Συζήτηση της Συμμαχίας Αξιών και του Κώστα Τριαντάφυλλου με τους κατοίκους Συκιάδας – Λαγκάδας

 
Στη Συκιάδα και στη Λαγκάδα, η Συμμαχία Αξιών ανέπτυξε το σχέδιο της για τη συγκεκριμένη περιοχή αλλά και για όλα τα χωριά του νησιού.
Τονίστηκε η σημασία του αγώνα για τις εγκαταστάσεις στο Θόλος, στον οποίον η Συμμαχία Αξιών πρωταγωνίστησε αλλά και η αναγκαιότητα ματαίωσης κάθε προοπτικής σχετικά με το ζήτημα αυτό γεγονός που σχετίζεται σαφώς και με την επιλογή της δημοτικής αρχής .
Παράλληλα και μετά από τοποθετήσεις κατοίκων, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα προβλήματα του τόπου, τονίστηκε η ανάγκη ανάπτυξης του «Σύγχρονου χωριού», ενός χωριού που θα μπορεί σε τοπικό επίπεδο και σε μια αποκεντρωμένη λογική να λαμβάνει περισσότερες αποφάσεις ανταποκρινόμενο στις ιδιαίτερες ανάγκες των κατοίκων και του χαρακτήρα του. Να είναι το κάθε χωριο ένας ξεχωριστός πυρήνας ανάπτυξης και δημιουργίας με την δημοτική αρχή να λειτουργεί υποστηρικτικά στις πρωτοβουλίες των πολιτών των κοινοτήτων.
Η οδοποιία που σχετίζεται άμεσα με την ανάπτυξη του τόπου αλλά και τον πρωτογενή τομέα παραγωγής αναδείχθηκε ως μείζον ζήτημα, όπως και ο πολιτισμός και η επιβαλλόμενη συνεργασία του Ομηρείου με τις τοπικές κοινότητες με την δημιουργία τοπικών εργαστηρίων πολιτισμού που θα λειτουργήσουν αποκεντρωμένα στα χωριά.
Διαπιστώθηκε και με ιδιαίτερη ανησυχία και συναισθηματική φόρτιση εκφράστηκε απο τους κατοίκους το γεγονός της πληθυσμιακής μείωσης. Οι νέοι πρέπει να επιστρέψουν και για να γίνει αυτό η Χίος πρέπει όχι απλά να επανεκκινηθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός αλλά να γίνουν άλματα με το βλέμμα στο μέλλον.
Τέλος επισημάνθηκε η ανάγκη αξιοποίησης σημείων της περιοχής που μπορούν να αποτελούν τοπόσημα και πολλούς έλξης για τους τουρίστες. Στόχος, η δημιουργία ποιοτικών και καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας.
Η Συμμαχία Αξιών δεσμεύεται να κερδίσει το χαμένο χρόνο, να αξιοποιήσει τον τεράστιο πλούτο του νησιού είτε εκείνος αφορά στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον είτε στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Η Χίος όχι μόνο μπορεί αλλά πρέπει με ειλικρίνεια και συστηματική δουλειά να γίνει ξανά πρωταγωνίστρια.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.