνα με δηλώσεις τους, έχουν την δυνατότητα να κατασκευάσουν σε διάστημα δύο μηνών μια μικρή πόλη  στο Νησί μας για τους μετανάστες και από την άλλη να αδυνατούν  να ολοκληρώσουν μία ορθή μελέτη ανακατασκευής ενός τμήματος  του Νοσοκομείου μας!  

Απαιτούμε την άμεση αποπεράτωση των κτηριακών υποδομών, που έχουν οδηγήσει σε «μπλάκ άουτ» την νοσηλευτική περίθαλψη.  Υπενθυμίζουμε στους διοικούντες ότι, πέρα από το προσφυγικό υπάρχουν και οι ανάγκες των πολιτών για ασφάλεια και περίθαλψη! 

Η κυβέρνηση και η διοίκηση του Νοσοκομείου έχουν ευθύνη απέναντι στους κατοίκους της Χίου!!!

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.