Στο προσκήνιο η χρήση διπλής μάσκας ενώ επιμένει η πίεση στις ΜΕΘ

Η πίεση που ασκεί η επιδημία στο ΕΣΥ και κυρίως στις ΜΕΘ, όπου οι δυνατότητες περίθαλψης ασθενών με COVID-19 είναι περιορισμένες, θα είναι ο πιο βασικός «ρυθμιστής» σχετικά με την παράταση ή μη του αυστηρού απαγορευτικού στην Αττική. Η πληρότητα στις μονάδες εντατικής θεραπείας COVID βρίσκεται σταθερά τις τελευταίες επτά ημέρες μεταξύ 80% και 85% και οι υγειονομικές αρχές θέτουν σε εφαρμογή τα επόμενα στάδια του επιχειρησιακού σχεδίου για την αύξηση των δυνατοτήτων του ΕΣΥ.

Οι ειδικοί περιμένουν πάντως και τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών για να βγάλουν πιο ασφαλή συμπεράσματα, με δεδομένο ότι θα έχει περάσει ένα επαρκές διάστημα εφαρμογής του αυστηρού lockdown στο λεκανοπέδιο. Συγκεκριμένα, τα βασικά στοιχεία που αξιολογούν οι ειδικοί είναι το πώς διαμορφώνονται ο δείκτης μεταδοτικότητας και συγκεκριμένα ο ενεργός αριθμός αναπαραγωγής της νόσου Rt –που όταν ξεκίνησε το αυστηρό απαγορευτικό ήταν στην Αττική στο 1,2 με 1,3–, το ποσοστό θετικότητας, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων αλλά και ο ρυθμός με τον οποίο εξελίσσεται η επιδημία.

Τα δεδομένα των τελευταίων ημερών έχουν πυροδοτήσει τις συζητήσεις για το κατά πόσο θα ωφελούσε η χρήση ή μη της διπλής μάσκας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο επιδημιολόγος Τάκης Παναγιωτόπουλος, μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία, αναφέροντας ότι σήμερα Παρασκευή στην επιτροπή θα συζητηθεί και το θέμα των σχολείων. Για τη χρήση διπλών μασκών εμφανίστηκε επιφυλακτικός κατά πόσο είναι εφικτή.

«Ασφαλώς προβληματίζουν πολύ οι εξελίξεις (αύξηση πίεσης σε νοσοκομεία, αύξηση κρουσμάτων από μεταλλάξεις, αυξημένα κρούσματα). Βέβαια τις προηγούμενες μέρες έγιναν λιγότερα τεστ, άρα αναμένει κανείς μια αύξηση που δεν είναι πραγματική, αλλά μπορεί να είναι και πολύ πραγματική θα το δούμε τις επόμενες μέρες, ας μην σπεύσουμε να βγάλουμε συμπεράσματα» διευκρίνισε ο επιδημιολόγος.

«Θα ήθελα να δω τα πλήρη δεδομένα για να έχω γνώση, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αυξητική τάση κρουσμάτων, τα χθεσινά δεδομένα είναι περίπου μια εβδομάδα πριν» εξήγησε.

Όπως επισήμανε, ο εμβολιασμός των 60 και πάνω θα μειώσει κατά 91% τους θανάτους από COVID και το 73% των διασωληνώσεων σε ΜΕΘ, και το συμπέρασμα αυτό προέρχεται από παρατηρήσεις που έχουν γίνει. «Μέχρι τώρα το 91% των θανάτων αφορά ηλικίας 60+ και το 3/4 των νοσηλειών σε ΜΕΘ. Θα είναι σημαντικό επίτευγμα να κατορθωθεί ο εμβολιασμός αυτών των ηλικιακών ομάδων. Στόχος των εμβολιασμών οι ευπαθείς λόγω ηλικίας και οι ευπαθείς λόγω νοσήματος» επισήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

«Όσο μεγαλύτερη ηλικία τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα για θανάτους και για εισαγωγή σε ΜΕΘ. Αυτό ισχύει για όλα τα νοσήματα… Ο κορωνοϊός όμως είναι ιδιαίτερος, με πολύ έντονο τρόπο έχει προτίμηση στις μεγαλύτερες ηλικίες και με πολύ έντονο τρόπο σέβεται τις μικρότερες ηλικίες» συνέχισε.

