Στρατηγός Γιάννης Ηλία Αλεξάκης Αθηνά ( ΝΕΝΑ ) Αλεξάκη σύζυγος, Στρατηγός Σπύρος Μουστακλής και Αλέκος Παναγούλης κοινή πορεία και ιστορία!

———-‐——————————————————-
Έχω αναφερθεί πολλές φορές στο δεσμό και την φιλία μας με τον Γιάννη και την Αθηνά (ΝΕΝΑ) Αλεξάκη σε κείμενα και άρθρα μου αλλά και στα βιβλία μου!
Σήμερα δεν θα αναφερθώ προσωπικά, αλλά θα σας παρουσιάσω το κείμενο αντί μνημοσύνου πού έγραψε στις 26-1-2016 η χήρα του Στρατηγού Σπύρου Μουστακλή στην μνήμη τους αλλά και για τον σύζυγο της και τον Αλέκο Παναγούλη για την ζωή και την πορεία τους στο στρατεύματα!
Απευθύνεται στην εφημερίδα “ΠΑΤΡΙΣ” για την δημοσίευση και γράφει:
Είς Μνήμην του Στρατηγού: Γιάννη Αλεξάκη 1938 έως (14-12-2015 )
Αθηνά ( ΝΕΝΑ ) Αλεξάκη: Σύζυγος 1941 έως ( 14-1-2009 )
Σεμνήνομαι στη Μνήμη τους ,Ελάχιστος φόρος τιμής φιλίας, εκτίμησης, αγάπης και σεβασμός στο Μυστήριο της Βάπτισης του γιου τους Ηλία και της στέψης της αδερφής της Νένας, στην Κύπρο. Ένα κομμάτι της ζωής μου και το πιο σημαντικό είναι συνυφασμένο με το Γιάννη και τη Νένα Αλεξάκη, καθότι σύζυγος του αειμνήστου Αντ/γου Σπύρου Μουστακλή… Χρονικά η περίοδος αυτή και το κλίμα της είναι άκρως τεταμένη , πολιτικά και γενικότερα, καθότι Μετακατοχική και Μετεμφυλιακή.
Ο Στρατός πλήττεται ιδιαίτερα και το πραξικόπημα αργότερα επισφραγίζει την όλη κατάσταση μη αφήνοντας άμοιρη και την Κύπρο.
1961-1962 : Σιδηρόκαστρο Νομού Σερρών Σχιστόλιθος … 569 Τ. Π. Ανθυπολοχαγός Γιάννης Αλεξάκης…568 Τ. Π. Ταγματάρχης Σπύρος Μουστακλής….. Γνωρίζονται, συνυπηρετούν, συγκατοικούν και ταυτίζονται ιδεολογικά, ο τότε..17χρονος Μεσολογγίτης Σπύρος Μουστακλής αντάρτης του ΕΔΕΣ – ΝΑΠ. ΖΈΡΒΑΣ και ο 3χρονος Ηρακλειώτης Γιάννης Αλεξάκης όμηρος των Γερμανών.
…..Γιάννης Αλεξάκης ” Μαζί στολίσαμε το δωμάτιο του με τις φωτογραφίες του Ελευθερίου Βενιζέλου, του Νικολάου Πλαστήρα, του Θεμιστοκλή Σοφούλη, του Αλέξανδρου Παπαναστασίου και του Ναπολέοντα Ζέρβα. Ενώ το ζωντανό ιστορικό πορτραίτο του Στρατηγού Ιωάννου Σ. Αλεξάκη ,ο πρώτος Έλληνας αξιωματικός που μπήκε στην Θεσσαλονίκη το 1912, αιωρείται ανάμεσα τους. Ακολουθούν οι μεταθέσεις και προαγωγές σχετιζόμενες με τις πολιτικές εξελίξεις πάντοτε- αναλόγως- ωστόσο, συνεχίζουν να έχουν επαφές και να συναντώνται ευκαιριακά στην Αθήνα, στο Καφενείον ” ΕΛΛΑΣ ” στο Παγκράτι, καθότι ο Σπύρος Μουστακλής διέμενε εκεί, όπου πολλές φορές και αργότερα ο Σωτήρης Αλεξάκης αδελφός του Γιάννη συμπλήρωνε τα κενά. Γύρω στο 1963 ο Γιάννης γνώρισε και εμένα από το Σπύρο, ούσα φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο.
