ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΡΜΑΝΤΖΗΣ – “Θα μιλήσουμε με τα Να και όχι με τα Θα” (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

 

 

 

Σηκώσαμε μανίκια και αγωνιστήκαμε για την ολοκλήρωση απαραίτητων έργων του νησιού μας

Πυλώνας για την Δημοτική Αρχή Κάρμαντζη είστε εσείς, οι άνθρωποι της Χίου

Σε ένα κατάμεστο από κόσμο Ομήρειο, ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης ξεδίπλωσε το έργο της τριετίας της δημοτικής του αρχής, επισημαίνοντας ότι το αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς τους δικαίωσε και τους δίνει το δικαίωμα να μιλούν με τα “να” και όχι με τα “θα”.

Ο κ. Κάρμαντζης υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά παρουσίασε όλα τα μεγάλα έργα που δρομολογήθηκαν και υλοποιούνται ενώ αναφέρθηκε εκτενώς και στα μικρότερα που όπως χαρακτηριστικά είπε βελτίωσαν την καθημερινότητα των Χιωτών.

 

 

Αναλυτικά η ομιλία του κ. Κάρμαντζη:

“Σήμερα είναι μία ξεχωριστή μέρα για τη Δημοτική Αρχή. Μία μέρα κατά την οποία βρισκόμαστε και πάλι εδώ, στο Ομήρειο, τρία χρόνια μετά από την ημέρα που αναλάβαμε την εντολή του Χιακού λαού για την διοίκηση του Δήμου. Ξεκινήσαμε με συγκεκριμένο στρατηγικό σχεδιασμό και πρόθεση να αλλάξουμε όλες τις παθογένειες του παρελθόντος και να πάμε τη Χίο, πολλά βήματα μπροστά, στο μέλλον που της αξίζει!

Το εγχείρημα ομολογουμένως ήταν μεγάλο, αλλά λυσιτελές για τον τόπο και τους ανθρώπους μας. Η αγάπη και η έγνοια για τον τόπο που παρέμενε για χρόνια στάσιμος ήταν η κινητήριος δύναμη που έκανε τη θέληση ατσάλινη για ουσιαστική αλλαγή.

Το αποτέλεσμα της προσπάθειας και της σκληρής δουλειάς είναι αυτό για το οποίο θα μιλήσουμε σήμερα. Ένα αποτέλεσμα που μας δικαιώνει γιατί θα μιλήσουμε με τα «να» και όχι με τα «θα». Και κάποιος μπορεί να σκεφτεί ή να αναφέρει ότι ο απολογισμός είναι μια διαδικασία τυπική που θα μπορούσε να γίνει και εντός της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού τα έργα που έχουν τελεστεί σίγουρα είναι ορατά από μόνα τους. Ωστόσο, πυλώνας για εμάς είστε εσείς, οι άνθρωποι της Χίου. Εσείς είστε οι συνοδοιπόροι μας και σε εσάς απευθυνόμαστε ανοιχτά και ξεκάθαρα από την πρώτη μέρα της δημοτικής μας θητείας, για εσάς δουλέψαμε και δουλεύουμε αγόγγυστα.

Σήμερα λοιπόν, θα μιλήσουμε μαζί για τα μεγάλα έργα αλλά και για την καθημερινότητα που την τριετία που διανύσαμε άλλαξε σημαντικά.

Για δεκαετίες ολόκληρες το θέμα του αεροδρομίου ήταν μόνιμη επωδός για την στασιμότητα και την παρακμή του τουρισμού, της υποβάθμισης του νησιού και της οικονομικής ύφεσης. Σηκώσαμε μανίκια και με ολόκληρο το μηχανισμό του Δήμου, με συνεργασίες με τους συναρμόδιους φορείς, αγωνιστήκαμε για την ολοκλήρωση της οδού Χρήστου και των συναφών απαραίτητων έργων προκειμένου να προχωρήσει το νέο αεροδρόμιο.

Ουσιαστική και αποτελεσματική η συμβολή και από τα δύο κτίρια της κεντρικής μας πλατείας για την ολοκλήρωση –οσονούπω- του φράγματος ‘Κόρης Γεφύρι’, ενώ το master plan του λιμανιού προχωρά στην ολοκλήρωση του για να προχωρήσουμε στη συνέχεια στη γενναία αναβάθμιση του Κεντρικού μας Λιμένα. Δηλαδή όνειρα δεκαετιών υλοποιούνται ή βαίνουν προς το τέλος της υλοποίησής τους. Έργα καταγεγραμμένα και ορατά από όλους!

