Στην Ελλάδα είτε της κρίσης είτε της ανάπτυξης, μόνιμα χαμένα τα ΑμεΑ και οι οικογένειές τους!

Στην Ελλάδα της «ανάπτυξης για όλους» έχουμε νέα αύξηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Η δεύτερη αύξηση εντός του 2019 γίνεται μάλιστα στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος, επειδή οι εφοπλιστές υποχρεώνονται να βάζουν ακριβότερα καύσιμα (χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο).

Ακόμα δηλαδή και για φιλικότερα προς το περιβάλλον καύσιμα πρέπει να πληρώσουν οι νησιώτες. Η νέα αύξηση των πανάκριβων εισιτηρίων δεν συμβαίνει στο κενό αλλά στο έδαφος που καλλιεργούν οι πολιτικές τόσο της σημερινής όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης. Πολιτική, που δίνει «αέρα στα πανιά» των κερδών της ναυτιλίας.

Τα ΑμεΑ και οι οικογένειές μας θα επωμισθούμε ένα ακόμα βάρος στα ήδη πανάκριβα ακτοπλοϊκά εισιτήρια που λόγω και των μεγάλων ελλείψεων στην Υγεία στα νησιά αναγκάζουν πολλούς από εμάς να ταξιδεύουμε συχνά.

Η αύξηση των εισιτηρίων για εμάς εκτός από επιπλέον οικονομική επιβάρυνση, έρχεται να αναδείξει και πάλι τη σταθερή υποβάθμιση της Υγείας και Πρόνοιας εξ’ αιτίας της οποίας αναγκαζόμαστε να «μεταναστεύουμε» συχνά για τη διάγνωση, τις εξετάσεις, τη θεραπεία.

            Όλα αυτά τη στιγμή που για την “ανταγωνιστικότητα” με την πολιτική των τελευταίων κυβερνήσεων αυξήθηκε η επιδότηση για το 2020, στις λεγόμενες άγονες γραμμές κατά 40 εκατ. ευρώ από πέρσι (συνολικά 130 εκ. ευρώ) αλλά και την έμμεση επιδότηση της ΝΔ των εφοπλιστών μέσω του «μεταφορικού ισοδύναμου» (νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), το οποίο από 150 εκατ. ευρώ πάει στα 170 εκατ. ευρώ.

Οι νέες αυξήσεις πρέπει να μας βρουν στο δρόμο του αγώνα. Δεν είναι δυνατόν να ρημάζεται το εισόδημα με σωρεία μέτρων και να συνεχίζονται οι αυξήσεις στις ακτοπλοϊκές μεταφορές. Όλα τα ΔΣ να τις συζητήσουν, να ενημερώσουν τους συναδέλφους και να είναι σε ετοιμότητα για να απαιτήσουμε σύγχρονα, ασφαλή και συχνά δρομολόγια σε όλα τα νησιά με:

  • Δωρεάν μετακίνηση των ΑμεΑ και συνοδού με την επίδειξη της κάρτας πιστοποίησης της αναπηρίας.
  • Μόνιμη μείωση στο 50% των ναύλων σε κοινωνικές ομάδες που με τεράστιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν το κόστος παραμονής στα νησιά (πχ αναπληρωτές, ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, φοιτητές κλπ).
  • Επιπλέον διεύρυνση των ειδικών εκπτώσεων των εισιτηρίων σε άλλες ευπαθείς ομάδες όπως συνταξιούχοι, άνεργοι, πολύτεκνοι.
  • Συνεχής εκπαίδευση του προσωπικού σε όλα τα πλοία για την εξυπηρέτηση ατόμων με κινητικά ή άλλα προβλήματα καθώς και τα βοηθήματα ΑμεΑ (αναπηρικά αμαξίδια, επαρκής αριθμός καμπινών κλπ).

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.