1963 : Ο Γιάννης Αλεξάκης υπηρετεί στη ΣΣΕ…. 1964 : Ο Σπύρος Μουστακλής υπηρετεί στην ΚΥΠ …. 1964-1965 : Με την αποστολή της Μεραρχίας στην Κύπρο συναντώνται και συνυπηρετούν, Αμμόχωστος, Μπογάζι, Τρίκωμο….
Καραόλος: 201 Τ. Π. Υποδιοικητής Γιάννης Αλεξάκης. Μπογάζι : 206 Τ. Π. Διοικητής Σπύρος Μουστακλής.
Η αποστολή και το έργο τους δύσκολο και επεισοδιακό με γεγονότα και συγκρούσεις. Η ατμόσφαιρα ιδιαίτερη και περίεργη ΚΥΠΡΙΑΚΟ, ΕΟΚΑ, ΤΟΥΡΚΙΚΟ κ.λ.π. ωστόσο, κατορθώνουν και βρίσκονται με ομοϊδεάτες φίλους, συναδέλφους και απαλύνουν την ένταση και το νόστο.
Ο Γιάννης αρραβωνιάζεται την Αθηνά (Νένα) Παπανικολάου από την Αμμόχωστο. Παράλληλα τα γεγονότα της υπόθεσης ” ΑΣΠΙΔΑ ” έρχονται στην επιφάνεια στην Κύπρο.
Ο Γιάννης Αλεξάκης και ο Σπύρος Μουστακλής εκλήθησαν από τον ανακριτή ( Λαζάνη ) και αργότερα στην εκδίκαση της (1966) καταθέτουν υπέρ των κατηγορούμενων.
Επιστρέφουν εις την Ελλάδα φορτωμένοι ο καθένας με τις εμπειρίες του οι οποίες για τον Σπύρο Μουστακλή ήταν μοιραίες.
Σπύρος Μουστακλής τέλος 1965-1966 : νήσος Σύρος 288 Τ. Π.
Γιάννης Αλεξάκης 1966 : Σιδηρόκαστρο 568 Τ. Π . και μετατίθεται στο 288 Τ.Π. νήσος Σύρος.
Από το τέλος του 1966 και ενώ υπηρετεί στην Σύρο άρχισαν οι ταλαιπωρίες του Σπύρου Μουστακλή που είχαν αφετηρία την Κύπρο, από τους εκεί προάγγελους της αναμενόμενης Δικτατορίας και τα επακολουθήσαντα συμπαρομαρτούντα του πραξικοπήματος.
21-4-1967 : Επιβολή της Δικτατορίας. (Πραξικόπημα) ο Γιάννης Αλεξάκης πάραυτα μετατίθεται από τη ΣΕΑΠ στα ΕλληνοΓιουγκοΣλαβικά σύνορα. Έχει έρθει και η Νένα από την Κύπρο διπλωματικός υπάλληλος της Κυπριακής Πρεσβείας στην Αθήνα αφού εν τω μεταξύ είχαν παντρευτεί στην Κύπρο.
18-7-1967 : Ο Σπύρος Μουστακλής παντρεύεται την Χριστίνα Δημητρακάκη αφού ευλόγησαν από την Υπηρεσία να εγκρίνουν την ταλαιπωρημήνη αίτηση του 13-11-1967 Ο Σπύρος Μουστακλής αποτάσσεται από το Στράτευμα.
Ο Γιάννης και η Νένα μας επισκέφτηκαν στο ιατρείο που είχα ανοίξει, από το Φθινόπωρο του 1967 στην πλατεία στο Παγκράτι, όπου και μέναμε. ΘΥΜΑΜΑΙ όταν την πρωτογνώρισα: Ψηλή, πανέμορφη ,καστανόξανθη, επιβλητική με την ναζιάρικη Κυπριακή προφορά της, συγχρόνως με τη γλυκιά έκφραση των ματιών της, παράλληλα με το χαμόγελο των άσπρων δοντιών.
