Στις 7 Ιανουαρίου γιορτή Αγ. Ιωάννου με όλα τα παρακλάδια του ονόματος!

Χρόνια Πολλά σε όλους τούς Γιάννηδες και τα παρακλάδια πού είναι πάρα πολλά για αυτό γιορτάζει και ή μισή Ελλάδα! Έχουν λεχθεί πολλά και πολλές παροιμίες και αυτές πού προβάλλονται και έχουν και ιστορικές εξηγήσεις είναι οι δύο πού θα σταθώ και θα καταγράψω από αυτά πού άκουσα τις δεκαετίες 1960 και 1970 στην τότε μου δουλειά μέσα στις κλινικές Γιάννη Αυγουστή και Γιάννη Ζαφείρη! Και ξεκινώ :

             (45) Σαρανταπέντε Γιάννηδες και ενός κοκκόρου γνώση!

            ———————————————————-

Ψάχνοντας το ημερολόγιο της Μητρόπολης βρήκα ότι πράγματι το όνομα ´Ιωάννης εορτάζεται 45 φορές τον χρόνο κάθε μήνα! Τα παλιά τα δύσκολα χρόνια και ειδικά τούς χειμώνες στα χωριά με τις βεγγέρες σε κάθε γιορτή τού άνδρα τού σπιτιού γινότανε τραπέζι τσιμπούσι! Μια μεγάλη παρέα για ένάμισυ μήνα γιόρταζαν από τού Αγίου Ανδρέα, Σάββα, Νικολάου, Σπύρου, Στρατή, Λευτέρη, Διονύση, Χρίστου, Μανώλη, Βασίλη και Φώτη. Η Μαριώ είχε παντρευτεί αλλοδαπό με όνομα πού δεν είχε γιορτή! Αλλά ντρεπόταν κάθε τόσο να παρευρίσκεται στο τσιμπούσι της παρέας και πρότεινε στο παπά Στρατή της παρέας να βαφτίσουν και τον άνδρα της ένα χριστιανικό όνομα για να κάμνουν κι αυτοί το τραπέζι! Ο παπά Στρατής πονηρός της λέει άμέ Μαριώ τα φώτα την μέρα πού βάφτισε ό Ιωάννης τον Χριστό θα τον βαφτίσουμε και εάν δεν έχετε αντίρρηση θα τον ονομάσουμε και Γιάννη πού δεν έχουμε άλλον στην παρέα, οπότε γιορτάζει την άλλη μέρα τότε θα κάνετε το τραπέζι! Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα για την Μαριώ και τον Γιάννη! Όλη η παρέα βλέποντας το ημερολόγιο άντε Μαριώ τραπέζι πάλι γιορτάζει ο Γιάννης ! Μετά από αρκετά τραπέζια αντέδρασε ή Μαριώ και τα κτύπησε κάτω βγήκε από τα ρούχα της και λέει σε όλη την παρέα δεν μπορεί όλοι σας να γιορτάζεται μια φορά και ο Γιάννης 45 ! Από τότε καθιερώθηκε μετά τα Φώτα!

          Κάνε Γιάννο μ´τήν δουλειά σου κι ύστερα και πάλι θάμε θειά σου!

        ———————————————————————

Πικάντικη ιστορία ή μυθοπλασία! ´Η ξαδέλφη της μάνας τού εικοσάχρονου Γιάννου χήρεψε  στα τριανταπέντε της! Απαρηγόρητη νοσταλγούσε γλυκές στιγμές και λιμπιζόταν το ομορφόπαιδο τον Γιάννο ο οποίος έβλεπε την θειά του πού από μικρός την έλεγε σαν ξερολούκουμο! Άρχισαν σιγά σιγά το φλερτ δήθεν για παρηγοριά για τό πένθος πού περνούσε μέχρι πού έφθασαν στην κρεβατοκάμαρα! Και εκεί πάνω στην πιο ζουμερή στιγμή ο Γιάννος σκέφτηκε πώς είναι πάνω από την θειά του και πήγε να φύγει λέγοντας μα είσαι θειά μου δεν πρέπει να γίνει! Και τότε ή θεία τού είπε αυτό πού έγινε παροιμία: Κάνε Γιάννο μ´τήν δουλειά σου και ύστερα θάμε καί πάλι θειά σου.

       Οι παροιμίες πού υπάρχουν είναι πολλές καταγράφω όσες ξέρω!

Ήντα κάνεις Γιάννη; Κουκιά σπέρνω!..Γιάννη είχα, Γιάννη έχω κι αν ποτέ χηρέψω πάλι Γιάννη θα διαλέξω!….Σπίτι χωρίς Γιάννη προκοπή δεν κάνει!…Ακόμα δεν τον είδαμε και Γιάννη τόνε βγάλαμε!…Αν είχαν οι Γιάννηδες γνώμη, θα Μάς δάνειζαν καμπόση!….Να σε κάψω Γιάννη να  σ´ αλείψω λάδι !…ή ν´ ασαλείψω μέλι για να γειάνεις!…Πότε ό Γιάννης δεν μπορεί, πότε ο Κώλος του πονεί !…Τά καλά τού Γιάννη θέμε και τον Γιάννη δεν τον θέμε!…Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει!…Τί είχες Γιάννη τί είχα πάντα!…Όχι Γιάννης Γιαννάκης!…Φοβάται ό Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη!….Κόψε κέδρο φτιάξε Αντώνη και από πλάτανο Θανάση, εάν πεις και για τον Γιάννη όποιο ξύλο νάναι κάνει!..Τρέξε Γιάννη γύρευε και Νικολό καρτέρει!…Άμα ακούς Μαρία Γιάννη, βάλε ψάρια στο τηγάνι!…Γιάννης πήγε, Γιάννης ήρθε, γύρισε!…Άλλη καμιά δεν γέννησε μόνο ή Μαριώ τον Γιάννη!…´Όπου γάμος και τραπέζι και ό Γιαννάκης μεσ´τήν μέση!..Κατά τον μαστροΓιάννη και τα κοπέλια του!..´Όλη μέρα Καλογιάννης και το βράδυ Κακογιάννης!…Γιάννης και τού θεού ή χάρη!…Πιάς τον Γιάννη τον άπιαστο!… Μόνο ´ό Γιάννης ´ό σπανός Μάς λείπει!…´Όλοι μιλούν για τ’ άρματα και ο Γιάννης για την πίτα!…Γύρευε αγά μου την δουλειά σου και ο Γιάννης δεν είναι για χαράτσι!….. ´Οξω Γιάννης μέσα Σουλεϊμάνης!… Ο Γιάννης Καβάλα στ´ άλογο και άλογο άραδούσε!..  Ίσα Γιάννης, ίσα Χασάννης!.(Γιαννούλα, Τζαννής, Γιάνναρος, Γιανγκος, Ζαννέτος, Ζανετ) σε όλους τους εορτάζοντες εύχομαι από καρδιάς ΧΡΟΝΙΑ πολλά ΥΓΕΙΑ και μακροημέρευση !

Λευτέρης Πυκνής(Μαλλιάς) Καλλιμασιώτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.