Στην Απλωταριά και τα στενά…..του “Ιπποκράτη ” τα παιδιά! Ιατρικά Γεγονότα της Χίου 1963- 1980 .. Όλα στο φως!

 Προδημοσίευση του βιβλίου του Λευτέρη Πυκνή ….Νο 18…..
Δεν είναι τυχαίος ο τίτλος ότι πράγματι η κεντρική αρτηρία της καρδιάς στον τομέα της υγείας ήταν ο κεντρικός δρόμος της αγοράς της Απλωταριάς με τα γύρω στενά! Η πλειοψηφία των γιατρών, των εργαστηρίων και των φαρμακείων βρισκόταν τις δεκαετίες 1960 και 1970 στην καρδιά της αγοράς της Χίου όπως και το πλήθος των εμπορικών καταστημάτων! Θα ξεκινήσω την περιήγηση από την αρχή της Ατσικής και τον τότε Αρχίατρο του Οίκου Ναύτου Παθολόγο Λύσανδρο Καλλέργη όπου είχε το ιατρείο και την κατοικία του….
Στο τέλος της Απλωταριάς τα γραφεία του ΙΚΑ με προϊστάμενο Υγειονομικής Υπηρεσίας τον παθολόγο Δημήτριο Στακιά …. στην οδό Άμαντου το Ακτινολογικό εργαστήριο του Αδαμάντιου Απόδιακου….. δίπλα στην σημερινή  Eurobank ήταν το φαρμακείο του Αντώνη Ψάλτη… μέσα στο στενό του Χωρέμη το ιατρείο του Κώστα Τουλαμπή  Παθολόγου ελεγκτή του ΤΕΒΕ και τα ποιο παλιά χρόνια και Διευθυντής του Νοσοκομείου και από διηγήσεις από την μάνα μου είχα νοσηλευτεί σε ηλικία δύο έως τριών ετών με λαρυγγόσπασμο και οξεία φαρυγγίτιδα και με ρώτησε ο Τουλαμπής τι θέλεις να φάς ρε Καλλιμασιωτάκι; και του είπα ότι θέλω κουκιά που πραγματικά και μέχρι σήμερα είναι το αγαπημένο μου φαγητό!
 