Ο Σπύρος τη γνώριζε ήδη από την Κύπρο.
Η Χούντα μεσουρανεί, πλατιάζεται, ευδοκιμεί, καρποφορεί. Οι ερπύστριες των τανκς ισοπεδώνουν πρόσωπα και πράγματα, ζωντανά και άψυχα, Ιστορίες- Ιδέες- Πολιτισμός.
” Actio et Reactio ” λέει η Φυσική, στην προκειμένη το Reactio = Αντίδραση, Αντίσταση ” Καί έκαστος έφ’ ό έτάχθη”.
Συλλήψεις- Ανακρίσεις, Στρατοδικεία, φυλακές, απομονώσεις, απολύσεις, διώξεις, αποστρατεύσεις, εξορίες, βασανιστήρια….
Ο Αλέκος Παναγούλης με την απόπειρα δολοφονίας του Δικτάτορα Γεωργίου Παπαδόπουλου στις 13-8-1968 γεύεται τα παραπάνω.
Η Νένα Αλεξάκη συνεργός του Αλέκου Παναγούλη και το κλειδί της όλης παράτολμης και γενναίας πράξης, αφανής ηρωίδα. Αφού από πολύ ενωρίς υπήρξε ενεργό μέλος της ΑΛΚΙΜΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΕΟΚΑ 1955- 1959 ,ομάδος του απελευθερωτικού Αγώνα της Κύπρου.
Η Νένα σύζυγος του Γιάννη Αλεξάκη ως υπάλληλος της Κυπριακής Πρεσβείας βοήθησε στην παραλαβή των εκρηκτικών από την Κύπρο ( παραλαμβάνοντας τον διπλωματικό σάκο). Θα ‘ λεγα μια νέα Μπουμπουλίνα της Ελλάδας και της Κύπρου.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ : ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ:
Περίοδος: Ιούνιος 1969-Δεκέμβριος 1971
Ο Γιάννης Αλεξάκης έχει μυηθεί από τον Σπύρο Μουστακλή αλλά δεν συλλαμβάνεται, υπηρετεί εκτός Αθηνών.
Ο Σπύρος Μουστακλής συλλαμβάνεται στις 7 Ιουνίου 1969….. Ασφάλεια Μπουμπουλίνας – Απομόνωση στο ξενοδοχείο Βαρυμπόμπη, 10μηνος εξορία στην νήσο Σαμοθράκη- Άγιο Νικόλαο Κυνουρίας. Στις 22 Δεκεμβρίου 1971 αφήνετε ελεύθερος, κατόπιν μέτρου Γενικής Αμνηστίας.
Δεν ήμουν μόνη είχα την Νένα…….
Δεν ήμουν μόνη- εκτός από το επάγγελμα μου στην καθημερινότητα μου, λόγω της εξορίας του Σπύρου Μουστακλή στην μακρινή Σαμοθράκη και στα παντοειδή προβλήματα που προέκυπταν.
Ήταν η Νένα η χαρισματική από τη φύση με την πολυδιάστατη προσωπικότητα της.
Μία χειραφετημένη γυναίκα, αεράτη με το αυτοκίνητο της, κάτι ασυνήθιστο για την εποχή εκείνη. Η Νένα παντού, πρωτότυπη, να επισφραγίζει την κάθε της κίνηση με το ευγενικό της χαμόγελο.
Ήταν η Νένα, της άρεσε το νοικοκυριό, μαγείρευε υπέροχα, είχε πολύ γούστο καλλιτεχνικό και γνώστης της τέχνης.
Ακόμη ήταν καλή στην αγορά πραγμάτων, δημιουργική, έφτιαξε ένα σπιτικό και ένα εξοχικό στις δύσκολες εκείνες ημέρες.
Ήταν αποφασιστική, φιλόξενη, θαρραλέα, έξυπνη και βέβαια δημοκράτισσα.
