Στην Αθήνα η Nina Gregori για τα Ασυνόδευτα Ανήλικα: Κανένα παιδί απροστάτευτο

 

Οι καλές πρακτικές, η στενότερη συνεργασία στο μέλλον και ο τρόπος που προστατεύει η Ελλάδα τα Ασυνόδευτα Aνήλικα, ο οποίος αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλη την Ευρώπη,  βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής Συνέντευξης Τύπου της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EUAA).

Η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Σοφία Βούλτεψη, αφού ευχαρίστησε για την παρουσία της την κυρία Gregori,  υπογράμμισε τη σημασία της υψηλού επιπέδου συνεργασίας. Όπως είπε, με σύμμαχο την EUAA, αναδεικνύονται τα ουσιαστικά βήματα που έχουν γίνει για την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών στην Ελλάδα.

Η Υφυπουργός στην ομιλία της τόνισε: «Από την αρχή προσπάθησα να χαράξω μια ολιστική ενταξιακή πολιτική, στην οποία η πολιτική για τα ασυνόδευτα ανήλικα εντάσσεται απολύτως. Το χαρτοφυλάκιο είναι ενιαίο. Δεν υπάρχουν στεγανά. Αν δεν ήταν ενιαίο, θα ήταν  διαφορετική η αρχιτεκτονική του. Πρόκειται για πολιτική βούληση, που στηρίζεται στα γεγονότα και την μελέτη τους. Στη Νέα Εθνική Στρατηγική μας, έχουμε για πρώτη φορά εντάξει τον πυλώνα της προ-ένταξης, που αφορά κυρίως τους αιτούντες άσυλο, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και τα ασυνόδευτα ανήλικα».

Ο Ειδικός Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων κ. Ηρακλής Μοσκώφ στον χαιρετισμό του ευχαρίστησε ιδιαιτέρως την κ. Gregori, για τη συμβολή του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άσυλο στο έργο της ΕΓΠΑΑ, καθώς με αυτόν τον τρόπο υποστηρίζεται η βασική πλαισίωση του βέλτιστου συμφέροντος των ασυνόδευτων παιδιών, με τα αποτελέσματα να είναι ορατά και να μπορούμε σήμερα να παρουσιάζουμε τις καλές πρακτικές. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ότι τις προηγούμενες ημέρες ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Επιτροπείας και το Πλαίσιο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, το οποίο κρίνουμε ότι έρχεται να καλύψει ένα ουσιαστικό κενό στο πλαίσιο προστασίας και φιλοξενίας των παιδιών» σημείωσε ο κ. Μοσκώφ.

Στο πλαίσιο της εξαιρετικής συνεργασίας με την ΕΓΠΑΑ από τη σύστασή της μέχρι και σήμερα και ως στρατηγικό εταίρο στην προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ασυνόδευτων παιδιών αναφέρθηκε η κ. Nina Gregori στον εναρκτήριο λόγο της. Σημειώνοντας, ότι «η στήριξη της EUAA έχει επικεντρωθεί στην εφαρμογή του επιχειρησιακού και νομικού πλαισίου, που συμπεριλαμβάνει την Εθνική Στρατηγική για την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών και το σύστημα της επιτροπείας αλλά και στο πρόγραμμα της εθελοντικής μετεγκατάστασης που  αποτέλεσε ένα νέο ξεκίνημα για 1.251 παιδιά σε χώρες της ΕΕ. Πρόσθεσε ακόμα ότι το επιτυχημένο καινοτόμο πρόγραμμα των μεντόρων που συμπληρώνει ένα χρόνο λειτουργίας έχει προσφέρει εφόδια και καθοδήγηση σε πάνω από 340 ασυνόδευτα παιδιά από δεκαπέντε διαφορετικές εθνικότητες, πρόκειται ενισχυθεί με ανθρώπινο δυναμικό το προσεχές διάστημα».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.