Σχετικά με το θέμα των σχολείων είπε ότι δίνεται προτεραιότητα σε αυτά, αλλά θα πρέπει να είναι στη διάθεση των ειδικών τα πλήρη δεδομένα. «Ο κύριος τρόπος αποφυγής της διασποράς των νέων στελεχών είναι η τήρηση των μέτρων. Πρέπει να βρούμε ισορροπία. Και κάποιες δραστηριότητες να είναι ανοιχτές και να προφυλασσόμαστε» σημείωσε.

Από την πλευρά της η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο Mega, είπε: «Ας μάθουμε να φοράμε κανονικά τη μονή μάσκα, και όταν πάμε σε χώρο που έχει συνωστισμό, σε ένα λεωφορείο, σε ένα νοσοκομείο, σούπερ μάρκετ, καλό είναι να φοράμε τη διπλή μάσκα για να προφυλαχτούμε περισσότερο. Δεν χρειάζεται λοιπόν παντού και όλοι διπλή μάσκα».

Ο γιατρός, ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού, τη χρήση διπλής μάσκας, αλλά και την ανησυχία που προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων που έχουν προσβληθεί από κάποια μετάλλαξη του ιού ανέφερε ότι «η διπλή μάσκα είναι μια προσπάθεια να βελτιώσει το πώς φορούν τη μάσκα οι πολλοί. Οι χειρουργικές μάσκες αφήνουν πολλά κενά στη μύτη και στα πλάγια. Έτσι, αυτό διορθώνεται με μια καλή πάνινη μάσκα πάνω από τη χειρουργική. Στα κενά, όπως μπαινοβγαίνει ο αέρας, μπορεί να μπαινοβγεί και ο ιός. Αυτό είναι πρόβλημα γιατί έχουμε και τα καινούργια στελέχη του ιού που μεταφέρονται πολύ ευκολότερα».

«Η μάσκα πρέπει να εφάπτεται στο πρόσωπο. Οι Ν95 είναι οι καλύτερες, αυτές μπορούνε να φοριούνται μόνες τους. Υπάρχουν και στην Ελλάδα. Αυτές αν εφαρμόζουν σωστά, δεν χρειάζεται δεύτερη μάσκα. Αν θαμπώνουν γρήγορα τα γυαλιά σας ενώ φοράτε μάσκα, πάει να πει ότι δραπετεύει πολύς αέρας. Έτσι όπως βγαίνει ο αέρας, έτσι μπορεί και να μπει. Οι καλές μάσκες έχουν το έλασμα για να εφαρμόζει καλά», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Νομίζω ότι με τις διπλές μάσκες θα βελτιωθούν τα πράγματα πολύ γρήγορα. Η καλή μάσκα αφήνει τον αέρα να αλλάζει, χωρίς να αφήνουν τον ιό να περάσει. Δεν δημιουργείται κάποιο πρόβλημα. Δισεκατομμύρια κόσμου έχει συνηθίσει πια να ζει με τις μάσκες. Η υγρασία που δημιουργείται από τη μάσκα ευνοεί το σταμάτημα του ιού. Μπορούν να φορούν διπλή μάσκα και οι άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα», πρόσθεσε ο κ. Παυλάκης.

Για τα μέτρα – «ακορντεόν» τόνισε ότι «τα συχνά άνοιξε-κλείσε, κουράζουν τον κόσμο, μπερδεύουν και ο κόσμος μπορεί να μην ακολουθήσει. Καλύτερα να ανοίξετε τον Απρίλιο, σε καλύτερες συνθήκες. Αν ανοίξει η Ελλάδα χωρίς να πέσουν τα κρούσματα, χωρίς να αδειάσουν οι ΜΕΘ, σε 2-3 βδομάδες θα πρέπει να ξανακλείσει».

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.400 νέα κρούσματα COVID-19 και 27 νέους θανάτους λόγω της νόσου. Ο αριθμός των νέων διαγνώσεων είναι σαφώς αυξημένος σε σχέση με προχθές (755), που η καταγραφή της επιδημίας σε πολλές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, επηρεάστηκε από τις πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν χθες το απόγευμα διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας ήταν 320, ενώ προχθές έγιναν 181 εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Σταθερά τα μισά νέα κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική (687), με τα περισσότερα να αφορούν τον Κεντρικό Τομέα Αθηνών (176), τον Πειραιά (143) και τον Δυτικό Τομέα Αθηνών (114). Στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 160 κρούσματα, στην Αχαΐα 97, στη Χαλκιδική 39 και στο Ρέθυμνο 25.

Πηγή: Καθημερινή

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.