Σεβότανε την οικογένεια του Γιάννη και έκανε παρέα με το θείο του Γιάννη, τον Στρατηγό Ιωάννη Σ. Αλεξάκη, καθώς και με τον αδερφό του Γιάννη, τον Σωτήρη.
Ήταν απλόχερη στην προσφορά της όπως στα αισθήματα της. Αριστοκράτισσα οικοδέσποινα.
Ήταν η Νένα, στις επισκέψεις μου στην απομόνωση του Σπύρου Μουστακλή στο ξενοδοχείο ” Βαρυμπόμπη ” το 1969-70.
Ήταν η Νένα, στη Κλινική ” ΛΗΤΩ” το 1972 όπου ο Σπύρος εμύησε το Γιάννη για το “ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΎ ” .
Ήταν η Νένα που με κατέβασε στα υπόγεια της Κυπριακής Πρεσβείας στην οδό Ζαλοκώστα, όταν επρόκειτο να συναντήσω τον Πρέσβη, κ. Κρανιδιώτη σχετικά με την τύχη του αγνοούμενου Σπύρου Μουστακλή το καλοκαίρι του 1973 . Ήταν η Νένα κοντά μου, μετά τον τραγικό βασανισμό του Σ. Μουστακλή για τη συμμετοχή του στο ” Κίνημα του Ναυτικού ” και βέβαια παράλληλα και την σύλληψη και ταλαιπωρία του Γιάννη Αλεξάκη, για τον ίδιο σκοπό.
1974…Ιούλιος: Η Χούντα πέφτει παράλληλα με την προδοσία της στην Κύπρο, αφήνοντας πίσω τον βάρβαρο Αττίλα να κατασπαράζει τη μισή Κύπρο.
Η αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα ξεπληρώθηκε με την πολύπλευρη τραγωδία και κατοχή της Κύπρου και αγιάτρευτης πληγής της,ως σήμερα.
Η Νένα δίπλα πληγωμένη τώρα, το σπιτικό της στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και οι δικοί της πρόσφυγες στη Λάρνακα.
Ήταν η Νένα που έστειλε το Σπύρο στην Κύπρο που επιθυμούσε τόσο πολύ μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και της μερικής αποκατάστασης της υγείας του. Ήταν και οι δύο πληγωμένοι αθεράπευτα από την Χούντα.
Ήταν ο Γιάννης και η Νένα στην Κύπρο αργότερα ,όταν μας κάλεσε ο Πρόεδρος κύριος Κυπριανού στις 6 Νοεμβρίου 1978 και συνάμα στεφανώσαμε την αδελφή της Νένας. Βαπτίσαμε εδώ στην Αθήνα τον γιό τους, του δώσαμε το όνομα του πατέρα του Γιάννη…Ηλία…
Εφημερίδα “Βραδυνή ” 17–2–1975 φωτογραφία του Σπύρου με την Νένα Ο Ηρωικός Συνταγματάρχης Σπύρος Μουστακλής…” προχθές για τα βασανιστήρια και τους διωγμούς του, με νοήματα και σχήματα που ερμήνευσε στον Ανακριτή, Ταγματάρχη της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης κ. Παν. Μορφωπό η στενή φίλη του ζεύγους η Νένα Αλεξάκη.
ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ: Μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στις 24 Ιουλίου 1974 ,ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, διόρισε Αρχηγό της ΚΥΠ τον Αντιστασιακό Αντιστράτηγο κ. Κων/νο Φέτση ,ο οποίος επέλεξε τον Ταγματάρχη Γιάννη Αλεξάκη ως Διευθυντή Ασφαλείας της ΚΥΠ..παρέμεινε έως το 1976 .
Επιστρέφει εκ νέου εις την ΚΥΠ το 1981, με την Κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου ως Διευθυντής Ασφαλείας της ΚΥΠ κ Διευθυντής Αντικατασκοπίας το 1984…παρέμεινε έως το 1986.