Στα μεγάλα έργα της Δημοτικής μας Αρχής συγκαταλέγεται επίσης η γενναία αναβάθμιση του οδικού δικτύου, η πρόοδος της απαραίτητης μελέτης για το ΡΕΞ, για την οποία αξίζει να σημειώσουμε ότι από τα 2,5 εκ. ευρώ ανέβηκε στα 6.5 εκ ευρώ όπως και η ανάπλαση του Κήπου η οποία επίσης ανέβηκε από το 1,5 εκ στα 3,8 εκ ευρώ και θα ξεκινήσει άμεσα αλλά και τα αντιπλημμυρικά στην πόλη και τα Μεστά. Έργα που έχουν ήδη μεταμορφώσει την εικόνα του νησιού μας και με την ολοκλήρωσή τους θα απολαμβάνουμε μία διαφορετική, σύγχρονη και ποιοτική ζωή στη Χίο μας.

Όλα αυτά φυσικά μαγικά δεν γίνονται, διότι μαγικά ραβδιά δεν υπάρχουν. Τα έργα απαιτούν κόπο, αγώνα, μέθοδο και χρήματα. Χρήματα που δεν έρχονται εξ ουρανού, αλλά αποτελούν πόρους που εξασφαλίζονται μέσα από διεκδικήσεις και προσπάθειες. Μοχλός καθοριστικός για εμάς και προτεραιότητα η εισροή στο Δήμο χρημάτων πέρα των τακτικών κρατικών κονδυλίων. Χρήματα που ήρθαν μέσα από την αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων αλλά και έπειτα από διεκδικήσεις προς την Κυβέρνηση. Και για να μιλήσουμε με αριθμούς. Την τριετία αυτή εισέρευσαν στο Δήμο πάνω από 105 εκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό πολλαπλάσιο σε σχέση με άλλες εποχές και μάλιστα σε πρωτόγνωρες συνθήκες, όπως η πανδημία, σε συνάρτηση και με τις ιδιομορφίες της απλής αναλογικής που ως σύστημα, όχι μόνο δεν έχει λειτουργήσει αποτελεσματικά, αλλά αντίθετα παρεμπόδισε και παρεμποδίζει το έργο της Δημοτικής Αρχής – γεγονός αποτυπωμένο με τρόπο πασιφανή.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να πω μόνο δύο λέξεις, γιατί η λήψη των αποφάσεων προκύπτει μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες. Η Δημοτική Αρχή από την εκκίνηση της θητείας της είχε να αναμετρηθεί με το μηδενισμό, την άρνηση, την ισοπεδωτική αντιμετώπιση κάθε προσπάθειας σε βαθμό που πραγματικά μέχρι τώρα κανείς άλλος Δήμαρχος και καμία άλλη Δημοτική Αρχή δεν αντιμετώπισε. Θα ρωτήσατε: Σας κούρασε; Θα Απαντήσω: Μας πείσμωσε δημιουργικά και θετικά. Έδωσε μεγαλύτερη ώθηση και δυναμική στα οράματα και τις προσπάθειες μας για ουσιαστική αλλαγή και κλείνουμε τα αυτιά μας στους μηδενιστές και λαϊκιστές.

 

 

Τα καθημερινά χαμόγελα των δημοτών – τα δικά σας χαμόγελα- μας εμπνέουν και δίνουν ιδιαίτερο νόημα στο έργο μας και την εντολή να συνεχίσουμε. Ήδη έχουν αλλάξει πολλά. Το νησί μας πιο καθαρό από ποτέ – και θέλω να σταθούμε σε αυτό και να δώσουμε τα εύσημα στην Υπηρεσία Καθαριότητας που αγωνίζεται νύχτα και μέρα για ένα νησί πεντακάθαρο, εύσημα που τα έχουν επισημάνει πολλάκις και οι επισκέπτες του νησιού μας.