Αμέσως μετά όπου η πρώην Εθνική Τράπεζα ήταν από τα πρώτα φαρμακεία της Χίου ίσως και το πρώτο από τις δεκαετίες του 1800 το Φαρμακείο των Αφων Ι. Τζηρά …οι δύο αδελφές κληρονόμοι με υπεύθυνο πάντοτε Φαρμακοποιό γιατί δεν είχε σπουδάσει καμία αδελφή, αλλά αν και ιδιοκτήτες ήταν φαρμακουπάλληλοι η Τζανέτ μαζί με τον Στέλιο Καμαράδο και υπεύθυνη φαρμακοποιός η κ. Σακελλαρίου-Οικονομοπούλου σύζυγος του καλού μας παιδιάτρου Γεωργίου Σακελλαρίου που είχε το ιατρείο του στην Άμαντου μαζί και ο Παθολόγος Στέλιος Μάσχας ….. δίπλα στην εκκλησία του Χριστού… Στην οδό Φιλίππου Πασπάτη έναντι της εκκλησούλας του Αγίου Γεωργίου ήταν το Μικροβιολογικό εργαστήριο του Δερμιτζάκη και το Ακτινολογικό του Κώστα Πέτσα στον ίδιο χώρο γιατί και τα δύο ήταν από πολύ παλιά του Δερμιτζάκη που ήταν διπλών ειδικοτήτων όπως και στο Νοσοκομείο της Χίου!
Στην οδό Βασιλικάρη 2 όπως έχω γράψει πολλές φορές η Κλινική Αυγουστή και του Χρήστου Μπίτσα… και ακριβώς από πίσω η είσοδος του Μικροβιολογικού εργαστηρίου του Μιχάλη Βουρνού που υπήρχε μεσώπορτα με την κλινική Αυγουστή…. στην οδό Αργέντη μόλις το πρόλαβα το ιατρείο του ΩΡΛ Ανδρέα Λαιμού …το οδοντιατρείο του Ανέστη Παροικάκη και δίπλα το Μικροβιολογικό εργαστήριο της Στέλλας Μπελέγρη-Μπιλαρίκη καθώς και του παιδιάτρου Κώστα Μπιλαρίκη που έφυγε μικρός από την ζωή…. και ήταν αυτός ή αιτία που δημιουργήθηκε η παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Χίου! Και μάλιστα στην καισαρική και των δύο παιδιών τους στην κλινική Μαϊστρου έδωσα εγώ νάρκωση! Το 1978 δίπλα άνοιξε και το ιατρείο του ο Σταμάτης Πιτσικούλης που κατέβηκε από την Βολισσό! Τώρα δίπλα στην σημερινή Πυξίδα ήταν το φαρμακείο του Χριστόφορου Σπίνου μέχρι πρότινος του Χρήστου Ξύδα …με υπαλλήλους την κυρια Βάσω που έγινε σύζυγος του την Φωφώ και τον Παντελή με την γυναίκα του!  Διαγωνίως απέναντι το σημερινό φαρμακείο Δαμαλά ήταν του Παναγιώτη Βασιλείου και το ανέλαβε εν συνεχεία ο αείμνηστος Ισίδωρος Δαμαλάς….. και απέναντι ένα από τα δύο πιο παλιά φαρμακεία του Μιχάλη Σόδη….του Γιάννη ….. εν συνεχεία της Κατερίνας και του γιού της Θανάση Τσιλίμη…. με υπαλλήλους τον Στέλιο Τέττερη και τον Γιώργο Ζύμαρη ……δίπλα στο στενό στον πάνω όροφο από το πρώην Χρυσοχοΐο του Κώστα Μάγκου ήταν το ιατρείο του αδερφού του καρδιολόγου Γεωργίου Μάγκου μοναδικού στην Χίο για πάρα πολλά χρόνια…… στο στενό της Μαγαζιώτισας ήταν το ιατρείο του παθολόγου φυματιολόγου Αντωνίου Κουγιούλη που ήταν και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χίου μόλις μπήκα στο χώρο της υγείας… και δίπλα η ΩΡΛ κλινική του Φώτη Παπαδόπουλου!
Το κτίριο της Αlphabank ήταν το Υγειονομικό Κέντρο Χίου έχω γράψει σε προηγούμενο άρθρο μου σχετικά… εκεί που είναι σήμερα το Φαρμακείο Κακκούλα οδός Παχνού … ήταν στον επάνω όροφο το Δερματολογικό- Αφροδισιακό ιατρείο  του Μιχάλη Περπινιά που ήταν και ιεροψάλτης βυζαντινής μουσικής… και πάνω από το ποτοποιίο Βουδούρη το ιατρείο του Κώστα Μίχαλου….στον πρώην Χιακό Λαό οδός Καλοπλύτου η οικία του Σταμάτη Τσιμπή που ήταν Διευθυντής της Παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Χίου και το ιατρείο του ήταν στην είσοδο της Απλωταριάς και δίπλα στην είσοδο ήταν το δεύτερο Φαρμακείο του Γιάννη Σπίνου ανατολικά από τα δημοτικά Λουτρά…. και  ήταν υπεύθυνη η σύζυγος του Ελευθερία! Στην οδό Δρομοκαΐτη το μικροβιολογικό εργαστήριο του Κώστα Ξενιού και δίπλα το οδοντιατρείο του Κώστα Τσουρή πατέρα του πρώην Δημάρχου Στεφάνου Τσουρή!
 
Στην 11η Νοεμβρίου το Φαρμακείο του Ευστρατίου Νιτάκη που υπάρχει και σήμερα! Στην πλατεία Βουνακίου δίπλα στο βυζαντινό Μουσείο το Φαρμακείο πρώην Αντωνίου Ψάλτη που είχε μεταφερθεί από την Απλωταριά και σε λίγο διάστημα του Ιωάννη Κατσού και σήμερα του Μάρκου Κατσού που μεταφέρθηκε απ’το Βροντάδο… και στην οδό Κανάρη στην παραλία το Φαρμακείο του Γιάννη Σπίνου με υπαλλήλους τον Μάρκο Δρίζο , την Μόνικα Κλαδιά,τον Τσακέτα και τον Πρελιά…. και στην αρχή της Ελευθερίου Βενιζέλου το φαρμακείο Δημητρίου Χαμέτη… Αυτό ήταν το κέντρο της αγοράς της Χίου και η συγκέντρωση των περισσοτέρων Υγειονομικών… Ιατρών… εργαστηρίων… κλινικών ..φαρμακείων … οδοντιατρείων  κ.λ.π.  Σε επόμενο θα αναφερθώ σε άλλους υγειονομικούς της περιφέρειας εκτός του κέντρου! Καλό ξημέρωμα!
Χίος, 10  Απριλίου 2020

Λευτέρης Πυκνής
Μαλλιάς Καλλιμασιώτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.