Στην παλιά ιχθυόσκαλα στο Μπούρτζι μεταφέρθηκαν οι 130 μετανάστες

Στο χώρο της Παλιάς Ιχθυόσκαλας στο Μπούρτζι θα φιλοξενηθούν για λίγες ημέρες οι 130 μετανάστες που έφτασαν πρόσφατα στο νησί μας και μέχρι πρότινος ήταν συγκεντρωμένοι έξω από το Λιμεναρχείο Χίου.

Στην επιστολή  που απέστειλε το Λιμενικό Ταμείο προς όλα τα αρμόδια υπουργεία, περιγράφεται ολόκληρος ο σχεδιασμός της απόφασης όπου λήφθηκε κυρίως για λόγους ασφάλειας αλλά και δημόσιας υγείας.
Το Λιμεναρχείο Χίου ζητά από όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες να γνωστοποιήσουν τον σχεδιασμό τους με δεδομένο ότι αναλαμβάνει ευθύνες τόσο το ίδιο όσο και η Αστυνομική Διεύθυνση Χίου που δεν τους αναλογούν.
Στην επιστολή αναλυτικά αναφέρεται:

«Κατόπιν της από 02-03-2020 πράξης νομοθετικού περιεχομένου που έλαβε αριθμό ΦΕΚ 45Α/02-03-2020 έχουν δημιουργηθεί έξω από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου συνθήκες έκτακτες, διότι έχουν συγκεντρωθεί 130 ΠΕΠ, οι οποίοι τελούν σήμερα υπό καθεστώς διοικητικής κράτησης και επομένως αρμόδια Υπηρεσία φύλαξης τους είναι η Αστυνομική Διεύθυνση Χίου.

Εντούτοις, όπως μας έχει γνωστοποιηθεί αρμοδίως, η Αστυνομική Διεύθυνση Χίου δεν διαθέτει χώρους κατάλληλους προκειμένου να τους κρατήσει για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί, έως ότου μεταφερθούν σε προαναχωρησιακό κέντρο κράτησης – δομή, από όπου θα μπορεί να εκτελεστεί η εκάστοτε απόφαση επαναπροώθησής τους.

Από την 01 Μαρτίου 2020 που ψηφίστηκε η ως άνω πράξη, το Δ.Λ.Τ. Χίου, αναλαμβάνοντας ευθύνες που δεν του αναλογούν, έχει ήδη προβεί σε διάθεση 2 χημικών τουαλετών για τον καθαρισμό των οποίων δαπανάται από τον προϋπολογισμό του το ποσό των 150 ευρώ ημερησίως.

Επιπλέον, στα πλαίσια αυτά, μας έχει ζητηθεί χώρος κατάλληλος προκειμένου να συνεχιστεί η κράτησή τους έως ότου μετακινηθούν σε κατάλληλη δομή. Κατόπιν συνεννόησης με τον Αστυνομική Δ/ντη Χίου και την Κεντρική Λιμενάρχη Χίου καταλήγουμε από κοινού στον χώρο έξωθεν της Παλαιάς Ιχθυόσκαλας, σύμφωνα με σχετικές εισηγήσεις των εμπλεκομένων με τη φύλαξη των υπηρεσιών και δεδομένου ότι: α) ευρίσκεται  μακριά από νευραλγικά για θέματα ασφαλείας σημεία (όπως π.χ. περιπολικά σκάφη, διωκτικά σκάφη κλπ.) και β) μακριά από σημεία όπου ενδεχομένως παρεμποδιστεί η καθημερινότητα των πολιτών (πάρκινγκ, διακίνηση επιβατών κλπ), προσωρινώς, και μόλις για 7 ημέρες προκειμένου να βοηθήσουμε την κατάσταση δεδομένων των έκτακτων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί, σε συνδυασμό με λόγους δημόσιας υγείας που έχει επιφέρει η εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε αναρμόδιοι για την φύλαξη του εν λόγω χώρου και τον καθαρισμό του, γεγονός που στην παρούσα χρονική στιγμή γίνεται για ανθρωπιστικούς και μόνο λόγους, και παρακαλούμε τις αρμόδιες Υπηρεσίες όπως αποφανθούν σχετικώς και μας γνωστοποιήσουν τον σχεδιασμό αναφορικά με αντίστοιχα περιστατικά και για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η ως άνω πράξη ή για περίπτωση που η ως άνω παραταθεί για λόγους εθνικής ασφαλείας καθώς και να μας ενημερώσουν για τις ενέργειες που προτίθενται να προβούν για την κάλυψη των σχετικών εξόδων που ήδη έχει προβεί η Υπηρεσία μας και που ενδεχομένως θα προβεί μελλοντικώς».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.