Παράλληλα οι τομές για τον ηλεκτροφωτισμό, η εξωστρέφεια του νησιού, η στήριξη της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας συνθέτουν ουσιαστικές παρεμβάσεις για την καθημερινότητα. Ο πολιτισμός, ο αθλητισμός και η γενναία αναβάθμιση των αθλητικών μας εγκαταστάσεων που περιλαμβάνει εκτός από το Ιωνικό κολυμβητήριο και σημαντικές εργασίες στα γήπεδα: Καρδαμύλων, Καλλιμασιάς, Θυμιανών, Χίου, Αγίου Γεωργίου, Δαφνώνα, Βούρειου Αθλητικού Κέντρου, Κλειστού Χίου. Ομοίως το απαραίτητο και σοβαρό έργο της αντικατάστασης  106 μπασκετών αλλά και των παιδικών χαρών που δεν ήταν ασφαλείς για τα παιδιά μας η λειτουργία τους. Και φυσικά δε σταματάμε εκεί. Οι συνεργασίες και η αλληλεπίδραση με τοπικούς φορείς, ο αποτυπωμένος σεβασμός στο περιβάλλον, η ανακύκλωση, οι πράσινες πολιτικές, η βιώσιμη αστική κινητικότητα, οι προοπτικές αειφορικής ανάπτυξης αλλά και η επένδυση στην παιδεία είναι αδιαπραγμάτευτα σημεία του έργου που υλοποιείται καθημερινά εδώ και τρία χρόνια. Όνειρα χρόνων γίνονται πραγματικότητα. Θα αναφέρω ενδεικτικά το 3ο Γυμνάσιο και το Ειδικό Σχολείο. Δύο σοβαρά αιτήματα της τοπικής κοινωνίας παίρνουν το δρόμο τους.

Αγαπητές Φίλες και Αγαπητοί Φίλοι,

Βρισκόμαστε πλέον πολύ μακριά από τα σκοτάδια  της Σούδας και της ΒΙΑΛ. Από την αναρχία της μεταναστευτικής κρίσης. Υπεύθυνα και σοβαρά διαχειριζόμαστε το μεταναστευτικό, αφουγκραζόμενοι την τοπική κοινωνία που σύσσωμη απαιτεί την οριστική λύση του διεθνούς προβλήματος που από μόνοι μας δεν είμαστε σε θέση να λύσουμε. Είναι καταγεγραμμένη η στάση και οι προτάσεις μας. Το Θόλος δεν το φέραμε εμείς. Η δική μας πρόταση στη μέση του πουθενά είναι γνωστή τοις πάσι. Είναι απτή εικόνα η αλλαγή που έχει συντελεστεί.

Η πόλη και τα χωριά αλλάζουν. Εκτελούνται σημαντικές εργασίες σε όλα τα επίπεδα και σε βαθμό που όλοι – ακόμα και οι πλέον δύσπιστοι δεν μπορούν να αγνοήσουν.

Ωστόσο, δεν σταματάμε. Δεν επαναπαυόμαστε και δεν στεκόμαστε σε όσα έχουν γίνει. Δεν σταματάμε να σχεδιάζουμε και να κοιτάμε ψηλά και μπροστά. Και αυτό είναι ένα στοιχείο στο οποίο επιτρέψτε μου να σταθώ στην παρούσα ομιλία μου. Καθώς ο ρόλος και η σημασία του απολογισμού δεν είναι μόνο τα πεπραγμένα αλλά και όσα προγραμματίζονται να υλοποιηθούν, τα όσα σχεδιάζονται και το όραμα για το μέλλον. Διότι το παρόν δεν μπορεί να είναι ακμαίο χωρίς προοπτική. Αυτήν την προοπτική ανάπτυξης, την ελπίδα, την αισιοδοξία θέλουμε να επιτείνουμε και να αναδείξουμε για το νησί μας. Ένα όραμα που δεν είναι όνειρο, αλλά είναι οι επόμενοι σταθμοί δημιουργίας και προόδου. Αναμένονται έργα, θέτουμε τους στόχους μας, προγραμματίζουμε, δουλεύουμε για αυτά και τα υλοποιούμε.

Και επειδή ακούμε πολλά για σχεδιασμούς που ξεκίνησαν κατά το παρελθόν και δυστυχώς δεν υλοποιήθηκαν, επιτρέψτε μου να αναφέρω ότι ένα ταξίδι μπορεί να σχεδιαστεί, όμως, αυτός που το τολμά και το υλοποιεί είναι και αυτός που θα κρίνεται.