Παράλληλα οι σχέσεις του Γιάννη Αλεξάκη με την οικογένεια Αλέκου Παναγούλη..Στάθη και της μάνας Αθηνάς συνεχίζονται, με Στρατηγό Δ. Οπρόπουλο και Σπύρο Μουστακλή. Και βέβαια ο Σπύρος ήταν γνώστης των κινήσεων Γεωργίου και Αλέκου Παναγούλη, από ομολογία συνεργάτη του Αλέκου Παναγούλη και αείμνηστου Υπουργού Λευτέρη Βερυβάκη και Στρατηγού Γιάννη Βερυβάκη αδελφού του Λευτέρη .
Στην συνέχεια ο Γιάννης μετατίθεται στην Κύπρο ως Διοικητής της ΕΛΔΥΚ. Το 1991 αποστρατεύεται και αργότερα ονομάζεται Επίτιμος Αντιστράτηγος.
Προσέφερε τα μέγιστα στον τομέα του, όντας προικισμένος από τη φύση, παράλληλα με ήθος και τα ιδανικά πιστεύω του.
Ο άνθρωπος βιολογικά είναι ένα θνητό ον και ο θάνατος παραμονεύει παντοιοτρόπως.
14-1-2009 : Ένας διάττοντας αστέρας διέγραψε τη φωτεινή χρυσή του γραμμή στο σκοτεινό στερέωμα του ουρανού εκείνης της βραδιάς.
Ο φακός των ματιών μου κατέγραψε στο φίλμ του μυαλού μου και αποθανάτισε την τροχιά του και στην εμφάνιση του φίλμ βγήκε πορτρέτο της Νένας.
Έτσι βλέπω και αναπολώ την Νένα που γνώρισα και ζήσαμε μαζί, τις πιο δύσκολες ώρες της τραγικής Ιστορίας των Πατρίδων μας, Κύπρου και μάνας Ελλάδας, συνάμα με τις δικές μας.
Έφυγαν νωρίς και οι (4) τέσσερεις
1 Μαΐου 1976 Αλέκος Παναγούλης
28 Απριλίου 1986 Σπύρος Μουστακλής
14 Ιανουαρίου 2009 Νένα Αλεξάκη
14 Δεκεμβρίου 2015 Γιάννης Αλεξάκης
Σεμνοί γενναίοι, ανιδιοτελείς, με περίσσιο ήθος, πιστοί στον όρκο τους και στα ιδανικά τους, Ελευθερία-Δημοκρατία, Δικαιοσύνη που τους κέρδισαν.
Άξιοι συνεχιστές Αρχαίων Προγόνων μας.
Μας άφησαν τον γιό τους Ηλία, προικισμένο με όλα τα χαρίσματα, να συνεχίζει και να πορεύεται στα αχνάρια τους.
Είναι παρόντες στην Ελλάδα και στην Κύπρο με το έργο τους.
Αιωνία η Μνήμη τους.
” Όλβιος όστις Ίστορίης έσχε μάθησιν…”
Ευριπίδης
Ευχαριστώ για τη Φιλοξενία
Μετά τιμής
Χριστίνα Μουστακλή
Χήρα Αντιστράτηγου Σπύρου Μουστακλή
………………………..
Δεν είχα την τύχη να γνωρίσω από κοντά όλους τους Ήρωες πού αναφέρεται η χήρα του Στρατηγού Σπύρου Μουστακλή Χριστίνα…αλλά ήμουν τυχερός και εγώ και η οικογένεια μου που είχαμε φίλους από το 1970 τον Στρατηγό Γιάννη Αλεξάκη την σύζυγο του Αθήνα (ΝΕΝΑ) και τον γιό τους Ηλία και όλα τα γεγονότα τα γνώριζα πάνω από 35 χρόνια από τον ίδιο τον Γιάννη Αλεξάκη! ΑΙΏΝΙΑ η ΜΝΉΜΗ σε όλους τους ήρωες που μνημονεύονται στις σελίδες του κειμένου.
Χίος 25 Μαΐου 2021
Λευτέρης Πυκνής
Μαλλιάς Καλλιμασιώτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.