«Στην κόψη του ξυραφιού» οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας: Εντείνουν τις προκλήσεις οι γείτονες

Ολόκληρη τη «βεντάλια» των τουρκικών προκλήσεων έχει ανοίξει η γειτονική χώρα η οποία μετά το τουρκολιβυκό σύμφωνο και σε μία προσπάθεια να δημιουργήσει τετελεσμένα και στην περιοχή του Αιγαίου, εγείρει θέμα δίκαιης μοιρασιάς του φυσικού πλούτου. Η Ελλάδα η οποία βλέπει τη γειτονική χώρα να μην έχει καμία διάθεση να ρίξει τους τόνους, έχει θέσει σε ισχύ όλα τα διπλωματικά μέσα ενημερώνοντας τη διεθνή κοινότητα για τις παράνομες αποφάσεις και κινήσεις της Τουρκίας αντιδρώντας με ψυχραιμία αλλά δυναμικά.

Σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα θέσει το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στο Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής στις Βρυξέλλες ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα φέρει το τουρκολιβικό σύμφωνο και τα όσα «αγεωγράφητα και ανιστόρητα» περιλαμβάνει όπως έχει πει ο ίδιος στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη και Παρασκευή.

Την ώρα πάντως η ελληνική πλευρά αντιδρά με τη διεθνοποίηση του ζητήματος αλλά και τις δυναμικές απαντήσεις στην Τουρκία, η γειτονική χώρα δυναμιτίζει περαιτέρω το κλίμα και δικαιώνει όλους όσους φοβούνται ότι από τις νευρικές κινήσεις που κάνει μπορεί να υπάρξει κάποιο θερμό επεισόδιο. Είναι ενδεικτικό ότι χθες, διέρρευσαν πληροφορίες από την Τουρκία ότι σχεδιάζει να στείλει ερευνητικό σκάφος στην περιοχή που έχει συμφωνήσει με τη Λιβύη – ενδεχομένως νότια της Κρήτης – σε μία κίνηση η οποία ερμηνεύεται από διεθνολόγους ότι αποσκοπεί στο να μετρήσει τα αντανακλαστικά και τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν από την Ελλάδα η οποία έχει τονίσει επανειλημμένα πως δεν πρόκειται να δεχθεί μία τέτοια εξέλιξη.

Και δεν έφταναν τα σενάρια για την αποστολή ερευνητικού σκάφους στην Κρήτη, ήρθε και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ να βάλει με προκλητικό τρόπο θέμα «δίκαιης μοιρασιάς του φυσικού πλούτου στο Αιγαίο» μία εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η γειτονική χώρα πιστά από την πρώτη στιγμή στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ.

«Οι δραστηριότητες για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων μας στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο συνεχίζονται με αποφασιστικότητα» δήλωσε χθες ο τούρκος υπουργός Αμυνας. Το πιο εύκολο πράγμα που μπορεί να γίνει, πρόσθεσε, «είναι ο διαμοιρασμός με δίκαιο τρόπο και σύμφωνα με το δίκαιο κάθε είδους πηγής και πλούτου που υπάρχει στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο» δήλωσε χαρακτηριστικά, όπως μετέδωσε τουρκικό πρακτορείο. Ο κ. Ακάρ έσπευσε μάλιστα να προειδοποιήσει πως σε περίπτωση που δεν εφαρμοστεί το σχέδιο αυτό « δεν θα επιτρέψουμε καμιά διαφορετική απόφαση».

«Από την αρχή λέμε ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο επιβίωσης οποιασδήποτε απόφασης η οποία δεν περιλαμβάνει την Τουρκία και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι. Η Κύπρος είναι εθνική μας υπόθεση και δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε» πρόσθεσε. Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα έντασης και προκλήσεων που έχει διαμορφωθεί με αποκλειστική ευθύνη της Άγκυρας, η Αθήνα κινείται μεθοδικά και καταγγέλλει όλες τις παράνομες κινήσεις της γειτονικής χώρας ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί να αποδομήσει το τουρκολιβυκό σύμφωνο το οποίο θεωρεί άκυρο και παράνομο.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.