Η διαφορά μας λοιπόν είναι ότι δεν λέμε «θα γίνουν έργα». Αλλά «να τα έργα». Και αυτό είναι κάτι που θέλω να κρατήσετε. Εμείς ξέρουμε – θέλουμε – μπορούμε για τα ΝΑ και όχι τα ΘΑ. Τα ‘θα’ τα έχουμε ακούσει και τα έχουμε κατατάξει στο χρονοντούλαπο άλλων εποχών. Εμείς μιλάμε με πράξεις. Αυτά τα υλοποιήσιμα, μετρήσιμα και αποδεδειγμένα έργα που σας παραδίδουμε. Σε εσάς. Τους ανθρώπους μας. Τη δύναμή μας. Γιατί εσείς, είστε ο παρονομαστής κάθε προσπάθειας, ο κριτής, ο αξιολογητής και ο συνοδοιπόρος μας.

Προχωράμε μαζί, όλα αυτά τα χρόνια, προχωράμε καθαρά, αποφασιστικά και με όραμα. Αξίζουμε μία διαφορετική Χίο. Μία Χίο με ανάπτυξη που να κρατά τα παιδιά της στη γενέθλια γη. Αυτή τη Χίο χτίζουμε με στιβαρή διοίκηση με ασφάλεια –μέγα ζητούμενο για το σήμερα της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας- και σιγουριά για τους πολίτες μας και το αποδείξαμε και το αποδεικνύουμε καθημερινά ότι το πλοίο της Χίου μας ταξιδεύει σε απάνεμο λιμάνι και σε καθαρό ορίζοντα.

Δημιουργήσαμε ένα Δήμο ισχυρό που απολαμβάνει τον απόλυτο σεβασμό από τα κέντρα εξουσίας όλων των βαθμών και αυτό μετακυλίεται θετικά και πολλαπλασιαστικά στον τόπο και τους ανθρώπους μας. Συνεχίζουμε έχοντας στρατηγικό σχεδιασμό με ορίζοντα την επόμενη πενταετία για την ολοκλήρωση των όσων εκτελούνται μετρήσιμα, συγκεκριμένα και αποτελεσματικά.

Δεν θα μπορούσα να παραλείψω την αναφορά και στην άψογη, αδιάλειπτη και γόνιμη για τον τόπο μας συνεργασία με την Κυβέρνηση και τον Χιώτη Υπουργό και Βουλευτή,  ο οποίος αφουγκράζεται πάντα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προσοχή τα αιτήματά μας που αποτελούν αιτήματα της κοινωνίας του νησιού, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ταχεία διευθέτησή τους.

 

 

Επίσης, αγαστή είναι και η συνεργασία σε επίπεδο Περιφέρειας, με τον Περιφερειάρχη αλλά και την Περιφερειακή Ενότητα Χίου.  Άλλωστε, ο διάλογος, η συνεργασία και η ενότητα αποτελούν στοιχεία τα οποία σταθερά προτάσσω και ακολουθώ – όχι μόνο στη διάρκεια της παρούσας θητείας – αλλά και στην προηγούμενη πενταετία και φυσικά καθ’ όλη τη διάρκεια της πολιτικής μου διαδρομής.   Διότι, ο μεγάλος εχθρός της προόδου είναι γνωστό ότι είναι η διχόνοια. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να προχωρήσουμε και να είμαστε ωφέλιμοι και αποτελεσματικοί από τις θέσεις ευθύνης μας.

Θα ήθελα από καρδιάς και ψυχής να απευθύνω ευχαριστίες. Ευχαριστίες στους συνεργάτες μου, αντιδημάρχους και προέδρους. Μαζί αγωνιζόμαστε καθημερινά για τα μικρά και τα μεγάλα έργα. Μαζί ξετυλίγουμε το κοινό μας όραμα για την αλλαγή του νησιού μας. Θερμές ευχαριστίες και στο έμψυχο δυναμικό του Δήμου Χίου, όλων των βαθμίδων και όλων των υπηρεσιών που καταβάλλουν συνεχείς προσπάθειες για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου μας αλλά και για την πρόοδο των έργων μας.

Από καρδιάς ευχαριστίες και σε όλους εσάς! Τους ανθρώπους μας! Τους συμπολίτες που συμπορευόμαστε σταθερά όλα αυτά τα χρόνια!

Προχωράμε μαζί! Μαζί τα αλλάζουμε όλα! Χτίζουμε τη Νέα Χίο!

Σας ευχαριστώ από καρδιάς!

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.